Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El ressò d’Assange arrasa

El fundador de WikiLeaks esdevé un nou actor internacional sobre el sobiranisme català a través del seu impacte a Twitter

Julian Assange, fundador de WikiLeaks, al balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres, el maig passat Julian Assange, fundador de WikiLeaks, al balcó de l'ambaixada de l'Equador a Londres, el maig passat AFP
Catalunya El Punt Avui
Dissabte, 16 Setembre 2017 21:51

Sorprenent, o potser no tant, és la implicació en el procés independentista català de Julian Assange, el fundador del web sobre informació confidencial WikiLeaks, que s’ha convertit en un nou actor internacional que fa costat al sobiranisme i carrega contra aquells que estan en contra de la celebració del referèndum de l’1-0.

Assange no és un actor qualsevol: les seves piulades a Twitter són d’alt impacte i no només perquè les reprodueixen milers de seguidors sinó perquè molts líders mundials n’estan pendents i alguns el consideren una mena d’oracle de la política internacional. Fins i tot els seus detractors admeten que va saber veure el poder de la tecnologia a l’hora de filtrar informació oculta. Un exemple és el del portaveu del govern català, Jordi Turull, que ahir va dir que els “va sorprendre” el cúmul de missatges d’Assange sobre Catalunya.

WikiLeaks va obrir dijous una enquesta de 24 hores al seu compte a Twitter que deia: “El govern de Catalunya farà una votació sobre la independència l’1 d’octubre. La intel·ligència i policia espanyola estan intentant aturar-ho. Tu dones suport a:” i oferia quatre alternatives possibles: a favor de la independència, a favor de mantenir-se a Espanya, a favor que es pugui votar però sense pronunciar-se en el sentit del vot i, finalment, a favor d’impedir la votació. La primera, la favorable a la independència, va obtenir un 74% dels més de 140.000 vots.

També dijous, Assange va admetre: “Em complau ajudar a protegir els drets de publicació del web del referèndum de Catalunya”, després que dimecres a la tarda la Guàrdia Civil va tancar el lloc per ordre del jutge. Amb tot, el govern català el va reobrir al cap d’una estona. “Tenim molta experiència aturant la censura abusiva”, hi va afegir l’activista d’origen australià, que va difondre un duplicat del codi del web alternatiu. Aquest duplicat (mirror) va ser creat, segons l’editor de WikiLeaks, arran de “la repressió informativa de l’Estat en tancar el web www.referendum.cat”.

Després de les filtracions d’informes confidencials de la CIA i del seu paper en les últimes eleccions nord-americanes, ningú pot negar que Assange té nas per veure on posar el focus de l’actualitat mundial tot i viure refugiat a l’ambaixada de l’Equador a Londres des de fa més de cinc anys. En aquest sentit, dimecres a la matinada va definir el referèndum català com “l’esdeveniment polític més important de l’any a Occident, de lluny”. La cara visible de WikiLeaks també ha assegurat: “Els catalans tenen dret a l’autodeterminació. Arrestar-los només els unirà i els enfortirà.” Aquesta piulada, que va tenir prop de tretze mil rèpliques, anava acompanyada de la icònica fotografia dels tancs a la plaça de Tiananmen de Pequín. També va ser sonada la picabaralla amb l’escriptor Arturo Pérez-Reverte amb insults encreuats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: