Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

"La Catalunya treballadora davant del 2018"

Opinió Vicente Moya
Dimecres, 17 Gener 2018 19:02

L’any 2017 acaba amb més de 420.000 persones aturades, el 40% de les quals sense cap tipus de prestació.

Del total de persones aturades, el 56% són dones. 28.496 joves cerquen feina envà. El 22% de la gent viu sota el llindar de la pobresa. El 12% de les persones amb salari són pobres. En els darrers anys les retribucions han baixat un 7% de mitjana, però les més baixes ho han fet fins a un 22,5%. La bretxa salarial entre dones i homes s’eixampla fins el 22%. Mestrestant, l’economia creix per sobre del 3% però el 57% de la riqueza està en mans del 10% de la población. I l’1% acumula el 21% de la riqueza del país.

El patiment de la classe treballadora

La Catalunya treballadora pateix. CCOO treballem contra aquest patiment, malgrat l’empenta del poder empresarial i financer global i de la preponderancia dels governs de dretes a gairebé tot Europa. Ho hem fet aconseguint acords durant 2017 que corregeixen part d’aquestes desigualtats, gràcies a la mobilització al carrer, a les empreses, a l’acció jurídica, a la negociació col·lectiva, a la concertació social, a la fermesa i la perseverancia de milers de sindicalistes i de treballadors i treballadores.

Algunes de les fites assolides són:

Vam promoure des del 2003 la renda garantida de ciutadania. L’acord garantirà ingressos a totes les persones de Catalunya en situació de vulnaverabilitat. Els imports van des del 664€ als 1.200€ en funció de la situación familiar. És una eina molt valuosa per a la correcció de la pobresa més extrema.

El Pacte Nacional per a la Indústria, és l’acord que mobilitzarà 1.814 milions d’euros per reforçar el model productiu català. Per crear més i millor ocupació és necessària una orientació económica i tecnológica de la industria que la faci actuar com a motor de l’economia catalana. Aquest acord és el que ha de ser capaç de mantenir un ecosistema econòmic equilibrat i retenir el talent del jovent més format que està marxant de Catalunya.

L’acord per incrementar el salari mínim interprofesional, que arribarà a 850€ el 2020, amb un increment d’un 20%, està pensat per canviar la dinàmica del descens continuat del salaris en els convenis.

Erradicar la pobresa i la desigualtat

Posades aquestes primeres bases, la clau per erradicar la pobresa i la desigualtat és posar fi a la precarietat laboral. Aquest és l’objectiu principal que es proposa CCOO per al 2018. La precarietat castiga, sobretot, les dones, el jovent i les persones migrades i, per tant, les mesures que proposem han de beneficiar-los de manera prioritària.

Per corregir la precarietat laboral i incrementar el poder adquisitiu dels treballadors i les treballadores, els salaris han de créixer al voltant d’un 3%, al mateix ritme que creix l’economia, i per això reforçarem la negociació col·lectiva.

Recuperarem el diàleg social per aturar la temporalitat abusiva i l’altíssima rotació contractual, reforçant la causalitat en la contractació i els acomiadaments, i així, invalidar la part més dura de la reforma laboral.

Denunciarem, sistemàticament, l’abús dels allargaments de jornada i de l’excés d’hores extres que eliminen milers de llocs de treball. Alhora, exigirem la regulació del model de contracte a temps parcial per posar fi a l’abús de la parcialitat no voluntària, que supera el 60%.

Denunciarem, també, les enganyoses relacions laborals del falsos autònoms o les plataformes digitals, per contractualitzar les relacions de treball de milers de joves i garantir-los un conveni col·lectiu.

Proposarem una reforma de la formació profesional per transformar-la en un model de formació al llarg de la vida, com a eina d’adaptació contínua i de trànsit en un model productiu en transformació accelerada.

A CCOO volem que el treball digne i els drets socials siguin la base d’una societat més justa i més solidària. Una societat cohesionada i de progrés en la que els treballadors i les treballadores visquem en plenitud. La Catalunya treballadora mereix més benestar i tota la dignitat.

Vicente Moya

Vicente Moya

Secretari general de la Unió Intercomarcal de Tarragona de CCOO

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: