Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Cambrils programarà una vintena d'actes per commemorar l'Any Cardenal Vidal i Barraquer

La Missa commemorativa del 75è aniversari de la mort del cardenal, que se celebra el 13 de setembre, és el primer dels actes programats fins el març del 2019 a Cambrils

Presentació del programa complet de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer a l'Ajuntament de Cambrils Presentació del programa complet de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer a l'Ajuntament de Cambrils CEDIDA / IMATGES D'ÈPOCA INTERIORS: JOSEP VIDAL I BARRAQUER / AMCAM (Fons Arxiu Família Vidal-Barraquer)
Cultura Josep Cartanyà
Dijous, 06 Setembre 2018 13:00

"Farem que l'Any Vidal i Barraquer no s'acabi al març". Així s'expressava avui el president de la Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep Maria Panicello, després d'anunciar la vintena d'actes programats, del setembre del 2018 al març del 2019, amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement del cardenal cambrilenc. I és que la pròpia dinàmica dels organitzadors ha fet que, a mesura que avancés la celebració de l'Any, s'hagin afegit nous actes, nova documentació i noves imatges sobre la figura del cardenal. Tant l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, com Josep Maria Panicello han recordat que l'objectiu final d'aquests actes és difondre a Cambrils i a la resta de país el que va representa Vidal i Barraquer: "Durant molts anys va ser silenciat, ara és el moment de donar-lo a conèixer amb tots aquests actes", ha dit Panicello.

Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer

L'Any Cardenal Vidal i Barraquer va arrencar oficialment el passat 15 de maig amb la commemoració del 40è aniversari del retorn de les despulles del cardenal a Cambrils i a la Catedral de Tarragona, que es va celebrar amb la presentació de la reedició del llibre 'Vidal i Barraquer, cardenal de la pau'. El passat 30 d'agost s'inaugurava l'exposició 'Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme', que es podrà veure fins l'11 de novembre, al Museu d'Història de Cambrils, al Molí de les Tres Eres.

Els actes centrals

El proper dijous 13 de setembre, a les 20h, se celebrarà al Santuari de la Mare de Déu del Camí de Cambrils la Missa commemorativa del 75è aniversari de la mort del Cardenal Vidal i Barraquer, que serà presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. 

Cardenal Vidal i Barraquer arquebisbe

El concert de l’Escolania de Montserrat del 3 d’octubre serà l’acte central de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, coincidint amb el dia exacte que farà 150 anys del naixement del cardenal. L’actuació, que tindrà lloc al Santuari de la Mare de Déu del Camí, començarà a les 19:30 hores amb una conferència del pare Josep Massot i Muntaner, premi d’Honor de les Lletres Catalanes, autor de la reedició del llibre 'Vidal i Barraquer, cardenal de la pau' escrit per Mossèn Ramon Muntanyola, i director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. En acabar, a les 20:15 hores, començarà el concert extraordinari de l’Escolania, formada per més de 50 nois de 9 a 14 anys.

Escolania de Montserrat

El 5 d'octubre, a les 20h, tindrà lloc la commemoracio del 150è aniversari del bateig del cardenal, a la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, amb una missa que també serà presidida per l'arquebisbe. Durant la litúrgia intervindrà la Coral Verge del Camí de Cambrils, que enguany celebra el seu 50è aniversari. 

Cicle de Memòria de Tardor

Enguany, el Cicle de Memòria de Tardor inclourà actes relacionats amb l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. El proper 24 de setembre, a les 20h, al Centre Cultural, es farà la presentació pública del Fons de la família Vidal-Barraquer, a càrrec de l'arxiver municipal, Pedro Otiña. El dia 30 de setembre, a les 08:30h, el cicle continua amb la sortida 'Vidal i Barraquer, bisbe de Solsona', per seguir la petjada del cardenal al bisbat de Solsona amb visita guiada al Museu Episcopal, a la catedral de Solsona o al cementiri noucentista d'Olius, entre altres espais.

El dia 19 d'octubre, s'inaugurarà l'exposició commemorativa 'Vidal i Barraquer; diàleg i coherència', comissariada per Molècula, que es podrà visitar a la Sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils. El dia 29 del mateix mes, a les 20h, al Centre Cultural, l'escriptor i president de Càritas Catalunya, Francesc Roig Queralt, pronunciarà la conferència 'Verdaguer versus Vidal i Barraquer: Joc de miralls'. Una altra exposició, 'Remendadores', es podrà veure, a partir del 30 d'octubre, a la Torre del Port, amb imatges de dones de la platja de Cambrils realitzades després de la Guerra Civil per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, una de les fotògrafes pioneres. 

El dia 11 de novembre, a les 11h, s'organitzarà la visita guiada pels carrers del Barri Antic, 'El nostre cardenal', que sortirà des de la plaça de la Vila i que pretén recrear com era la vida i la relació de Vidal i Barraquer amb el seu Cambrils. El 21 de novembre, a les 20h, el Centre Cultural serà l'escenari de la conferència 'Cop d'estat, anticlericalisme i revolució al 1936', que anirà a càrrec del Dr. Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres de la URV i catedràtic d'Història Contemporània del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV.

Francesc Assís Vidal i Barraquer

Finalment, el 28 de novembre, es farà la taula rodona 'El cardenal de Cambrils: humanisme i espiritualitat', que comptarà amb la presència  de Mn. Josep Raventós Giralt, rector de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils (1985-2006) i coautor amb Albert Manent de 'L'Esgésia clandestina a Catalunya durant la guerra civil 1936-1939'. També intervindrà la Dra. Margarita Mauri Álvarez, professora d'Ètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i autora del llibre 'El pensament del cardenal Vidal i Barraquer'. L'acte serà moderat pel director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí Estrada.

Vidal i Barraquer centrarà l'acte litúrgic de la Diada, a Barcelona

Amb motiu de l'efemèride, són molts els municipis i ciutats de Catalunya que organitzen actes sobre la figura del cardenal. Sense anar més lluny, el proper 11 de setembre, a les 10h, amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, es celebrarà a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona una missa en sufragi i acció de gràcies per tots els patriotes que han lliurat la seva vida al servei de Catalunya. Enguany hi haurà un record especial pel cardenal Vidal i Barraquer en commemoració dels 150 anys del naixement, els 75 anys de la mort i els 40 anys del trasllat de les seves despulles de l'exili a Catalunya. La missa serà oficiada per Mn. Miquel Barbarà, que fou secretari general-canceller de l'arquebisbe Pont i Gol.

L'acte de cloenda

El dia 15 de març del 2019 ha estat la data escollida per celebrar l'acte de cloenda de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. El Saló de Plens de l'Ajuntament de Cambrils acollirà la presentació del nou llibre 'El cardenal Vidal i Barraquer, una vida en imatges', de Manel Tarés Lagunas i Pedro Otiña Hermoso. El llibre recollirà moltes fotografies -moltes d'elles inèdites- aconseguides principalment gràcies al fons de la família Vidal-Barraquer, que van acompanyades amb explicacions detallades als seus peus de foto.

Paral·lelament a aquests actes, també se'n faran d'altres (conferències, concerts, projeccions de documentals, presentacions de llibres, homenatges,....), entre el setembre del 2018 i el març del 2019. La més propera serà la conferència 'Francesc d'A.Vidal i Barraquer i el catalanisme', a càrrec de Mn. Ramon Corts i Blay, que s'impartirà el proper dimarts 18 de setembre, a les 20h, al Centre Cultural. El sacerdot i historiador és vicerector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona i director de la Biblioteca Balmesiana i de la revista Anacleta Sacara Tarraconensia. Corts es troba treballant actualment en la investigació de documents desclassificats del Vaticà i que poden aportar més informació sobre la trajectòria del cardenal.

Els representants de la Comissió, l'Ajuntament de Cambrils i de la família Vidal-Barraquer han agraït la col·laboració de totes les entitats, museus i institucions que col·laboren en aquesta commemoració i, molt especialment, el suport econòmic obtingut de la Diputació de Tarragona.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: