Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Rajoy cessarà Puigdemont i el Govern i convocarà eleccions en mig any com a màxim

El president del govern espanyol activa l'article 155 i assumeix el poder de dissoldre el Parlament de Catalunya/ Vist-i-plau del PSOE i Ciutadans a les mesures

Mariano Rajoy, ha presidit el Consell de Ministres extraordinari que ha iniciat els tràmits de la suspensió de l'autonomia de Catalunya Mariano Rajoy, ha presidit el Consell de Ministres extraordinari que ha iniciat els tràmits de la suspensió de l'autonomia de Catalunya CEDIDA
Catalunya Redacció Infocamp
Dissabte, 21 Octubre 2017 14:44

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat avui que assumirà directament el poder de dissoldre el Parlament de Catalunya un cop l'article 155 de la Constitució sigui aprovat pel Senat. En una compareixença, Rajoy ha dit que el seu objectiu és convocar eleccions en "un termini màxim de 6 mesos" o "tan aviat quan hi hagi normalitat institucional". El president espanyol ha afegit que l'objectiu del 155 és cessar el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i tots els consellers. La presidència del Parlament no podrà "proposar candidat a la presidència de la Generalitat" ni adoptar "iniciatives contràries a la Constitució".

Rajoy ha dit que les funcions del president de la Generalitat, d'acord amb l'activació del 155, correspondran "als òrgans o autoritats que designi" el govern espanyol. "En principi la idea és que siguin els ministeris els que assumeixin aquesta responsabilitat", ha dit Rajoy. Segons Rajoy, en el marge de temps entre l'anunci de l'activació del 155 i la seva aprovació al Senat, el president Puigdemont no pot evitar la intervenció. Pel president espanyol, l'única manera que s'aturi l'aplicació del 155 és que el Senat hi voti en contra.

El president espanyol ha dit que la intervenció també afectarà el funcionament del Parlament, que veurà restringides les seves competències, sotmeses al Senat. Rajoy ha anunciat que la presidència de la cambra catalana no podrà proposar "candidat a la presidència de la Generalitat" ni impulsar el debat d'investidura. "El control serà assignat al Senat", ha dit Rajoy.

Pendents de la propera reunió del Senat, els dirigents del PSOE i de Ciutadans han donat suport a les mesures del governdel PP i del president Rajoy

TV3 i Catalunya Ràdio tindran nous gestors

D'altra banda, preguntat sobre la intervenció dels mitjans públics de comunicació catalans, com TV3, Rajoy ha assegurat que les responsabilitats que fins ara tenia la Generalitat "les assumiran els nous gestors".
Mariano Rajoy ha dit que l'article 155 té quatre objectius: tornar a "la legalitat", recuperar "la normalitat i la convivència", continuar "amb la recuperació econòmica" perquè "està en perill evident" i "celebrar eleccions en situació de normalitat". El president espanyol ha negat que l'Estat suprimeixi l'autogovern de Catalunya i ha dit que només es "limita", segons ell, a "cessar els que l'han posat en perill".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: