Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Francesc Català-Roca i els seus amics artistes

El Museu de Valls presenta una exposició on es mostra la relació que el fotògraf vallenc va mantenir amb artistes com Miró, Dalí, Tàpies o Chillida / Aquest dijous 18 d'octubre s'organitza una visita comentada

El director del Museu de Valls, Jordi París, mostra la imatge de Dalí captada pel fotògraf vallenc Francesc Català-Roca El director del Museu de Valls, Jordi París, mostra la imatge de Dalí captada pel fotògraf vallenc Francesc Català-Roca M.ÀNGELS BLADÉ
Art Josep Cartanyà
Dimecres, 17 Octubre 2018 15:32

Coincidint amb la Fira de Santa Úrsula de Valls, aquest dijous 18 d'octubre, a les 18:30h, el Museu de Valls ha organitzat una visita comentada a l'exposició 'Francesc Català-Roca i els seus amics artistes'. Aquest 2018 es compleixen 20 anys de la mort del fotògraf vallenc Francesc Català-Roca. Per aquest motiu el Museu de Valls vol presentar de nou el treball de Català a través d'aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 18 de novembre al museu.

La mostra pretén posar en evidència la bona relació que tenia Català-Roca amb els seus amics artistes. En aquest sentit a l'exposició es podenveure retrats d'aquests mateixos artistes fets per Català, acompanyats d'obres d'aquests artistes provinents de la col·lecció particular del fotògraf o del fons del Museu de Valls.

Els artistes retratats i representats en la mostra seran Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida, Llorenç Artigas, Antoni Clavé, Francesc Tharrats, Josep Guinovart, Modest Cuixart, Erwing Bechtold i Antonio Saura. Artistes tots ells que van marcar l'art de la segona meitat del s.XX.

La relació amb els artistes

Durant l'acte d'inauguració, celebrat el passat 20 de setembre, el director del Museu de Valls, Jordi París, va fer un recorregut per l'exposició per explicar al públic la relació que tenia Català amb aquests artistes. El fotògraf vallenca era contemporani d'alguns d'aquests artistes, com Tharrats, Cuixart, Tàpias o Chillida. Amb d'altres, com Joan Miró, tot i pertànyer a generacions diferents, els únia una excel·lent relació professional fins al punt que el pintor mallorquí va considerar sempre a Català com un dels seus grans fotògrafs. A l'exposició es pot veure la primera fotografia que Català-Roca va fer a Miró a la Catedral de Tarragona.

                                     Miró a la Catedral de Tarragona (Francesc Català-Roca):  Miró a la Catedral

Aquesta mostra també és una bona oportunitat per descobrir obres oblidades o desconegues d'artistes de renom com Antoni Tàpies. L'artista va obsequiar a Català amb un quadre de la primera època de Tàpias fet a París (1950). El treball del fotògraf vallenca va ser reconegut per aquests artistes, que li regalaven obres seves com a mostra d'agraïment o de reconeixement. Tot i així, també hi va haver alguna anècdota com el cas de Josep Guinovart, que va prometre a Català fer-li "una peça tan especial" pel seu 75è aniversari "però com que havia de ser tan especial, no va arribar mai a fer-la", segurament per la manca de temps de l'artista. Una altra de les imatges destacades de la mostra és la que Català va captar de l'escultor Llorenç Artigas, mentre que aquest treballava.

         Obra de Tàpies del 1951 regalada a Català-Roca (M.A.Bladé):  obra Tàpies a Català Roca

L'exposicio també deixa entreveure a través de les obres la bona sintonia que Català amb els seus amics artistes, com Tharrats i Cuixart. Amb d'altres, com Salvador Dalí, la trobada va ser més fortuïta, ja que es van conèixer gràcies al seu treball per la capçalera del setmanari 'Revista' (1952). Amb tot, Català-Roca en va tenir prou amb poques hores per saber treure excel·lents retrats de Dalí i del seu estudi on aleshores treballava. I com no podia ser d'altra manera, 'L'Àliga de Valls' (1971) és la petjada que Dalí va deixar al seu pas per la ciutat i que es pot veure aquests dies gràcies al fons de Català-Roca que conserva el Museu de Valls.

                                                Retrat de Dalí (Francesc Català-Roca):   Dalí Català Roca

Chillida, el més generós

Però sens dubte, de totes les obres que els artistes van obsequiar a Francesc Català-Roca la més valuosa va ser la peça que li va dedicar i regalar l'escultor Eduardo Chillida pel 75è aniversari. Una peça molt valorada en el mercat de l'art i que era una mostra de la bona amistat personal i el treball conjunt que els unia. Un altre document que ho demostra és un text escrit a mà per Chillida que es mostra a l'exposició amb una dedicatòria especial a Català, "mi hermano catalán". Aquest text va formar part d'una exposició de Chillida a La Pedrera de Barcelona.

                          Peça de Chillida regalada a Català-Roca (M.A.Bladé): obra Chillida Valls

Cal recordar que des de l'any 1998 el Museu de Valls custodia la col·lecció privada del fotògraf, a on hi ha originals d'aquests artistes, gràcies a la generositat dels seus fills Martí i Andreu Català.

Català-Roca

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1988) va ser fill, germà i pare de fotògrafs. La seva vida va venir marcada per aquesta professió que va aprendre al costat del seu pare, Pere Català Pic, un dels millors fotògrafs dels anys trenta. Va independitzar-se del laboratori familiar l'any 1947. Va treballar per revistes i publicacions, com Destino o Revista i va il·lustrar multitud de llibres, un bon nombre d'ells sobre artistes.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: