Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra 1713, la commemoració d'un combat dramàtic

La recreació de la batalla de Torredembarra commemora el combat del 16 de juliol del 1713 de les tropes austracistes davant les borbòniques

El combat o batalla de Torredembarra recorda la derrota austriacista en la guerra de Successió que va tenir lloc el 16 de juliol de 1713 El combat o batalla de Torredembarra recorda la derrota austriacista en la guerra de Successió que va tenir lloc el 16 de juliol de 1713 ARXIU / INFOCAMP
Cultura Josep Cartanyà
Diumenge, 20 Mai 2018 00:53

Aquest cap de setmana Torredembarra organitza una sèrie d'activitats per commemorar la Batalla de Torredembarra del 16 de juliol del 1713. Enguany, els organitzadors han decidit suprimir el caràcter "festiu" que transmetia la fira-mercat i han apostat per reforçar el caràcter commemoratiu de la data i el reconeixement a aquelles víctimes que van patir les conseqüències d'un combat dramàtic. Per aquest motiu, la "Festa de la Batalla de Torredembarra" ha passat a ser "Torredembarra 1713".

El combat

La batalla o combat de Torredembarra és un capítol més de la Guerra d'Ultrança, després del Tractat d'Utrecht, en l'últim any de la Guerra de Successió. Catalunya decideix continuar sola la lluita a favor de la dinastia dels Àustria, tot i l'abandonament de les forces aliades. I dins d'aquesta lluita interior de rerepaís es produeix el combat de Torredembarra, el juliol del 1713.

Els grups que van participar en la defensa de Torredembarra van ser els Miquelets de Catalunya, el Regiment d'Hússars Hongaressos i Sanguen Honoris. El responsable de Fires i Festes dels actes de Torredembarra 1713, Pere Tardà, explica que els Miquelets estaven integrats -a més de les tropes catalanes- per unes tropes externes irregulars i no tan ben uniformades que anaven a mitja banda de l'exèrcit. Els Hússars d'Hongria són tropes de cavalleria que van participar a la Guerra de Successió i els Sanguen Honoris, que repesenten tropes autòctones catalanes.

Pere Tardà també remarca el "dramatisme" en què es va viure el combat de Torredembarra. En aquest sentit, Tardà assenyala que durant la Guerra d'Ultrança, fins al Tractat d'Utrechtde 1713, "es feien presoners que es traslladaven i, inclús, alguns soldats eren posats en llibertat". En canvi, en l'últim any de guerra "apareixen les banderes negres que ja avisaven que no es farien presoners i, que si queies presoner series ajusticiat, i això és el que va passar a Torredembarra", explica Tardà, que afegeix que "eren traslladats a Tarragona i, de cada deu presoners, un era ajusticiats a la forca". La resta de soldats austracistes van ser castigats i portats a galeres a remar.

La batalla de Torredembarra només va afavorir a les tropes borbòniques, donat que va facilitar ampliar el setge de Barcelona que acabaria amb l'11 de setembre del 1714.

La recreació de la Batalla de Torredembarra

L'endemà diumenge 20 de maig, a la plaça del Castell, es farà una recreació històrica de la Guerra de Successió, amb la participació dels grups: Miquelets de Catalunya, Regiment d'Hússars Hongaresos de Moià i Sanguen Honoris. A les 12h, a la Torre de la Vila, es realitzarà la desfilada de tropes; amb ofrena floral i salves d’honor. A les 13h, es produirà la recreació de la Batalla de Torredembarra, amb la participació dels diferents grups de recreació històrica. I finalment, a les 17h, es podrà fer una visita guiada al Castell.

La inscripció serà pot fer a través de la pàgina web www.turismetorredembarra.cat o el mateix dia de la visita al Pati del Castell. El preu serà de 3 euros, però hi hauran places limitades. El punt de sortida serà al Pati del Castell, i el recorregut serà d’una hora. Es visita el Pati del Castell, la Sala Lluís d’Icart, Sala de Plens i la Sala de Juntes. Abans de començar la visita, es podrà realitzar un tast de xocolata fins a exhaurir existències.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: