Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vint comerços de més de vint anys a Constantí

Isabel Soriano recull al llibret ’Som vint de més de vint anys’ històries i imatges de botigues de sempre / El comerç local viu un futur incert

Ca Pep Anton va ser una carnisseria creada el 1910 i coneguda a Constantí com Ca la Florencia. La Manolita, propietària des del 1974, es va jubilar recentment Ca Pep Anton va ser una carnisseria creada el 1910 i coneguda a Constantí com Ca la Florencia. La Manolita, propietària des del 1974, es va jubilar recentment CEDIDA
Comerç Josep Cartanyà
Dilluns, 27 Novembre 2017 08:41

La Isabel Soriano és una sevillana que fa prop de quaranta anys va arribar a Constantí. Des d’aleshores, es va sentir atreta pel tracte cordial i amistós dels comerços de proximitat que li recordaven aquell ambient familiar de la seva infantesa. Aquesta va ser la primera de les raons que van portar l’any passat a aquesta fotògrafa i activista cultural a recollir en un llibret les històries, anècdotes i imatges d’una vintena de petits comerços que portaven més de vint anys de vida. I així es va crear Som vint de més de vint anys, un homenatge al comerç de tota la vida i una reivindicació del comerç de proximitat, com descriu en el llibre la seva autora. La idea inicial era fer un tiratge limitat, -pensat només com un record per als botiguers-, però, finalment, l’Ajuntament de Constantí es va implicar en el projecte i va decidir fer una edició de 3.000 exemplars perquè pogués arribar a més ciutadans.

Escoltar aquelles històries personals que s’amaguen al darrera d’un taulell va resultar una experiència molt gratificant per a Isabel Soriano: “A la gent més gran li agrada molt parlar i alguns s’emocionaven dels propis records”. A més, l’autora considera que gràcies al llibret molta gent ha descobert i ha reconegut la seva tasca com a fotògrafa i com a activista cultural del poble. Fins i tot, s’atreveix a dir: “Em sento com a més integrada”.

Aquest treball de camp també ha servit per copsar l’estat actual del petit comerç de Constantí. Segons l’autora, aproximadament la meitat dels comerços tradicionals han hagut de tancar, bé per jubilació o bé per influència de les grans superfícies. D’altres han passat a mans dels fills i algun s’ha traspassat. Però la incertesa que viu el comerç local, segons Soriano, també es deu a la manca d’unitat i de participació en activitats. Per exemple, la creació de la Unió de Botiguers de Constantí és força recent. Caldran iniciatives com aquest llibret per dinamitzar i reinventar el comerç de tota la vida.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: