Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 652

"Vaga general o aturada de país"

Opinió Sebastià Barrufet Rialp
Dimarts, 03 Octubre 2017 12:49

PERIODISME DIGITAL: La repressió policial exercida per la policia espanyola durant la jornada del referèndum tindrà una resposta massiva aquest 3 d’octubre. Organitzacions, entitats i sindicats han convocat per a aquest dimarts una aturada de país per protestar contra la “repressió i la vulneració de drets fonamentals”.

La convocatòria ha estat secundada per la majoria dels sindicats. Primer s’hi van sumar sindicats minoritaris com la CGT, la Intersindical CSC, la COS i la IAC, tot i que aquest diumenge a la nit també s’hi van afegir els sindicats majoritaris CCOO i la UGT, així com també altres entitats que aglutina la Taula per la Democràcia.

Qui dona suport a la vaga? Des dels sindicats fins al Govern català i els partits sobiranistes i partidaris del dret a decidir han assegurat que donaran suport a l’aturada. L’executiu, per exemple, no celebrarà la reunió habitual de dimarts, i tant En Comú Podem com ERC i el PDeCAT no assistiran a la Junta de Portaveus que se celebrarà al Congrés dels Diputats. De fet, aquests tres partits fa dies que alternen la seva agenda parlamentària per protestar contra les detencions dels 14 alts càrrecs del Govern detinguts per la preparació del referèndum. La vaga també compta amb el suport de la CUP.

La Taula per la Democràcia —que aplega UGT, CCOO, PIMEC i CECOT, ANC i Òmnium— és qui ha convocat la vaga, a la qual també s’han sumat diversos col·lectius com el sindicat de Metges de Catalunya, les universitats catalanes (UPF, UPC, UB, UAB, UVic, UdGi, URV), o les associacions de comerciants de Vic i Manresa. A més, també s’hi ha sumat el Barça i el Girona, els estibadors de Barcelona i el supermercat Bon Preu, que tancarà totalment la seva activitat.

Per altra banda, però, els sindicats de la SEAT no secunden la vaga però sí que informen els seus treballadors que poden decidir sumar-s’hi de forma “voluntària”. També així s’han expressat el Banc Sabadell i la CaixaBank, que tot i no sumar-se a l’aturada del 3 d’octubre, han assegurat que respecten el dret dels treballadors a fer-ho.

Pel que fa a les concentracions, a les sis de la tarda hi haurà una gran concentració davant dels ajuntaments de les capitals de comarca. En el cas de Barcelona, però, la manifestació serà a la plaça Universitat. No seran, però, les úniques concentracions del dia. Durant la jornada hi haurà concentracions sectorials arreu del país. Els bombers han convocat a les 11 a l’encreuament de la Diagonal amb el passeig Sant Joan, i tot seguit faran una marxa fins a la Delegació del Govern espanyol. Per altra banda, els estudiants han convocat a les 12 del migdia a la plaça Universitat, mentre que els pagesos faran actes per tot el país en forma de marxa amb els tractors.

A més, en els punts on aquest diumenge es van viure escenes de violència policial també es faran concentracions. Aquest dilluns ja n’hi ha hagut una a Aiguaviva, on la policia va tirar gasos lacrimògens en un dinar popular, i aquest dimarts n’hi haurà una altra l’Institut Ramon Llull de Barcelona, on també hi va haver repressió.

La qualificació d'”aturada” i no de “vaga general” fa que la llei no obligui a fixar uns serveis mínims. Ara bé, en el cas del servei del metro, autobús i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), el Departament de Treball ha decretat uns serveis del 25% en hora punta (de 6h30 a 9h30 i de 17h a 20h). Durant la resta d’hores, no està garantit el servei.

En el cas de Rodalies i Regionals, operats per Renfe, els serveis mínims seran del 33%. En relació amb el servei de Renfe a llarga distància i AVE, el Ministeri de Foment ha dictat també uns serveis mínims on es garanteix que els trens d’alta velocitat i les línies de llarga distància oferiran un servei del 76% de l’oferta habitual. El Ministeri de Foment ha assegurat que els passatgers afectats amb bitllets adquirits amb antelació pels serveis afectats per la convocatòria de vaga podran sol·licitar el seu canvi o reemborsament sense cap cost addicional a les corresponents estacions o agències de viatges.

En el cas dels serveis sanitaris, es garantirà el funcionament de les urgències i les unitats especials, així com els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia d’urgència. La resta de serveis d’assistència extra hospitalària disposarà d’un 25% de la plantilla. Pel que fa a les escoles, es garanteix la presència de la direcció a les escoles i els instituts.

Sebastià Barrufet Rialp

Sebastià Barrufet Rialp

Periodista

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: