Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern aprovarà incentius per a la implantació d'indústries a Flix en la llei d'acompanyament dels pressupostos

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es compromet amb l'Ajuntament de Flix a controlar conjuntament la descontaminació per garantir-ne l'èxit i la seguretat

El conseller Damià Calvet, durant la visita a les actuacions de descontaminació a la fàbrica d'Ercros i la Reserva Natural de Sebes El conseller Damià Calvet, durant la visita a les actuacions de descontaminació a la fàbrica d'Ercros i la Reserva Natural de Sebes NÚRIA TORRES / ACN
Catalunya ACN
Diumenge, 15 Juliol 2018 14:22

El Govern aprovarà incentius en la llei d'acompanyament de pressupostos de 2018 per afavorir l'activitat industrial a Flix (Ribera d'Ebre) després que Ercros tanqués la producció de clor amb cel·les de mercuri a finals de l'any passat. Aquest és el compromís que ha assumit davant l'Ajuntament de Flix el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en la visita que ha efectuat aquest divendres al matí als treballs previs d'Acuamed per reprendre l'extracció dels llots tòxics del pantà després de l'estiu així com també a les instal·lacions de la companyia química. La idea, segons ha precisat, és incloure en aquesta llei bonificacions dels cànons que les empreses paguen a l'Agència de Residus de Catalunya i a l'Agència Catalana de l'Aigua. La Generalitat i el consistori, d'altra banda, s'han compromès a controlar conjuntament el desenvolupament de les obres de descontaminació per garantir el seu èxit i les condicions de seguretat, amb la inclusió d'aspectes com un major control de les emissions a l'aire.

Calvet ha conegut de la mà dels responsables tècnics d'Acuamed i de Tragsa –l'empresa pública que ha rebut l'encàrrec amb un cost estimat de 42 milions d'euros- el calendari de les actuacions per finalitzar la neteja de la contaminació química del pantà. A l'espera que la nova draga succionadora –"que dona molta més eficiència al procés", segons el conseller- arribi a finals de l'estiu a Flix, la represa de les tasques sobre el terreny podria acabar tenint lloc a partir de la tardor. De moment, Tragsa continua ultimant els preparatius: condicionant i refent instal·lacions que ja s'havien deixat en desús després que l'anterior adjudicatària, FCC, donés per finalitzades les obres deixant 80.000 metres cúbics de llots tòxics al fons del pantà i enmig d'un escàndol de corrupció juntament amb els responsables d'Acuamed.

Amb el Govern intervingut amb l'article 155, el consell de ministres ja va aprovar declarar d'interès general de la industrialització de Flix per facilitar la implantació d'empreses a la zona arran la marxa d'Ercros. Un projecte que havia preparat i treballat la Generalitat des de fa temps i que, ara, segons Calvet, es concretarà per la via de la llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest 2018. "Hem de posar mesures sobre la taula per afavorir la continuïtat de la planta de fosfat bicàlic –l'única factoria productiva que conserva Ercros al complex- i la vinguda de noves activitats". Les rebaixes en els cànons de ARC i l'ACA són les primeres propostes, que apareixeran a la llei d'acompanyament pressupostària d'aquest 2018. "En pocs mesos tindrem les condicions econòmiques, fiscals i físiques per treballar en la reindustrialització", ha assegurat. L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha celebrat la "continuïtat" d'una tasca que ja va iniciar el seu antecessor, Josep Rull, en la l´çinia de donar "suport" als municipis que tenen problemes.

"Flix té pressa per trobar resultats, que molts cops no estan a les mans dels responsables polítics. Però sí dotar de les eines necessàries per aconseguir aquests resultats", ha subratllat l'alcalde. Entre aquestes prioritats, figura la finalització de la descontaminació del pantà. Tant , Calvet com Mur s'han "conjurat" perquè els "pecats comesos en el passat no es tornin a repetir i les obres s'executin sense "presses" i prioritzant "absolutament tot allò que sigui seguretat i que les coses es facin bé". Tant la Generalitat com el consistori han avisat que controlaran el procés i que ha de ser la comissió tècnica, i no el mateix adjudicatari, qui certifiqui que l'obra s'ha executat i finalitzat correctament. Les dues administracions plantegen a l'uníson la necessitat que les comissions de seguiment tècnica i política es reuneixin de forma periòdica per controlar el procés i creuen que el mateix govern espanyol no defugirà tampoc la seva responsabilitat després de l'escàndol que ha envoltat la primera fase del projecte. Un dels aspectes també que milloraran respecte la primera part de les obres, segons el compromís assumit per Calvet, és un control molt més exhaustiu de les emissions a l'aire durant les actuacions, una demanda reiterada del mateix Ajuntament de Flix.

Recuperar terrenys contaminats

Amb la previsió que el procés al pantà finalitzi, definitivament, el segon semestre de l'any vinent, la descontaminació dels sòls que ocupen les instal·lacions d'Ercros, tant les antigues construccions industrials, els terrenys adjacents de la fàbrica així com fins a set punts a l'exterior de les instal·lacions –un dels quals, en terrenys municipals, a l'antic abocador, segons va detectar el consistori gràcies a l'ajut d'antics treballadors-. Calvet també ha visitat aquests espais que, un cop degudament sanejats, han de permetre, precisament, albergar en el futur noves empreses i activitats industrials. La companyia química continua immersa en aquest procés i assegura haver complert els objectius que s'havia marcat per aquest 2018, arran del tancament de la planta de clor per electròlisi. Segons la directora general d'Ercros, Teresa Conesa, s'ha iniciat la neteja i desmantellament de les instal·lacions que han estat en contacte amb el mercuri, si bé el de la planta d'electròlisi –que s'està buidant i netejant- s'ha de començar l'any vinent. Un 60% del mercuri que s'utilitzava en el procés continua a Flix en un magatzem temporal, a l'espera de ser traslladat a unes instal·lacions especials davant la prohibició de la Unió Europea de continuar usant aquest metall pesant.

En l'àmbit del sanejament dels sòls, s'han perforat pous d'extracció per empènyer fora els gasos contaminants. Tot i que l'extracció de residus líquids i aigües subterrànies contaminades es prolongarà, almenys, fins el 2022, Ercros preveu finalitzar els gruix de les actuacions abans. Entre les assignatures pendents, a més, queda les actuacions, que segons el conseller Calvet, es faran "sobre la marxa", per netejar les set àrees fora de l'àrea de la fàbrica on s'ha localitzat contaminació. En un d'aquests casos, es tracta de terrenys municipals, que no són propietat de la companyia. És el cas de l'antic abocador municipal, el cas més complex de tots, on l'Agència de Residus de Catalunya ha perforat vuit pous per continuar analitzant les substàncies presents –malgrat que no s'han trobat bidons, com se sospitava. L'empresa, segons ha destacat el conseller, haurà de presentar un projecte per restituir aquests sòls. Conesa, per la seva banda, ha explicat que en tres dels punts ja no és necessària major investigació i s'han de continuar controlant. Ha explicat que només en un dels punts s'ha requerit una recerca més profunda. "Hem presentat el nostre projecte i estem a l'espera que ens l'autoritzin", ha conclòs.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: