Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Biblioteca Popular de Valls celebra cent anys

Una exposició commemorativa, l'edició d'un llibre i un espectacle nocturn, entre els actes destacats

L'antiga Biblioteca Popular de Valls L'antiga Biblioteca Popular de Valls BIBLIOTECA POPULAR
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 13 Març 2018 13:29

El dijous 22 de març la ciutat de Valls donarà el tret de sortida a la commemoració del Centenari de la Biblioteca Popular (1918 - 2018). Per fer-ho possible, l’Ajuntament de Valls, el Museu de Valls, l’Arxiu Municipal, l’Institut d’Estudis Vallencs, la Biblioteca Carles Cardó i la Xarxa de Cultura han preparat tot un seguit d’activitats impulsades per una comissió que treballa de forma conjunta des de fa prop d’un any. Les activitats s’estendran durant els propers quatre mesos, fins la Festa Major de Sant Joan quan, el 23 de juny, la Biblioteca Popular arribarà a l’edat de cent anys.

Entre les activitats destacades hi figuraran una exposició commemorativa al propi edifici de la Popular, que repassarà els cent anys de vida de l’equipament amb documents, imatges i objectes; i l’edició d’un llibre, amb textos de Laura Canalias, Lluís Cuspinera, Jep Martí i Núria Ventura que recollirà, entre d’altres, el projecte de construcció, els primers anys de vida de la biblioteca, una transcripció dels dietaris de les bibliotecàries o els darrers anys de servei bibliotecari a la ciutat.

Amb un caràcter més lúdic, la nit del 19 de maig el Museu de Valls dedicarà 'La Nit dels Museus' als cent anys de la Popular, amb un espectacle nocturn que recrearà una vetllada de fa cent anys, viatjant en el temps fins el 1918, on personatges d’època, música jazz dels anys vint i un tast de vins completaran la visita nocturna en un edifici que s’omplirà de llum i colors per a l’ocasió.

També el paper de la Mancomunitat de Catalunya i el seu pla de biblioteques tindran el seu moment destacat en la celebració, amb la conferència que realitzarà la bibliotecària i professora Teresa Mañà el dia 23 de maig a l’Institut d’Estudis Vallencs; mentre que el 5 de maig es realitzarà una sortida per visitar la biblioteca de Sallent, una altra de les quatre primeres de la Mancomunitat, juntament amb les d’Olot i les Borges Blanques.

El Sant Jordi d’enguany també es veurà impregnat pels cent anys de la Biblioteca Popular, amb un acte especial a l’entrega de premis del Concurs de relats breus de Valls Jove o amb les visites comentades a la Biblioteca Carles Cardó, que tindran lloc el dissabte 21 d’abril al matí i que permetran conèixer al detall l’equipament i els serveis de la biblioteca que ha continuat el llegat de la Popular. Completaran les activitats d’aquells dies un contacontes familiar, que amb el nom de 'Visca la meva biblioteca!' barrejarà cançons, balls, jocs i endevinalles per als més petits.

Un altre dels actes centrals de la celebració, i que hi servirà de punt i final, serà l’acte institucional del centenari, que tindrà lloc el 23 de juny al migdia, just el dia en què l’edifici complirà els seus cent anys, i que servirà d’homenatge a la pròpia biblioteca i a les persones que, durant aquest temps, han fet possible la seva existència.

Les escoles i instituts vallencs també participaran de la celebració durant els propers mesos. Els centres escolars treballaran l’edifici de la Biblioteca Popular en un retallable commemoratiu que s’ha editat especialment per l’ocasió i que vol posar en valor l’arquitectura de l’edifici. Al seu torn, els Instituts Jaume Huguet i Serra de Miramar presentaran una exposició temàtica i un vídeo reportatge respectivament.

La imatge gràfica de la commemoració, que s’ha presentat avui, és obra del jove dissenyador vallenc Adrià Batet i que recrea, amb una composició clàssica, el propi edifici de la Biblioteca Popular emmarcat entre les dues dates de la celebració, 1918 i 2018.

En els darrers mesos, l’edifici de la Popular s’ha posat al dia per celebrar el seu aniversari, amb diversos treballs de repintat i manteniment, tant en els seus interiors com exteriors, per tal que llueixi amb la seva màxima esplendor pels seus cent anys de vida.

Cent anys

El 21 d’octubre de 1916, amb motiu de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, en presència d'Eugeni d'Ors i de les autoritats locals i de la Mancomunitat. Dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa major de Sant Joan, va tenir lloc la seva inauguració, esdevenint la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya. L'edifici noucentista, projectat per l'arquitecte Lluís Planas, va posar en funcionament el seu servei bibliotecari el 16 de juliol d’aquell mateix any.

Des de llavors, la ciutat de Valls ha gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de biblioteca, un element clau i indispensable per la xarxa cultural i de divulgació del coneixement a la nostra ciutat i al conjunt del país.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: