Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Fiscal General de l’Estat alerta que Puigdemont no podrà ser jutjat a l’Estat pels delictes més greus si continua a Bèlgica

Sánchez Melgar reivindica les seves peticions perquè el jutge Llarena reactivés l’euroordre de detenció

El Fiscal General de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, aquest dijous, a un esmorzar informatiu a Madrid El Fiscal General de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, aquest dijous, a un esmorzar informatiu a Madrid ROGER PI DE CABANYES / ACN
Catalunya ACN
Dijous, 15 Febrer 2018 14:52

El Fiscal General de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, ha advertit aquest dijous que el president destituït de la Generalitat, Carles Puigdemont, no podrà ser jutjat a l’Estat pels delictes més greus que se li imputen, els de rebel·lió i sedició, si continua a Bèlgica. Ha recordat que la legislació espanyola no permet jutjar en rebel·lia (sense que sigui present al judici) una persona per delictes que comportin penes superiors a dos anys de presó. Per aquest motiu ha tornat a reivindicar les peticions que la Fiscalia va fer al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè reactivés l’euroordre contra Puigdemont només pels delictes més greus en el moment en què aquest va anunciar el seu viatge a Dinamarca. Segons Sánchez Melgat, cal evitar com sigui una “asimetria” que impliqui jutjar els independentistes empresonats imputant-los delictes de rebel·lió i sedició, i en canvi processar Puigdemont per delictes menors, com el de prevaricació o desobediència.

Sánchez Melgar fins i tot ha apuntat que en tota la seva carrera professional mai s’havia trobat en una situació com l’actual, en què s’ha considerat pròfug algú “que sabíem exactament on estava” i que “ens anunciava els moviments que tindria en cada moment.” En aquest sentit ha recordat que la Fiscalia va sol·licitar l’activació de l’euroordre –que el Suprem va posposar- en motiu del viatge de Puigdemont a Copenhaguen i només pels delictes majors, rebel·lió i sedició.

L’objectiu de la Fiscalia, segons ha apuntat, és evitar una “asimetria processal al procediment” i que al judici no hi pugui haver persones encausades de penes greus, “i una persona que podria ser el director de tots ells acusat d’una pena inferior”.

Sánchez Melgar ha fet aquestes consideracions durant un esmorzar informatiu a Madrid dos mesos després d’assumir el càrrec. Una conferència on ha reivindicat “la independència rigorosa del Ministeri Fiscal”, i on ha advertit que donarà una resposta “ferma” i “inexorable” a qualsevol nou “menyspreu” de la Constitució a Catalunya.

Segons Melgar, el procés independentista és “un dels problemes més greus a que s’enfronta la nostra democràcia en aquest moment”. “No arribem a entendre perquè s’ha de complir la llei a una part del territori de l’Estat i no a una altra part”, ha afirmat abans d’insistir que si es vulnera la Llei impulsarà l’actuació de la Fiscalia des de “la llum del dret penal”.

El Fiscal General de l’Esat ha esquivat preguntes espinoses, com les que li demanaven valorar la decisió al president del Parlament de portar a Estrasburg el veto del TC a la investidura de Puigdemont. “No sé exactament a que es refereix... son totalment lliures d’anar als tribunals però no sé exactament quin és el contingut del que es refereix”.

Tampoc ha volgut avançar quin serà el plantejament de la Fiscalia respecte a les declaracions de la setmana que ve al Tribunal Suprem (Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel) i s’ha limitat a dir que la Fiscalia actua “amb la prudència pròpia dels moments en què s’estan produint les coses”.

Respecte a l’informe de la Guàrdia Civil que assegura que els líders del procés actuaven com a “delinqüència organitzada”, Sánchez Melgar ha afirmat que encara “estem en grau molt incipient per pronunciar-nos” i “ni tan sols tenim clara la tipificació dels fets perquè estem a instrucció”. “No podem plantejar-nos encara si estem davant una organització delictiva”, ha dit.

En tot cas, ha recordat que “per essència” si es persegueixen delictes de rebel·lió i sedició, “aquests són pluripersonals i estem parlant d’una organització d’un conjunt de persones que actuen amb una finalitat”.

Judici a la tardor

Respecte als terminis amb què treballa el Tribunal Suprem per dur a terme el judici, ha afirmat que li sembla “factible” acabar la instrucció abans de l’estiu per celebrar el judici oral a la tardor, però “no hi té res a dir”, perquè “els terminis els marca el Tribunal Suprem a través de la instrucció”.

No s’ha plantejat demanar la suspensió de l’ANC i Òmnium

Sánchez Melgar no ha volgut dir si –com apuntava una pregunta- la Guàrdia Civil està investigant Elsa Artadi, ni tampoc si investiga Jaume Roures. En tot cas sí que ha apuntat que de moment la Fiscalia no ha contemplat la possibilitat de demanar la suspensió de l’ANC i Òmnium.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: