Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La nova vida de La Fàbrica del Catllar

Un projecte col·laboratiu vol crear habitatges amb espais compartits en un edifici centenari davant del riu Gaià

Els impulsors de la iniciativa plantegen un espai modern per a persones i també per a activitats empresarials Els impulsors de la iniciativa plantegen un espai modern per a persones i també per a activitats empresarials CEDIDA
Habitatge Agnès Llorens
Dimarts, 09 Mai 2017 08:31

Noves vides de futur per a vells edificis del passat. Aquest sembla que és l'objectiu dels impulsors d'un projecte d'habitatge consistent en una gran residència compartida per diferents famílies al Catllar. El lloc escollit per instal·lar-la és l'antiga fàbrica del Catllar que està situada davant del riu Gaià, un edifici centenari on els impulsors del projecte La Fàbrica de la Transició tenen la idea ambiciosa d'encabir fins a una vintena de famílies en diferents habitatges.

“La idea és disposar d'espais privats, com qualsevol pis o casa habitual, però també de parts comunes”, confirma un dels impulsors del projecte, l'arquitecte tarragoní Saül Garreta, que, juntament amb altres socis –com, per exemple, l'expert en cohabitatge Matthieu Lietaert– vol donar llum verd a un tipus de construcció social que, segons les seves paraules, valora “el patrimoni que ja existeix i planteja diferents maneres d'usar-lo de manera més eficient”. El punt de partida és un full en blanc obert a tot: un edifici de més de quatre mil metres quadrats –una quarta part dels quals estan destinats a equipaments comuns per a tots els habitants-- molt pròxim al riu i a espais verds que poden ser usats com a horts per al consum dels habitants de La Fàbrica. A banda, l'immoble també preveu espais comuns com ara menjadors i cuines, tallers i sales de conferències, entre altres, en una planificació oberta a les necessitats de les persones que triïn La Fàbrica com el seu espai.

“Mentre la societat sembla atrapada en diverses crisis, La Fàbrica de la Transició ofereix un dels centres d'experimentació més progressistes d'Europa”, explica el portal web que resumeix les línies essencials del projecte –lafabricadelatransicion.wordpress.com–, un portal on els impulsors asseguren que, a banda de l'estil de vida sostenible que es vol implementar amb la distribució d'espais comuns i privats dels diferents habitacles, també volen destinar l'edifici a altres usos.

De fet, la idea és que l'immoble reuneixi més d'una finalitat. Un exemple és l'objectiu d'aplicar aquest estil de vida col·laboratiu per obrir l'habitatge a usos de residència d'avis. “Volem que una part dels usuaris de la casa siguin persones grans que triïn lliurement, una altra opció vital que els permeti passar aquesta etapa de la seva vida acompanyats”, explica Garreta, que destaca que l'objectiu de La Fàbrica és “canviar el paradigma” d'habitatge i, si es pot, posar un gra de sorra per resoldre reptes que planteja la societat, com ara la cura de la gent gran o les noves maneres de concebre el món del treball, ja que el projecte també preveu que hi hagi espais de coworking.

De moment, els impulsors del projecte tenen un any al davant per sumar persones interessades en aquest espai, un temps que resultarà vital per veure la viabilitat d'aquesta idea, que persegueix la més complicada de les idees senzilles: canviar (una mica) el món.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: