Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La identitat de gènere protagonitza la nova creació artística a la Capella de Sant Roc de Valls

Vuit artistes coordinats per Àlvar Calvet plasmen la seva obra a l'absis de la capella, fruit de la seva relació amb persones de gènere lliure

'El vuitè dia', d’Àlvar Calvet, a la Capella de Sant Roc de Valls 'El vuitè dia', d’Àlvar Calvet, a la Capella de Sant Roc de Valls CEDIDA
Art Redacció Infocamp
Dissabte, 17 Febrer 2018 14:32

Aquest dissabte 17 de febrer, la Capella de Sant Roc ha donat el tret de sortida a la seva nova creació 'El vuitè dia', a cura del Museu de Valls i de la comissària del cicle 'Pintura mural', Pilar Bonet. La peça, signada per Àlvar Calvet, tracta de la identitat de gènere en un muntatge artístic que consta de diverses fases i suports.

'El vuitè dia', d’Àlvar Calvet

En la primera fase del projecte d’Àlvar Calvet han estat entrevistades 8 persones que han escollit lliurement el seu gènere. D'aquesta fase en sorgeix un documental videogràfic 'El vuitè dia', un llibre amb el mateix títol i que recull les entrevistes transcrites a l'escriptura (català o castellà segons l’entrevistat) i el testimoni a manera de relíquia (una llosa doble d'alabastre de Sarral damunt de la qual hi han deixat la seva petjada en forma de línia les persones entrevistades de gènere lliure (trans o no binàries). En una segona fase, Calvet ha contactat amb 8 artistes pintores a les que ha posat en contacte amb les primeres, fent que les 16 persones entrin en relació.

D’aquestes coneixences n’han sorgit diverses impressions i s’ha demanat a cada artista que a partir de l’entrevista o contacte amb la persona representada en sorgeixi un text, una cançó, un poema, o qualsevol altra cosa que es pugui representar en un full de paper. En la tercera fase, Calvet ha pintat el fons de l’absis de la capella. Cada artista representant ha pintat també una línia d’esquerra a dreta. Els artistes han pogut reinterpretar lliurement o traduir les impressions rebudes a partir del contacte directe i del fet d’apropar-se a aquesta realitat.

En la darrera fase completada, hi figura la pròpia exposició, on s’hi pot trobar l’absis de la Capella amb les intervencions de les representants; el testimoni d’alabastre situat al centre de l’altar; i el llibre, situat en un lateral de la capella i damunt d’un faristol, i que conté les entrevistes a les 8 persones de gènere lliure -trans o no binàries- que han estat completades amb les aportacions de les 8 persones artistes pintores.

Les persones representants i representades en el projecte han estat les següents: La Trastera (Alexandra Garcia, Vicky Benítez i Niko Vetoshkin) amb Lina Mulero, Núria Rion amb Clara, Guillem Duran amb Iris, Àlvar Calvet amb Cyan, Jordi Abelló amb Miquel Blay (Sami Luu), Aureli Ruiz amb Adrià Mula (Ari), Roger Caparó amb Eliot Borràs i Ferran Garcia Sevilla amb Diego Marchante.

El cicle 'Pintura mural' a cura de Pilar Bonet

L'actual cicle d'exposicions presenta set artistes que treballen en un context molt determinat: l'absis de la capella de Sant Roc. L'espai semicircular del recinte recupera en aquest cicle d'art contemporani la seva arquitectura narrativa, a través de les intervencions pictòriques que els artistes executen en directe al mur poligonal. El projecte incideix a l'escenari absidal de la sala per tal de treballar la pintura, el dibuix i el text en noves inscripcions i missatges de caràcter crític. L'absis és una estructura arquitectònica de gran valor icònic, un espai diferencial que en la tradició litúrgica acull elements decoratius en diversos llenguatges i gèneres: retrat, paisatge, text, icones, ornamentació geomètrica, elements simbòlics o escenes historiades.

Els treballs descodifiquen missatges, alteren narratives, juguen amb les lectures visuals o plantegen la seva desobediència. L'art contemporani, entès com aquell que refereix i debat sobre allò que passa al seu entorn, s'expressa en aquest cicle des de la dignitat d'un espai arquitectònic dissenyat per a gestionar en la seva essència simbòlica la imatge d'una autoritat: la responsabilitat social d'una acció des de la creació visual, des de l'art.

Horari d’obertura al públic

L’exposició es podrà visitar a partir d’aquest dissabte 17 de febrer, en l’horari habitual: de dimarts a divendres de 19h a 20.30h, els dissabtes de 12h a 14h i de 19h a 20.30h i els diumenges de 12h a 14h. L’entrada és gratuïta.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: