Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Unió de Pagesos xifra en més de 25.000 euros les pèrdues per l’atropellament d’ovelles a Mont-roig

El sindicat trasllada al subdelegat del govern espanyol el seu rebuig a una possible indemnització del ramader a Adif i Renfe

Reunió de representants del sindicat Unió de Pagesos (UP) amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra Reunió de representants del sindicat Unió de Pagesos (UP) amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra ROGER SEGURA/ ACN
Societat ACN
Divendres, 19 Gener 2018 19:09

El sindicat Unió de Pagesos calcula que les pèrdues per l’atropellament d’un ramat d’ovelles a Mont-roig del Camp per part d’un tren Euromed superaran els 25.000 euros. En conjunt, l’incident del passat 2 de gener ha acabat suposant la mort d’uns 120 exemplars i la pèrdua de les corresponents ajudes a la producció. Representants del sindicat s’han reunit aquest divendres amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Jordi Sierra, per exposar-li el cas. La Unió de Pagesos s’oposa a la possibilitat que el propietari del ramat hagi de pagar sancions pels danys i perjudicis ocasionats a Adif i Renfe. De fet, l’operadora ha xifrat les seves pèrdues en més de 20.000 euros i Adif ja ha denunciat el ramader per “trànsit indegut per les vies”. El sindicat ha recordat que aquest tram de línia fèrria no està protegit per tanques i ha criticat que no es valorin els impactes de les infraestructures sobre l’activitat agrària.

“Hem demanat que no hi hagi cap sanció i farem tota la pressió perquè això no passi”, ha assegurat el coordinador territorial de la Unió de Pagesos al Camp de Tarragona, Jaume Ferrando. Segons el representant sindical, el subdelegat Jordi Sierra s’ha interessat per la situació i hauria expressat que s’intentarà arribar a un acord perquè la qüestió arribi “a bon port”.

El sindicat ha mostrat la seva preocupació per la manca de proteccions en aquest tram de la via del ferrocarril a Mont-roig del Camp, que es mantindrà en servei fins a la posada en marxa de la variant del Corredor del Mediterrani. Ferrando ha recordat que, històricament, per aquella zona hi transcorre un camí ramader que va quedar tallat arran de la construcció d’urbanitzacions i que el pastor es veu obligat a transitar per un estret camí adjacent a la via per poder accedir a les pastures.

Segons ha detallat el responsable del sector d’oví i cabrum de la Unió de Pagesos, Josep Puig, amb l’arribada del tren una vintena d’animals es van espantar i es van moure cap a la via, mentre que la resta van ser “xuclades” per l’Euromed.

Segons els seus càlculs, hi ha unes 120 ovelles perdudes, així com diversos animals ferits i vuit mares que van patir avortaments. Això, sumat al cost de reposar els animals i a les ajudes a la producció que no es cobraran, fa enfilar la factura de l’atropellament per sobre dels 25.000 euros. “Moralment, el ramader, el pastor i la família estan destrossats i ensorrats”, ha explicat.

El sindicat calcula que actualment al Camp de Tarragona hi ha una vintena de ramats i els seus responsables han criticat que no es tingui en compte l’activitat agrícola i ramadera a l’hora de planificar la construcció d’infraestructures. Puig ha exposat que, a més a més, el sector pateix una crisi de preus “ruïnosa” i ha recordat que el bestiar realitza una important funció de neteja forestal i prevenció d’incendis.

La problemàtica de la circulació de tractors per les vies ràpides

En aquest sentit, el sindicat ha tornat a abordar amb el subdelegat del govern espanyol la problemàtica per la circulació de maquinària agrícola per les vies ràpides. La Unió de Pagesos fa anys que reclama una regulació i autoritzacions de pas coincidint amb les collites, com ara la de l’avellana. Segons Ferrando, el subdelegat s’ha compromès a parlar-ne amb la Direcció General de Carreteres. Per la seva banda, el sindicat ha tornat a reclamar l’aprovació al Parlament de la Llei d’Impacte Ambiental.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: