Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern publica els col·legis electorals

Puigdemont difon un web per consultar les meses de votació i garanteix “plans de contingència” suficients per assegurar la celebració del referèndum

Puigdemont i els membres del Govern, dimecres, a la Generalitat Puigdemont i els membres del Govern, dimecres, a la Generalitat ANDREU PUIG / EL PUNT AVUI
Catalunya El Punt Avui
Divendres, 22 Setembre 2017 07:54

Davant de cada agressió policial i judicial, una resposta davant de la opinió pública. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va difondre ahir una lloc web on els ciutadans poden consultar el col·legi electoral on poder votar l’1-O: onvotar.garantiespelreferendum.com. També va assegurar que el govern disposa de “plans de contingència” per garantir la celebració del referèndum. Ho va fer en una piulada a Twitter i en un missatge de vídeo difós per les xarxes socials. Dos moviments amb què es tornava a constatar el predominant paper d’internet (un terreny difícil de controlar per les institucions de l’Estat a l’hora d’intentar impedir la votació) en el compte enrere fins a l’1 d’octubre.

Després de les detencions preventives d’onze alts càrrecs i treballadors públics presumptament vinculats a l’organització del referèndum; dels escorcolls a quatre departaments de la Generalitat i entitats vinculades i de les operacions de la Guàrdia Civil en què van requisar paperetes, sobres amb el sorteig de les meses electorals i targetes censals; del tancament pràctic de llocs web sobre l’1-O, i de l’intent de suspensió de la campanya, la Generalitat feia un pas més per intentar exhibir la seva capacitat per mantenir el torcebraç amb Mariano Rajoy. I la centralitzava, sobretot, Puigdemont, en un moment en què el departament d’Oriol Junqueras pateix les principals conseqüències de l’ofensiva estatal.

I és que malgrat que el govern espanyol sosté que l’exercici del dret a l’autodeterminació previst pel dia 1 és una “quimera impossible” i per tant no es podrà celebrar, l’executiu de Puigdemont sosté el contrari. I s’esforçava a demostrar-ho amb fets, encara que la situació d’excepcionalitat en dificulti l’homologació internacional de les garanties. El mateix Junqueras va admetre en una entrevista a TV3 que “han alterat les condicions del joc” tot i el compromís per continuar amb l’aposta per l’1-O. El conegut lema “com sempre” amb què JxSí va presentar públicament l’execució del referèndum ha quedat desbordat pels esdeveniments. “Només el poble pot salvar el poble”, insistia Junqueras, posant l’accent en la importància de les mobilitzacions ciutadanes que se succeiran durant els pròxims dies en defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació.

El president de la Generalitat culpava l’executiu de Mariano Rajoy de les dificultats perquè la votació es produeixi en un context de normalitat i admetia les dificultats que entoma el govern. Segons Puigdemont, però, Rajoy ha creuat aquesta setmana “moltes línies vermelles” utilitzant “tota la maquinària de l’Estat espanyol” i el referèndum ja no pivota simplement sobre la relació de Catalunya i Espanya sinó que dirimirà si els ciutadans volen “viure en un règim plenament democràtic que respecti les llibertats”.

La publicació dels col·legis electorals es va fer dins del termini previst en el decret de normes complementàries, el que regula el dispositiu del referèndum, que va ser suspès pel Tribunal Constitucional al costat de la llei que empara la convocatòria. La relació de col·legis inclou els municipis que s’han negat a posar a disposició els locals habituals de votació. La Generalitat hi ha buscat espais alternatius. Més de 760 han contestat afirmativament a la petició que van fer Puigdemont i Junqueras perquè es pogués dur a terme la jornada electoral amb normalitat.

L’executiu català, tanmateix, situa la publicació dels centres de votació a internet com una informació complementària a la targeta censal que s’havien compromès a enviar als domicilis dels electors; no com una substitució informativa, almenys d’entrada. Durant els pròxims dies també haurien d’arribar als votants les cartes amb el sorteig de les meses electorals. En cas que la investigació policial i judicial en marxa ho impedís, el decret de normes complementàries estableix que les primeres persones que acudeixin a votar a la mesa electoral corresponent, la integraran com a president o vocals. Un procediment, de fet, que també està definit en la llei orgànica de règim electoral general, amb la diferència que la no-assistència en cas de citació no serà penada.

L’organització del dispositiu, per tant, s’ha adaptat a les dificultats dels últims dies, començant per la detenció preventiva d’un dels cervells de l’1-O al govern, Josep Maria Jové, i per la persecució per part del Tribunal Constitucional dels membres de la Sindicatura Electoral. El propòsit del govern és continuar adaptant-la en funció del que succeeixi. En paral·lel, Puigdemont redoblava el front internacional per intentar que la Unió Europea intervingui en el conflicte com a mediadora, conscient que la partida també es guanyarà o perdrà en bona mesura per la resposta de l’exterior. En un article al diari britànic The Guardian, Puigdemont va defensar que la Comissió Europea té el “deure d’intervenir” perquè s’ha violat la carta europea de drets fonamentals amb les actuacions de l’Estat a Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: