Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Menjador Social de Bonavista serveix 46.000 menjars en un any

El servei gestionat per Joventut i Vida tanca el 2017 amb 266 persones derivades, de les quals, 76 són menors de 12 anys

El Menjador Social de Bonavista El Menjador Social de Bonavista CEDIDA
Societat Josep Cartanyà
Divendres, 29 Desembre 2017 17:36

“Si hi ha una data a l’any que és una pluja de solidaritat, aquesta és per Nadal”, explica amb satisfacció Raquel Quílez, coordinadora del menjador social del barri tarragoní de Bonavista. I és que durant les festes de Nadal són molts els voluntaris que s’apropen al carrer número Vint-i- Quatre, número 12 de Bonavista “per ajudar a ajudar a les persones més necessitades”, tal com descriu Quílez. Uns cuinen, d’altres netegen, n’hi ha que prefereixen tenir cura del magatzem i alguns col·laboren recollint els aliments que proporcionen cada setmana supermercats i restaurants. Són algunes de les tasques que fan els voluntaris -19 durant l’any- que s’incrementen durant aquestes dates aprofitant les vacances de Nadal.

El Menjador Social de Bonavista va obrir el 29 d’octubre del 2013, com un projecte de l’associació Joventut i Vida que va comptar amb el suport de l’Obra Social de “la Caixa”. Fins aleshores, es feia repartiment d’aliments i paquets setmanals d’ajuda, però amb la crisi econòmica, els seus impulsors van decidir crear un menjador que tingués un funcionament similar al d’un restaurant “per aturar el problema de forma més enèrgica”, recorda la Raquel. I van fer curts. La previsió inicial era atendre entre 40 i 80 persones però, a finals del 2013, el menjador donava servei a 132 persones derivades de Serveis Socials de Tarragona. Avui dia, el menjador ja atén 266 usuaris.

El perfil d’usuaris

La majoria d’usuaris seleccionats per Serveis Socials són famílies amb menors al seu càrrec i són alimentats pel menjador durant el temps que determinen els tècnics municipals. El total de persones ateses, 76 són menors de 12 anys. També sovintegen els aturats majors de 50 anys que ja no cobren cap prestació social. Algunes famílies amb menors al seu càrrec “venen a agafar menjar calent per emportar-se cap a casa”, explica Quílez, alhora que afegeix que també s’ofereix “un servei de paquets a domicili per a persones que, per manca de mobilitat o per malaltia, no poden vindre”.

Cada dia, de dilluns a divendres, el menjador obre les portes a les 12h per atendre les persones que s’han d’emportar a casa, i cap a les 13h, el menjador ja s’obre com qualsevol restaurant. Els caps de setmana es reforça el repartiment de menjar que té a veure amb esmorzars i berenars, com la llet o les galetes.

Les ajudes exteriors

La coordinadora del menjador social, Raquel Quílez, destaca la importància que té el suport que reben de supermercats com Mercadona o Consum, del Banc d’Aliments de les Comarques de Tarragona i d’altres donacions de particulars i restaurants, sense les quals no seria possible arribar a la xifra anual de 46.000 àpats. Alhora, Quílez també valora molt les campanyes i activitats de gent propera com l’AV Bonavista, el Racing Bonavista o dels alumnes de l’Escola Joan XXIII del barri, que han aconseguit recollir un miler de litres de llet mensuals. Tot plegat, diu la Raquel, “no hi ha paraules per descriure tota la col•laboració que rebem”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: