Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vila-Seca preparada per arrancar les tradicionals curses de cavalls

Aquest diumenge 21 de gener una quinzena de cavalls es donaran cita al tradicional Cós de Sant Antoni, que se celebrarà al migdia al parc de la Torre d’en Dolça

Imatge d'una de les curses del Cós de Sant Antoni a la Torre d'en Dolça a Vila-Seca Imatge d'una de les curses del Cós de Sant Antoni a la Torre d'en Dolça a Vila-Seca CEDIDA
Festa Major Redacció Infocamp
Dissabte, 20 Gener 2018 13:12

Vila-Seca té a punt, un any més, la tradicional cursa del Cós de Sant Antoni, coincidint amb la festa major d'hivern. Aquest any una quinzena de cavalls pura sang anglesos provinents de diverses quadres d’Espanya es trobaran al circuit hípic que acollirà les tres curses de cavalls, regulats pel Jockey Club Español.

Les competicions començaran a les 12h amb una primera cursa a galop amb el premi Torre d’en Dolça, amb una distància de 1.700 metros, una segona cursa a galop amb el premi Ajuntament de Vila-seca de 2.500 metros i una tercera cursa amb el premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, també a galop amb una distància de 1.700 metros.

Història de les curses de cavalls a Vila-seca

Les cuses de cavalls formen part de la vida i la tradició del municipi i s’han convertit en un dels elements més autòctons de la Festa Major de Sant Antoni, que per aquesta competició atreu gent d’arreu de la geografia espanyola. Vila-seca és, juntament amb altres hipòdroms d’Espanya, un dels llocs que apleguen el calendari oficial de competicions hípiques a l’Estat espanyol.

El ‘cós’ ja se celebrava a finals del segle passat. Durant aquella època les cavalleries, després d’estar beneïdes pel dia de Sant Antoni, perseguien una bandera llençada pel rector de la parròquia, cursa en la qual participaven tots els genets. El recorregut abastava les quatre carreteres i a la tornada feien un tomb al voltant de la Vila per la plaça de Sant Antoni, carrer de la Presó, carrer de Sant Josep, per la plaça de Manyà i carrer Major. La muntura que travessava primer la línia d’arribada era la guanyadora. Els premis que es donaven eren bastant peculiars: el primer premi era un corder; el segon, quatre pollastres; el tercer quatre coques; i el quart, quatre cebes i un manat d’alls.

El fet que el recorregut sigui circular sembla rendir homenatge a antigues pràctiques rituals per fer culte al sol, sempre en sentit circular i també perquè aquest moviments ràpids i circulars, es creia, que atreien el creixement més accelerat dels vegetals.

Pel que fa a com els tres tombs es va convertir en una cursa, el seu origen remunta fins a dos comerciants estrangers que es dedicaven a la indústria del vi a Vila-seca, anomenats Barrau i Planchons. Aquests dos comerciants transportaven amb els seus cavalls el vi a Salou i Tarragona i aviat la seva rivalitat els va dur a fer un ‘cós’ per provar quin cavall era millor. Es va triar el dia de Sant Antoni, ja que era festiu pels treballadors i es va començar a aprofitar després de la benedicció dels animals per fer la cursa, la qual es va tornar un costum a Vila-Seca, on cada any participava més genets.

Cal recordar que a finals de l’any 2010, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar element festiu patrimonial d'interès nacional el Cós de Sant Antoni de Vila-seca, un reconeixement que permet que aquest acte que se celebra al municipi des dels finals del segle XIX quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: