Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra es reivindica com a referent del patrimoni indià

Els torrencs que no van tornar de l'aventura americana centren aquesta edició de la Fira d'Indians

Presentació de la VIII Fira d'Indians de Torredembarra, aquest dimecres, al Pati del Castell Presentació de la VIII Fira d'Indians de Torredembarra, aquest dimecres, al Pati del Castell ANNA F./ AJ. TORREDEMBARRA
Patrimoni Josep Cartanyà
Dimecres, 06 Setembre 2017 19:06

Els torrencs que no van tornar de la seva aventura americana, la divulgació i promoció del patrimoni indià de Torredembarra i la recuperació de la memòria històrica de l’ofici dels boters -tan important a la Torre del segle XIX-, conjuntament amb activitats comercials i musicals, són els eixos de la vuitena edició de la Fira d’Indians de Torredembarra, que tindrà lloc els dies 9 i 10 de setembre al nucli antic de la vila. Durant la presentació, el regidor de Turisme, Jordi Solé, ha reivindicat el ric patrimoni indià de Torredembarra i els nombrosos personatges que van fer les Amèriques: "Volem ser un referent dels indians a Catalunya. Som pioners perquè, a més de la fira, hem explicat la nostra història".

Enguany s’ha reforçat la divulgació històrica sobre els torrencs que van emigrar a Amèrica amb dues accions. En aquest sentit, es repartirà entre el públic assistent un díptic amb el títol ‘L’aventura americana i els torrencs que no van tornar’, que recull un article de l’historiador local Carles Moruno, que explica que més enllà dels coneguts indians que van tenir èxit i van tornar amb una important fortuna, una part molt important dels torrencs no es van fer rics i, fins i tot, alguns van morir en el transcurs del viatge. De fet, entre els segles XVIII i XIX uns 600 torrencs van marxar a fer les Amèriques, una de les xifres més altes de tot Catalunya, dels quals uns 400 no van tornar. A més, l’historiador i docent universitari Genís Puente Pérez oferirà la conferència 'Emigració torrenca a Llatinoamèrica (1778-1833)' que tindrà lloc el dissabte, 9 de setembre, a les 18 h, a la Sala de Plens, i que serà presentada per l'arxiver i historiador Joaquim Nolla.

Visites guiades i concert ball de música cubana

Com a novetat, en aquesta edició es recupera la visita exclusiva al cementiri municipal per conèixer el llegat indià (dissabte, 9 setembre, 19 h, punt de trobada al Pati del Castell). Les del patrimoni indià es continuaran un any més i tindran lloc dissabte, a les 12.30 h, i diumenge a les 12.30 h i a les 19.15 h. Les visites guiades tenen un preu de 3 € adults i jubilats i és gratuït per als infants. Cal inscriure's a través del portal www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de la fira a l’envelat de Turisme. Les places són limitades i el punt de trobada serà la plaça del Castell.

També es recupera un concert i ball de música cubana amb el grup LMK Indomables, que arribarà, diumenge 10 de setember, a les 21 h, a la plaça del Castell), a més del ball de salsa participatiu a la plaça de la Vila que s'oferirà durant tot el cap de setmana a càrrec de Salsitxo. En l’àmbit musical, s’ha programat una cantada d’havaneres amb el grup Veles i Vents, que actuarà dissabte 9, a les 20.30 h, a la plaça del Castell.

L'ofici de boter

L’ofici de boter també té un paper molt destacat en aquesta fira. Cal destacar que el mes de juliol passat es va presentar el llibre 'L’ofici de boter a Torredembarra, segles XVIII-XX' de Gabriel Comes i Jordi Suñé, editat per l’Ajuntament , així com l’exposició i l’audiovisual 'La memòria dels boters' que també es podrà visitar els dies 9 i 10 de setembre, al pati del Castell, d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20 h, i que ha estat reforçada per aquesta ocasió. A més, el dissabte 9 de setembre, d’11h a 13.30 h, a la plaça del Castell, hi haurà una demostració de l’ofici del boter i el diumenge 10, a les 18 h, al Pati del Castell, tindrà lloc la conferència 'L’exportació de vi i aiguardent, els boters de Torredembarra', a càrrec dels historiadors locals Gabriel Comes i Jordi Suñé.

També s’han preparat activitats pensant en els infants: la xocolatada popular gratuïta, el dissabte 9, a les 18.30 h, a la plaça de la Vila) i un espai d’experimentació i joc lliure, amb jocs participatius en família, diumenge tot el dia, al carrer Ample.

La Fira

A més, durant tot el cap de setmana hi haurà exposició de productes d’ultramar i mostra d’oficis, degustació de mojitos, mercat d’artesania per tota la fira, vuit dames indianes vestides d’època passejant per la fira. S’obsequiarà amb un barret indià les persones que assisteixin a la fira vestides completament de color blanc. La Fira comptarà amb una cinquantena de parades al nucli antic, des de la plaça del Castell fins a la plaça de la Vila, i diversos comerços de la vila s’hi afegiran.

La inauguració de la fira tindrà lloc el dissabte 9, a les 12 h, al Pati del Castell, amb degustació de cafè cubà per als assistents. Aquestes degustacions, fins a exhaurir existències, es repetiran el diumenge, a les 12 h i a les 19 h.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: