Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El dijous gras marca l’inici tradicional dels carnavals

L’arribada d’en Carnestoltes i els àpats populars donaran el tret de sortida a la festa de la sàtira i la disbauxa amb els primers actes singulars

Sempre crítica, a Tarragona, la bóta monumental es manté dempeus fins al dimecres de cendra Sempre crítica, a Tarragona, la bóta monumental es manté dempeus fins al dimecres de cendra TARRAGONA RÀDIO
Cultura Maria J. Ramos/El Punt Avui
Dissabte, 18 Febrer 2017 15:49

Tradicionalment, el dijous gras és la data que dóna el tret de sortida al carnaval, i per tant a un període de temps en què pràcticament tots els excessos són permesos, també a taula. Es contraposa al dimecres de cendra, que dóna pas a la Quaresma, temps de reflexió i dejuni. Entre els àpats lligats al carnaval hi figuren les escudelles, els ous i la carn de porc, amb truitades, botifarres d’ou i coques de llardons com les més populars. L’inici del carnaval també s’acostuma a simbolitzar amb l’arribada del rei Carnestoltes que comença el regnat el dijous gras. Aquest ritual es podrà viure el proper dijous a Torredembarra, on els actes de carnaval començaran el mateix dijous gras, 23 de febrer, amb l’arrivo de Sa Majestat Carnestoltes, a la plaça del Castell. Seguidament, acompanyat de la Rua Infantil i de la mascarada de la Figa de Fai, es dirigirà al casal municipal, on tindrà lloc la presa de possessió del poder local, la festa infantil i el tast de coca de llardons o de xocolata.

A Tortosa, el dijous llarder se celebrarà una baldanada, mentre que altres indrets, com ara Reus i Tarragona, viuen el dijous gras però avancen actes aquest cap de setmana. A Tarragona, l’escudella de carnaval, el xarró, es repartirà aquest dissabte per dinar en la xarronada popular. Dimarts es podran veure dos dels elements tradicionals, la Bóta, que bastirà l’Associació de Figures Festives a la plaça de la Font i el Ninot i la Ninota.L’endemà a la tarda entraran a la ciutat el Carnestoltes i la Concubina i pronunciaran els seus sermons. El dijous gras, els nous governants faran un tomb per la ciutat i a la nit serà un dels actes més esperats, la Disfressa d’Or que presentarà l’alter ego de Josep Ferré, Dona Soledad.

A Reus les actuacions estel·lars de les colles serà aquest divendres en el Càsting 2017, i dissabte es podrà participar en la Guerra de Tomaques 2.0 en versió 4G, que substitueix aquest fruit per pols de colors. Dimecres, pels carrers de la ciutat es representarà el ball del Carnestoltes i els Set Pecats, i dijous gras es desplegarà tot el ritual d’aquesta diada amb degustació de botifarra d’ou, llonganissada, ofrena d’ous al convent de les Clarisses i l’arribada del Rei Carnestoltes LVII, que pronunciarà el seu pregó. A la nit, les escultures de la ciutat canviaran de fesomia un cop disfressades.

A Montblanc, la proposta és intercanviar disfresses aquest divendres al mercat del Xmuta’t, que també ofereix als joves un taller de maquillatge terrorífic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: