Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Teatre Principal de Valls acull una mostra sobre teatre en femení

L'exposició 'Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX' és una activitat paral·lela de l'espectacle 'Veu de dona', que es podrà veure el 15 de març

El regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, i la comissària de l'exposició, Aïda Sánchez, han presentat la mostra 'Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX' El regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, i la comissària de l'exposició, Aïda Sánchez, han presentat la mostra 'Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX' JOSEP CARTANYÀ
Cultura Redacció Infocamp
Dimecres, 20 Febrer 2019 19:03

'Valls i teatre en femení a mitjans del segle XX' és el nom de l’exposició que el vestíbul del Teatre Principal acollirà durant les properes setmanes amb motiu de la pròxima celebració del 8 de març, Dia de la Dona. L’activitat s’emmarca dins del cicle de l’Escola de l’Espectador, que agrupa els actes paral·lels a la programació artística dels Teatres de Valls, i es podrà veure fins al 3 d’abril.

Al llarg de la història, el desequilibri profund entre sexes a l’art teatral ha estat una constant. En un món amb la discriminació femenina especialment accentuada, la mostra fa un homenatge a les dones de Valls de mitjans del segle passat que, decidides, van esdevenir actrius pujant a escena. Les fotografies pertanyen a una selecció d’imatges i espais on l’actriu n’és la protagonista, diferents indrets dins i fora del teatre de referència. La comissària de l'exposició, Aïda Sánchez, ha explicat que "vam creure oportú que en un lloc com un teatre, en què la dona sempre havia estat al darrera i molt marginada en la història local, pogués sortir a relluir".

A través de les imatges de fins a meitats dels anys 50 procedents del fons fotogràfic de l’Arxiu Municipal de Valls, Aïda Sánchez ha realitzat un exhaustiu treball per tal d’ampliar-ne la informació, especialment a partir d’informants i de la memòria oral de persones vinculades a la Congregació Mariana i a la tradició teatral de Valls, així com amb bibliografia i premsa de l’època, que han ajudat a contrastar i ampliar-ne la informació. 

La comissària també ha dit que, aprofitant la mostra, es poden observar fotografies d'espais on actualment ja no s'hi fa teatre. No totes les imatges són captures d'obres de teatre, ja que moltes són estàtiques fetes en un estudi, donat que antigament no era tan habitual fer fotos d'obres en moviment.

Una de les imatges que es poden veure a l'exposició instal·lada al vestíbul del Teatre Principal: 

foto teatre fementí Valls

Visita guiada

El regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, ha explicat que l’exposició es pot veure des de l’obertura de portes del Teatre Principal en cada funció fins a la finalització de l’espectacle. També hi ha programada una visita guiada, de forma gratuïta, el divendres 15 de març, a les 20 h, abans de la representació de l’obra teatral 'Veu de Dona', on la comissària explicarà els detalls del treball i de les mateixes imatges.

La comissària vallenca Aïda Sánchez Martínez és graduada en Història per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i actualment realitza el màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Com a Treball Final de Grau (TFG), ha realitzat la biografia de l’aviadora republicana Dolors Vives Rodon, figura de la qual ha realitzat diverses xerrades a la nostra ciutat. Actualment és investigadora sobre història de les dones a la URV i participa en diferents jornades, cicles, estudis, publicacions i exposicions sobre la història de les dones i feminisme.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: