Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"Agost és nom de fira, a Valls"

Opinió Òscar Peris
Dijous, 03 Agost 2017 16:42

L’olor de préssecs grocs que s’estén pel carrer de la Cort, tractors gegants al bell mig del passeig de l’Estació, plantes d’herbolari a la plaça del Pati que t’atreuen pels seus aromes i parades d’embotits artesans a la plaça dels Quarters que conviden a picar. Són records d’infància que es reviuen cada any a Valls quan tot just arriba l’agost.

Perquè ja són 63 anys de trajectòria de la Firagost, gairebé una vida, i per als vallencs i les vallenques aquesta fira del camp català que novament acabem de celebrar de manera multitudinària va lligada a les seves vivències personals. Segurament, quan a un ciutadà o una ciutadana de Valls se li pregunta per allò que és més característic de la seva ciutat, la resposta que sorgeix de forma més natural és: castells, calçots, campanar i Firagost.

Si a Valls ho tenim clar, a fora crec que també. Els visitants del nostre entorn geogràfic i de més enllà probablement coincidirien en destacar aquests atractius de la nostra ciutat. No en va la Firagost s’ha consolidat al llarg de 63 anys entre els certamens agrícoles i comercials més rellevants de Catalunya, gràcies a l’esforç i la dedicació dels seus promotors, principalment la Cambra de Comerç. La Firagost s’ha guanyat un lloc privilegiat entre els top five del turisme i el comerç locals. I en bona mesura ha estat per la capacitat d’adaptació als nous temps d’una fira-exposició en constant evolució. Ha sabut mantenir l’encant i l’essència dels sectors tradicionals, amb les fruites del camp, els vins, l’alimentació artesanal, la maquinària agrícola, l’artesania i la ramaderia, però també hi ha anat afegint alguns elements complementaris de modernitat, com els food trucks, el holi colours o, enguany, el Firagost Market, la fira fora estocs i outlet, una bona iniciativa de Comerç de Valls.

Firagost és sinònim de llargues passejades de punta a punta de la ciutat, necessàries per poder abastar tota l’oferta que s’hi concentra en tan sols dos dies. No són només els productes, també són d’obligada visita o participació els concursos de beure en porró, de portadors de saques d’avellanes i d’arrossegament amb trineu, entre d’altres, o la trobada de puntaires, l’exhibició canina i la gran actuació castellera, per citar algunes de les nombroses activitats. Són dos dies per viure intensament el camp català i tot allò que se’n deriva.

Firagost és i seguirà sent una aposta de ciutat i de la Regidoria de Comerç i Turisme. La voluntat de fer de Valls un centre comercial a l’aire lliure no és un invent modern. La llarga tradició més que centenària dels nostres mercats setmanals de la fruita i la verdura i els 63 anys de la Firagost avalen el model que estem seguint. Simplement cal adaptar-lo als nous temps, amb propostes innovadores i imaginatives, alhora que eficaces, per captar l’interès tan dels vallencs i les vallenques com dels visitants durant tot l’any. Els nostres avantpassats van iniciar el camí i a nosaltres ens toca fer unes quantes passes més.

Òscar Peris

Òscar Peris

Delegat del Govern a Tarragona

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: