Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Andreu Mayayo (exalcalde de Montblanc i militant de Catalunya en Comú): “Gent d’ICV se sent orfe d’una organització democràtica”

“Si Pablo Iglesias té un projecte plurinacional, no necessita una franquícia a Catalunya” / “Els comuns no han fet un reconeixement explícit de la tasca de Coscubiela i Rabell”

Andreu Mayayo, al seu despatx a la Universitat de Barcelona Andreu Mayayo, al seu despatx a la Universitat de Barcelona DANI RÍOS/ EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Dimecres, 29 Novembre 2017 16:18

El catedràtic d’Història Contemporània de la UB Andreu Mayayo va publicar la setmana passada a la revista Treball un article titulat Quo vadis, comuns?, en què diu coses com:

“Hi ha hagut incapacitat de construir una organització col·lectiva democràtica.”

El gran problema de les confluències és que hi ha gent que ve de determinades tradicions i cal intentar fer foc nou. Hi ha un tema sentimental emocional amb unes sigles, banderes i estètica que és propi, però ICV va entendre molt bé que havia de fer tot el possible i contribuir, fins i tot entre cometes diluir-se, dins d’aquesta confluència perquè és l’ADN de la gent que ve de la tradició del PSUC. Què passa? Tu fas tot això si el que es va a construir és una organització col·lectiva democràtica, si entenem que tothom va a fer el mateix i intenta fer, per empatia, un reconeixement de les aportacions dels altres.

I això no s’ha donat?

Jo crec que costa molt per a una determinada gent entendre que el món no va néixer ahir. L’adamisme és un problema.

Determinada gent?

Gent, sobretot la que ha començat darrerament a fer política institucional. La gent d’ICV érem prou conscients que aquesta vegada, a diferència de la creació d’ICV pels que veníem del PSUC, ja no podíem ser el pal de paller d’aquesta nova confluència. S’havia de passar el testimoni a un altre tipus de gent que se sentís amb tota l’autoritat moral i política sense hipoteques que altra gent podíem tenir. El problema el podem tenir a nivell municipal, on ICV ha jugat un paper essencial en molts llocs, com al Prat, i on sí que hauria de ser el pal de paller d’aquestes confluències. En la construcció nacional haurien de veure que hi ha moltes realitats més enllà de Barcelona en Comú en què el paper de la gent d’ICV hauria de ser important.

Val la pena la confluència, si les enquestes prediuen que aproximadament s’obtindran els mateixos diputats que quan ICV anava en solitari?

En política, has de tenir projecte i intentar ser útil. Els resultats són importants, evidentment, però en la tradició d’esquerres radicals i transformadores les derrotes són més que les victòries. Sabem molt bé el que costa guanyar i consolidar espais electorals. No podem parlar de si ICV fa un bon o mal negoci amb Catalunya en Comú perquè l’espai dels comuns és ICV, és el projecte polític d’ICV. Un projecte que segurament no ha de liderar ICV a nivell nacional. Hi ha gent millor per fer-ho. És el nostre projecte, però per ser útils hem d’intentar que l’organització sigui democràtica.

Hi ha hagut una pugna pel tercer lloc de la llista entre ICV i Podem. Finalment és per a Podem. Fa la sensació que es funciona per quotes.

Per això és important fer primàries, perquè llavors s’acaben les quotes. Estic convençut que a Xavier Domènech i Ada Colau no els agrada com s’han confeccionat les llistes. El problema no és qui va tercer o quart, és entendre que va ser un error la construcció orgànica de Podem a Catalunya. I a l’article de Treball intentava explicar que vostè, si té un projecte d’Estat que és plurinacional, vostè no necessita una franquícia aquí.

Entenc que quan diu ‘vostè’ es refereix a Pablo Iglesias.

Sí. Vostè el que necessita és que hi hagi un espai polític amb qui es pugui entendre i que si aglutina molta més gent que la que vostè aglutina en altres llocs de l’Estat li pot donar molta més força perquè vostè pugui ser president del govern espanyol.

A l’article trenca una llança a favor de Rabell. Troba a faltar Coscubiela o Rabell a la llista?

No. Si trenco una llança és perquè crec que des del conjunt de l’espai dels comuns no hi ha hagut un reconeixement polític explícit de la tasca de Coscubiela, Rabell, Lienas... una gent que ha representat digníssimament l’espai dels comuns al Parlament. O si no, que algú em digui què és el que el grup parlamentari no ha representat respecte altra gent que el 2015 no es va integrar en aquesta coalició electoral. CSQP no ha estat en posicions distants del que ha estat representant el conjunt dels comuns.

També llegim que “Núria Marín exerceix millor d’alcaldessa metropolitana que Colau”.

El trencament del pacte municipal és difícil d’entendre quan explicitava que es feia per qüestions de projecte municipalista i que les qüestions nacionals quedaven al marge.

La nova política és que les bases votin, que ho votin tot...

Doncs hem de saber molt bé qui té dret a votar, el cens de BComú, perquè hi ha persones que van entrar-hi el 2015 i després legítimament han fet altres opcions, molta gent que en aquests moments està en posicions arrenglerades amb la CUP. I hi ha inscrits a Catalunya en Comú a Barcelona ciutat que no van poder participar d’aquesta votació. Em sembla una incongruència. Tan important com això és que sempre que es demana que la gent voti, el nucli d’una organització política i els qui la representen institucionalment han de donar la seva opinió. Això es diu responsabilitat política. ¿Com expliques que en el moment de pactar amb el PSC, tothom, començant per l’alcaldessa, explica per què s’ha de fer i quan poses a votació aquest pacte ni l’alcaldessa ni tots els altres no diuen res? Estic a favor que tothom pugui dir la seva, començant per l’alcaldessa, perquè si no, no construïm una organització col·lectiva democràtica.

Hi ha veus d’ICV que arran de la pèrdua de pes dins els comuns se senten orfes de partit.

Hi ha gent d’ICV que se sent orfe d’una organització col·lectiva democràtica, de poder intervenir en l’elaboració de propostes, projectes i candidatures a través de primàries. Orfes no d’ICV, sinó d’una cultura política. Domènech no ve d’ICV o del PSUC, però em sento absolutament representat per ell i crec que és del millor que hem tingut, per tant, per què he de creure que el cap de llista hauria de ser d’ICV si tenim el millor cap de llista?

Se l’imagina governant amb ERC?

Jo me l’imagino de president. Anem a un panorama molt fragmentat i la gent que tenim experiència municipal i d’ajuntaments molt fragmentats sabem que al final qui és el president no és el que ha tret més vots.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: