Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Priorat, la comarca més participativa del país l’1-0

Amb un 85,42% és percentualment la comarca amb més participació del país i on el sí va obtenir un tant per cent més alt de tota la demarcació / La demarcació de Tarragona, en seu conjunt, la menys participativa de Catalunya

Gent votant a l'IES Pons d'Icart de Tarragona, diumenge passat Gent votant a l'IES Pons d'Icart de Tarragona, diumenge passat JUDIT FERNÀNDEZ/ EL PUNT AVUI
Societat Mercè Ribé / El Punt Avui
Dissabte, 07 Octubre 2017 08:27

Percentatges de contrastos a la demarcació de Tarragona a partir dels resultats del referèndum de diumenge passat, fets públics ahir. Les deu comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, en el seu conjunt, estan a la cua de Catalunya, pel que fa a la participació. Un 40,62% dels ciutadans censats van anar a votar, una xifra lleugerament inferior a la mitjana del país, que va ser del 42,03%. El resultat, un 92,88% del vots a favor del sí i un 5,59% de vots a favor del no són lleugerament superiors a la mitjana catalana, on el percentatge de vots a favor del sí va ser de poc més del 90%.

Però els contrastos es detecten quan s’agafa la lupa i la primera diferencia es fa visible fent la divisió territorial. A les quatre comarques de l’Ebre la mitjana de participació supera el 53%, mentre que a la vegueria del Camp de Tarragona continua a la part baixa del rànquing, amb un 36,82 %.

Per comarques

La lectura comarcal emfatitza encara més aquestes diferències i, si bé és cert que en el referèndum de diumenge el cens era universal i, per tant, els ciutadans podien votar en un col·legi que no dos el seu, si es comparen els índexs de participació fets públics ahir amb els resultats electorals obtinguts en les passades eleccions autonòmiques –plantejades amb caràcter plebiscitari– els resultats són molt coincidents. Així, si el Priorat i la Conca de Barberà eren les dues comarques on més vots van sumar les candidatures independentistes del JxSí i la CUP, ara han estat les dues comarques on els índexs de participació han estat més elevats. Al Priorat, de fet, amb un 85,42% de participació, encapçala el rànquing a nivell de català i el percentatge de vots a favor del sí, un 95,47%, ha estat el més elevat de la demarcació. Al seu darrere, la Conca de Barberà, amb un 73,57% de participació i ja a més distància, la Terra Alta (62,22%), la Ribera d’Ebre (61,28%), el Baix Ebre (53,24%), l’Alt Camp (52,55%), el Montsià (48,71%,) el Baix Camp (38,345), el Baix Penedès (33,59%) i, en darrer lloc, el Tarragonès, que amb un 28,67% de participació no només tanca la llista provincial sinó que és la segona comarca catalana amb menys participació, amb només l’Aran per darrere.

Els fets del dia, traduïts en resultats

El ja esmentat cens universal i les fortes càrregues policials en alguns municipis distorsionen la lectura local. Així, municipis com el Pont d’Armentera, Senan, Vallclara, Vallfogona de Riucorb o Vilanova d’Escornalbou es van comptabilitzar més vots que no pas gent hi ha al cens. El cas més evident és el de Sant Carles de la Ràpita, on l’atac policial va ser majúscul i el percentatge de vot al municipi va ser només del 3,18%. En canvi a la veïna Amposta la participació es va disparar i va arriba al 72,51%. Més enllà d’Amposta, Montblanc és la capital de comarca amb més participació (66,95%), seguida de Falset (65,62%), Gandesa (53,1%), Tortosa (51,38%), Móra d’Ebre (45,98%), Reus (36,48%), el Vendrell (30,62%) i Tarragona (22,80%). A Vila-seca només va votar un 21,12% de veïns i Cunit és el municipi on el percentatge del vots a favor del no (11,18%) va ser més eleva.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: