Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Noves troballes al fortí romà de la Secuita

L’excavació posa al descobert una torre, tres cisternes i una muralla oriental

Les cisternes trobades comptaven amb esglaons i un revestiment hidràulic Les cisternes trobades comptaven amb esglaons i un revestiment hidràulic JUDIT FERNÁNDEZ
Patrimoni Marina Martínez
Divendres, 14 Juliol 2017 17:02


La tercera campanya d’excavacions de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) al fortí romà de la Costa de la Serra -a la Secuita- ha permès descobrir nous elements d’aquest tipus de jaciment únic al sud de Catalunya. Els arqueòlegs han descobert tres cisternes, una gran torre i part de la muralla oriental. La torre, de planta quadrangular, es troba només els fonaments. En canvi, les cisternes -de reduïdes dimensions- s’han conservat força bé. Un dels investigadors de l’ICAC, Joan Canela, ha explicat durant la visita d’avui que les cisternes “presenten esglaons per baixar al fons i tot l’interior està recobert per un revestiment hidràulic”. A més, també s’ha excavat una llarga canalització coberta amb lloses de pedra que “també ens donen indicis que hi ha una cisterna més per descobrir”, assenyala Canela.

Aquests treballs també han posat al descobert un conjunt de fragments ceràmics que -en la línia de les altres investigacions i materials trobats- situen la vida del fortí en la primera meitat del segle I a.C., potser lligada a les guerres sertorianes. En total han participat una dotzena d'estudiants d'arqueologia del grau d'història de la URV, del Màster en Arqueologia Clàssica de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) , a més de l'arqueòleg Marc Dalmau -descobridor del jaciment- sota la direcció dels investigadors de l'ICAC.

De cara al futur, Canela ha explicat que “queda molta feina per fer” i des de l’ICAC es vol continuar excavant amb l’objectiu de “saber com funcionava la part frontal de la fortificació i intentar trobar algun indici de per on tancaria el nord d’aquest fortí”.

Tres anys d’excavacions a la fortificació

Durant el 2015 i el 2016, l’ICAC va realitzar campanyes d’excavacions al fortí romà de la Secuita. Durant aquest temps va ser quan es va definir el jaciment com un castellum -castell-; és a dir, un establiment militar fortificat. Es tracta d’un conjunt fortificat de planta quadrangular envoltat d’una muralla d’un metre d’amplada que s’estenia per una superfície d’uns 2.500 metres quadrats.

Des de l’ICAC es ressalta la seva singularitat ja que es parla de l’únic jaciment conegut d’aquest tipus al sud de Catalunya, exceptuant el castellum de Puigpelat (Alt Camp) que va aparèixer fa uns anys en mal estat de conservació i actualment està destruït.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: