Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El govern espanyol demana dictamen al Consell d’Estat per portar al TC la reprovació del Parlament a Felip VI

L’executiu espanyol “rebutja absolutament el fet que la figura del Rei estigui qüestionada en els debats polítics”

Les ministres Celaá i Montero, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres Les ministres Celaá i Montero, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres ROGER PI DE CABANYES / ACN
Catalunya ACN
Divendres, 19 Octubre 2018 14:58

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres reclamar al Consell d’Estat que emeti “amb caràcter d’urgència” un dictamen sobre la resolució del Parlament de Catalunya de reprovació al rei Felip VI pel seu discurs del 3 d’octubre del 2017. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha afirmat que el seu executiu “rebutja absolutament el fet que la figura del Rei estigui qüestionada en els debats polítics” i considera “que el qüestionament de la figura del Rei queda fora de les funcions atribuïdes a un parlament autonòmic”. La resolució, ha dit, és “políticament inacceptable i per això hem acordat la sol·licitud del dictamen al Consell d’Estat per poder actuar després davant el Tribunal Constitucional”.

Celaá ha recordat que el govern espanyol va considerar “des del primer moment” que la resolució era “políticament inacceptable” i “no perquè es critiqui el cap d’Estat, que el pot criticar qualsevol ciutadà, sinó perquè el qüestionament de la figura del rei queda “fora de les atribucions d’un parlament autonòmic” que “no és competent per dissenyar la forma d’Estat d’un país”.

Celaá no ha volgut debatre sobre la possibilitat que el Consell d’Estat acabi concloent que no s’ha d’interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra una declaració política del Parlament. “Si el consell d’Estat actua d’una altra manera serà responsabilitat d’aquesta altra institució i no del govern, que compleix la seva obligació de demanar un informe preceptiu –que no vinculant- per presentar el recurs”, ha sentenciat la portaveu.

L’executiu espanyol fa d’aquesta manera el primer pas per fer realitat el recurs anunciat dimarts passat per la vicepresidenta Carmen Calvo, que va assegurar que el seu executiu impugnaria la resolució perquè “un Parlament autonòmic no pot intentar definir la forma d’Estat d’aquest país”.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va pronunciar en aquest sentit dimecres: “Si hi ha partits que insisteixen a aprovar mocions que escapen al marc normatiu, el govern no te cap altre remei” que actuar per defensar aquest marc legal, va sentenciat Batet, perquè cal “mantenir al marge de la pugna política i la controvèrsia perquè no és el rol que la Constitució li designa”.

L’executiu espanyol ja va anunciar la setmana passada –poques hores després de la votació al Parlament de la resolució aprovada per Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem i l'abstenció de la CUP - que estudiava "les mesures legals al seu abast per impedir sempre aquelles actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l'Estat".

Aleshores, en un comunicat d’urgència, l'executiu de Pedro Sánchez qualificava la resolució de "políticament inacceptable" i assegura que "és producte de la deriva dels grups independentistes, que inexplicablement, han comptat amb el suport d'un altre grup parlamentari, en la seva irresponsabilitat d'utilitzar les institucions catalanes en esperonar el conflicte i no servir els interessos generals de tots els catalans".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: