Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torra demana des dels EUA que el món occidental "no permeti la supressió per la força" de l'independentisme

El president de la Generalitat exigeix "no tolerar mètodes no democràtics" i emplaça els EUA a defensar el dret a l'autodeterminació

El president Quim Torra entrant a la sala on ha ofert la conferència el 14 de gener de 2019 El president Quim Torra entrant a la sala on ha ofert la conferència el 14 de gener de 2019 NORMA VIDAL / ACN
Catalunya ACN
Dimarts, 15 Gener 2019 07:32

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit aquest dilluns en una conferència al Martin Luther King Institute a la Universitat d'Stanforf (Estats Units d'Amèrica) que el món occidental "no permeti" la "supressió per la força" d'un moviment democràtic com l'independentista. "Tolerant mètodes autoritaris només es reforcen estats autoritaris", ha assegurat Torra. El cap del Govern ha demanat que la comunitat internacional "actuï" i "participi" en una mediació internacional que permeti al poble català el reconeixement "eficaç" del dret a l'autodeterminació i ha considerat que és l'única forma de "convèncer l'establishment espanyol" per l'exercici del dret a l'autodeterminació. De fet, ha emplaçat els EUA a "protegir" aquest dret en considerar que és de l'interès d'Occident.
Emplaça els EUA a "protegir" l'autodeterminació

 "Només el poder de la pressió internacional forçarà l'estat espanyol a seure en una taula a negociar. L'opinió pública internacional serà crucial en els propers mesos", ha pronosticat durant la conferència. De fet, ha considerat que en temps de "creixents" autoritarismes, "defensar el dret a l'autodeterminació per Catalunya és una causa d'interès geopolític per Amèrica i per a tot Occident". En aquest punt ha emplaçat els EUA a "protegir" les petites nacions i el dret a l'autodeterminació. També ha subratllat que "mentre hi hagi presos polítics, exiliats i els drets dels catalans continuïn denegats, seguirà oberta la porta dels països autoritaris per justificar la repressió sobre minories nacionals". El líder polític ha situat una Catalunya com un "exemple" sobre com resoldre un conflicte històric de forma democràtica. "Serà un esforç per promoure un món més democràtic, més americà", ha conclòs.

 "No importa quanta repressió ens apliqui l'Estat espanyol, seguirem la nostra lluita de forma no violenta"

 Torra ha reclamat que si Espanya "és realment un estat democràtic" que escolti les "demandes dels catalans" i les opinions d'organitzacions com Amnistia Internacional o l'Organització Mundial contra la Tortura en relació a les peticions de llibertat pels polítics presos. També ha afegit que l'estat "hauria d'escoltar" les institucions acadèmiques canadenques i americanes de ciència política. "Si Espanya és democràtica, hauria de deixar que els catalans decidissin lliurement el seu futur sense gent a la presó, sense gent a l'exili ni amenaces", ha finalitzat. Finalment, el president català ha avisat que continuaran la "lluita de forma no violenta" tot i la "repressió que apliqui Espanya".

Davant d'un auditori de més d'un centenar de persones al centre d'humanitats del campus de la Universitat d'Stanford després d'un seminari sobre drets civils i socials de la mà del president i del director fundador del Martin Luther King Institute, Clayborne Carson, Torra ha posat en context a estudiants i professors de diferents nacionalitats al voltant del procés judicial de l'1-O i de la voluntat de "pau" i "llibertat" del poble català. En aquest sentit ha lamentat que Catalunya "visqui la situació més seriosa" des de la mort de Franco. De fet, s'ha adreçat a l'auditori "en nom d'una societat que ha vist com els seus drets humans han estat violats" i, entre d'altres, ha posat d'exemple la llibertat d'expressió "restringida". De nou però, ha situat el futur de Catalunya com la "defensa" dels drets civils i del principi d'autodeterminació. "Superarem tot el que vingui", ha sostingut.

Torra ha destacat el caràcter "plural" de Catalunya i ha recordat els "consens" de la societat com el rebuig a la monarquia "antiquada", a la "repressió" i la voluntat "majoritària" de celebrar un referèndum d'autodeterminació.

Un record pels presos empresonats "injustament"

Durant la conferència, Torra ha tingut un record pels encausats de l'1-O i ha dit que estan empresonats "injustament" per una rebel·lió que "mai van cometre". "Porten entre reixes un any. Un any sense les seves famílies, sense llibertat", ha afirmat. En aquest punt el president ha reclamat que els presos "tenen drets", com a ser lliures o a tenir un judici just. "Tenen dret a accedir a la justícia internacional, a no ser tractats com a criminals. Ja en tenim prou de criminalització d'un moviment pacífic. Ja en tenim prou de violència institucional exercida sobre la nostra gent", ha carregat.

Del judici de l'1-O també ha afegit que el moviment independentista ha de lluitar amb mètodes "no violents" i comprometre a la gent "a la mobilització" i a entendre que la lluita "tindrà un cost". Aquest darrer extrem, citant paraules del líder d'Omnium Jordi Cuixart.

"Estem esperançats amb les idees americanes i occidentals de llibertats, obertura econòmica i social i en la defensa dels drets civils. Totes aquestes idees seran jutjades durant el judici", ha expressat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: