Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Ple Medieval reconeix el moviment sardanista a Montblanc

Montblanc va ser proclamada el 17 de març 'Capital de la Sardana 2018'

Ple Medieval de Montblanc del 2018 Ple Medieval de Montblanc del 2018 CEDIDA
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 25 abril 2018 17:04

El passat dissabte 21 d’abril, coincidint amb la celebració de la Setmana Medieval de Montblanc, l’església de Sant Miquel va acollir el tradicional Ple Medieval. Aquest any, el Ple, ha reconegut la tasca del moviment sardanista al municipi aprofitant que a capital de la Conca de Barberà, durant tot l’any 2018, és la Capital de la Sardana.

Tal com informa l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, en el dictamen llegit pels regidors de la corporació montblanquina, la història del sardanisme a Montblanc es va iniciar l’any 1903 quan el mestre Boix va tocar una composició al piano en una vetllada organitzada per l’Associació Catalanista de la vila i un grup d’estiuejants forasters i altres joves montblanquins van puntejar la primera sardana. Però, sembla, que no serà fins al 1907 quan ja irromprà amb més força en la vida social local. Així doncs, l’agost de 1907 ja es ballarà tal com cal una sardana, quan el jovent de l’Associació Catalanista es va posar a dansar a la plaça Castellví, davant mateix de la seva seu social. No obstant això, aquesta primera ballada “fou tocada a piano”.

Amb el pas dels anys el foment de la sardana perviurà amb les entitats que sorgeixen al municipi. D’aleshores ençà, el Grup Sardanista s'ha encarregat d’organitzar nombroses ballades de sardanes per les principals diades nacionals o locals, cursets de sardana, tant a Montblanc com a altres municipis de la comarca, venda de roses i llibres per Sant Jordi i la Diada Universal de la Sardana. També s’han fet conferències, esmorzars de germanor i excursions a altres aplecs, entre d’altres.

Paral·lelament, cal destacar la celebració d’esdeveniments molt més puntuals, com la Reunió de la Coordinadora d’Aplecs l’any 1984; l’Homenatge als Músics Montblanquins l’any 1985; l’exposició “Montblanc i la sardana”, amb motiu dels 25 anys de la creació del Grup Sardanista l’any 1987; i sota el patrocini de la Fundació Martí l’Humà, l’edició del disc “Montblanc i la sardana” l’any 1988, a càrrec de la Cobla Selvatana. Però, sense dubtes, per la seva transcendència històrica i continuïtat al llarg dels anys, sobresurten els tradicionals aplecs celebrats el tercer diumenge de juny o el primer de juliol, que fins a l’any 2006 van tenir lloc a l’ermita de Sant Josep, i a partir de l’any 2007, a la plaça Major. Val a dir que ja se n’han celebrat quaranta-tres.

Els noms propis de la sardana

Com no podia ser d’altra manera, Montblanc ha vist néixer i ha donat excel·lents compositors de sardanes. Entre d’altres, destaquem a Josep Amorós Bayer, Marcel·lí Bayer i Gaspar, Francesc Bonastre i Bertran, Agustí Causí i Marsal, Maties Escoté, Emili Foguet i Pere, Josep Maseras i Bertran, Maties Maseras i Farriol, Joan Pujadas i Ferrer i Jaume Tost i Miret. També n’hem d’esmentar uns altres, tots ells relacionats íntimament amb la vila. Són Josep Auferil i Costa, Josep M. Baigés i Jansà, Agustí Borgunyó i Garriga, Josep Farràs i Gasòliba, Tomàs Gil i Membrado i Joan Manuel Margalef i Ayet.

Finalment, l’informe realitzat per l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà recalca que gràcies a aquesta tasca de promoció de la “dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”, el 17 de març de 2018 Montblanc va ser proclamada Capital de la Sardana 2018. Per tant, al llarg de l’any i fins al març de l’any 2019, la vila serà el centre del món sardanístic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: