Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El vent és la causa de l’erosió de platges del Baix Penedès

Costes assegura que els vents predominants en aquest punt del litoral han canviat de sud-est a sud i han fet variar el sentit de l’onatge

La platja de Mas Mel de Calafell i la guingueta que volen traslladar per l'amenaça de l'erosió i els temporals La platja de Mas Mel de Calafell i la guingueta que volen traslladar per l'amenaça de l'erosió i els temporals AJUNTAMENT DE CALAFELL
Medi Ambient Josep M. Flores/ Taempus
Dimarts, 01 Agost 2017 08:30

Els problemes d’erosió que han deixat gairebé sense sorra la platja del Francàs del Vendrell s’han estès en altres punts de la costa del Baix Penedès. El servei de Costes de l’Estat, que és qui en té les competències, atribueix aquest efecte a un canvi en els vents predominants en aquesta zona, de sud-est a sud, que han fet canviar el sentit de l’onatge. El primer cas d’erosió preocupant es va registrar a Cunit, on l’Estat el va resoldre amb l’aportació de sorra del fons marí a la superfície afectada. I el darrer cas ha tingut lloc a la platja de Mas Mel de Calafell.

El cas de Calafell

El cas de la platja de Mas Mel de Calafell és avui un dels més preocupants, ja que l’erosió de la sorra ha arribat molt a prop d’una guingueta. Per prevenir danys majors, l’Ajuntament ha demanat al servei de Costes de l’Estat que aquesta guingueta es traslladi d’ubicació. El problema de la platja de Mas Mel és calcat a la del Francàs, al Vendrell, o Cunit. No fa falta que hi hagi temporal fort. El canvi de vents i d’onatge que han detectat els tècnics del ministeri va erosionant la sorra de la platja de mica en mica fins a deixar un escaló considerable que la fa impracticable per als banyistes. Quan, a més, hi ha temporal de mar, l’acció de l’erosió s’accelera i amb una sola nit pot desaparèixer un tros de platja.

Els ajuntaments afectats han expressat la seva preocupació al ministeri, ja que temen que aquest fet a mitjà o a llarg termini pugui perjudicar el turisme. Calafell, el Vendrell i Cunit són les tres principals poblacions del Baix Penedès que a l’estiu arriben a triplicar la seva població per l’arribada del turisme i estiuejants que hi tenen una segona residència. L’Ajuntament de Calafell ha mantingut recentment una trobada amb tècnics i responsables polítics del servei de Costes i de la delegació del govern de l’Estat a Tarragona per exigir una solució que garanteixi l’estabilització de la platja de Mas Mel. En aquest sentit, i segons un comunicat fet públic pel consistori, l’Estat s’ha compromès a fer les aportacions de sorra que siguin necessàries al llarg d’aquest estiu per conservar un espai de platja apte per als banyistes.

La mateixa solució oferta al Vendrell i Cunit. L’inconvenient d’aquesta solució és que durant les tasques d’aportació de la sorra la platja es tanca al públic. El punt de la platja de Mas Mel de Calafell més afectat per aquesta erosió natural és el que està situat davant la plaça del Mil·lenari.

Renaturalitzar la platja

L’Ajuntament de Calafell, igual que els del Vendrell i Cunit, ha acceptat l’aportació de sorra com una solució d’urgència, però ha exigit al servei de Costes que proposi una solució més permanent que permeti estabilitzar les platges afectades. En aquest sentit, els representants del consistori calafellenc han proposat la possibilitat de renaturalitzar la zona de platja afectada recuperant la zona de dunes i plantant vegetació pròpia de la zona marítima que reté molt més la sorra. Aquesta fórmula s’ha aplicat amb èxit en altres punts del litoral baixpenedesenc, com la zona de les Madrigueres del Vendrell. A part de ser la solució amb millors resultats garantits a mitjà i llarg termini, la renaturalització de la platja amb dunes i vegetació és també la solució més sostenible i menys agressiva per al medi marí, ja que l’aportació de sorra obliga a extreure-la del fons i això té una afectació en les espècies que abunden en la zona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: