Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El TSJC arxiva la causa contra Turull i la seva dona per cessió de patrimoni després que ho demanés fiscalia

El tribunal argumenta que la instrucció no ha permès acreditar el delicte d'insolvència punible

Jordi Turull i la seva esposa sortint del Tribunal Suprem envoltats de periodistes, el passat 23 de març Jordi Turull i la seva esposa sortint del Tribunal Suprem envoltats de periodistes, el passat 23 de març POL SOLÀ / ACN
Catalunya ACN
Dilluns, 19 Novembre 2018 14:47

La Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit arxivar la causa contra Jordi Turull i la seva dona, Blanca Bragulat, per la cessió de patrimoni abans de l'1 d'octubre. El TSJC pren aquesta decisió aquest dilluns després que la pròpia fiscalia demanés el sobreseïment provisional i l'arxiu de les diligències. En l'escrit, signat pel magistrat José Francisco Valls, el tribunal argumenta que la instrucció "no ha permès acreditar suficientment els indicis racionals criminals preexistents en formular la querella per alçament de bens". Turull i Bragulat responien per un delicte d'insolvència punible per valor de més de 96.000 euros.
Tot i presentar la querella, fa uns dies la fiscalia va demanar l'arxivament del cas perquè no va trobar indicis que la cessió de Turull a la seva dona al maig del 2017 fos per desprendre's irregularment de patrimoni abans del referèndum de l'1-O. L'exconseller va cedir la meitat d'una casa a Parets del Vallès i la meitat d'un compte corrent a Bragulat perquè aquesta n'era la legítima propietària, segons van dir tots dos al tribunal.

El TSJC decreta el sobreseïment provisional i l'arxivament en no trobar indicis que desmenteixin la versió dels implicats, que van dir que la dona havia pagat la hipoteca i les obres de l'immoble, que anava 100% a nom del dirigent polític, i que el compte corrent comú només rebia ingressos de la nòmina d'ella i d'un lloguer d'un pis que era propietat de Bragulat. Per això, i arran del diagnòstic d'apnea del son que tenia Turull, van decidir regularitzar la situació i, alhora, van fer testament com a beneficiaris mutus.

Segons la querella de la fiscalia, ara arxivada, quan Turull encara era portaveu de JxSí al Parlament, tenia el 100% de la propietat d'un habitatge comprat l'any 1994 a Parets del Vallès i valorat en 84.452 euros, on vivia la família. A més, tenia el 50% d'un compte corrent amb la seva dona amb un saldo de 107.594 euros.

El 8 de juny el matrimoni va signar una escriptura pública de donació en una notaria de Barcelona. En la escriptura es deia que Turull feia donació pura i simple a la seva esposa de la meitat indivisa de l'immoble del qual era propietari al 100%, o sigui 42.226 euros. També va donar l'import de la seva meitat del compte corrent, o sigui 53.797 euros. De fet, el 19 de maig anterior s'havia donat de baixa com a titular d'aquell compte corrent. D'aquesta manera, es va desprendre de més de 96.000 euros.

Entre 1994 i 1995, el matrimoni va adquirir una casa, però les quotes de la hipoteca i les obres de remodelació les va pagar exclusivament la dona, cosa que va ratificar el constructor. A banda, la directora de l'oficina bancària on tenien el compte corrent va confirmar també que només Bragulat aportava diners al compte comú.

Quan el 2017 Turull va ser diagnosticat d'apnea del son es va "espantar molt", i això va accelerar els tràmits per regularitzar la situació. Aquella primavera es van assessorar amb advocats i van decidir canviar la titularitat del compte, passant-lo tot a nom de la dona, i posar Bragulat com a propietària de la meitat de la casa. A més, van fer testament posant-se com a beneficiaris l'un de l'altre, declarant-ho al Parlament i pagant tots els impostos corresponents.

Tot això va passar a la primavera, quan Turull, segons el seu advocat, no tenia "cap presagi" que acabaria sent conseller i investigat pel Suprem. De fet, el polític va explicar que va rebre la trucada del president Puigdemont la nit del 13 de juliol, i l'endemà va ser nomenat conseller en substitució de Neus Munté.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: