Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Recuperades més restes humanes de neandertals a la Cova de les Teixoneres

En aquest cas, es tractaria d’un primer molar d’un adult en edat avançada

Primer molar superior dret d'un adult neandertal trobat en aquesta campanya a les Coves del Toll, a Moià Primer molar superior dret d'un adult neandertal trobat en aquesta campanya a les Coves del Toll, a Moià CEDIDA
Ciència Redacció Infocamp
Dilluns, 21 Agost 2017 10:49

L’equip que treballa a les Coves del Toll (Toll i Teixoneres) de Moià ha trobat una altra dent, però en aquest cas d’un adult d’edat avançada. L’any passat la sorpresa va ser la troballa de la dent d’un nen neandertal, de fa uns 50.000 anys d’antiguitat, i ara es tracta d’un primer molar superior dret que presenta un desgast molt acusat. Segons els investigadors, encara s molt aviat per aventurar-se en la determinació del sexe i l’edat de l’individu, però la comparació amb restes similars procedents d’altres jaciments segur que aportarà dades en aquest sentit.

L’individu adult ha aparegut en el mateix nivell que el nen de l’any passat, durant la campanya d’excavació que es realitza des del 3 d’agost i que finalitza el dia 21 sota la codirecció de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Centro Nacional de Investigación sobre Evolución Humana (CENIEH). A més, del nen de l’any passat se n’ha recuperat una altra dent; en aquest cas es tracta d’un caní superior de llet amb un nivell de desgast moderat compatible amb la dent recuperada l’any anterior. “Tampoc en aquest cas la resta trobada permet estimar el sexe i edat precisa de l’individu”, ha explicat Florent Rivals, professor d’investigació ICREA adscrit a l’IPHES i codirector de les excavacions.

Per la seva banda, la investigadora del CENIEH i també codirectora d’aquestes excavacions, ha declarat que “s’ha de tenir en compte que hi ha molt pocs individus infantils de neandertal, i per tant, qualsevol dada aportada ara mateix ha de ser entesa com a preliminar a la vegada que excepcional”, a la qual cosa l’investigador de la URV inscrit a l’IPHEs, Jordi Rosell ha afegit que “ni tan sols podem estar segurs al cent per cent que es tracti del mateix individu”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: