Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una exposició al Museu de Reus Salvador Vilaseca reflecteix l’èxit de la ballarina Roseta Mauri

S’inaugura aquest dijous, 21 de març, a partir de les 20 h, i es podrà veure fins al 8 de juny

L'exposició compta amb un racó que recrea el camerino de Roseta Mauri, amb retrats i poemes L'exposició compta amb un racó que recrea el camerino de Roseta Mauri, amb retrats i poemes ALBA SANCHA
Cultura Alba Sancha
Dijous, 21 Març 2019 14:01

L’esforç, la constància i l’actitud tenaç de Roseta Mauri van tenir un paper clau en l’èxit de la reconeguda ballarina reusenca de finals del segle XIX i principis del XX. Aquests aspectes de la seva figura i la seva trajectòria professional es recullen a l’exposició ‘El valor de l’esforç: Roseta Mauri, primera ballarina de l’Òpera de París’ que inaugura, aquest dijous 21 de març, a partir de les 20 h, el Museu de Reus Salvador Vilaseca, en el marc de l’any Roset Mauri, dedicat a la ballarina, i que es podrà veure fins al 8 de juny. Amb l’objectiu que el visitant pugui conèixer de primera mà el recorregut de la ballarina, s’ha reproduït una sala d’assaig de dansa on, a través de cartells i textos, es poden conèixer els aspectes més destacats de la trajectòria de la Roseta Mauri, des que va debutar per primera vegada, fins que es va retirar. A més, l’exposició incorpora un espai de projecció on es poden veure les úniques imatges enregistrades de la ballarina, datades de l’any 1900. Així mateix, en el marc de l’exposició, durant quatre dissabtes els alumnes de les escoles de dansa de la ciutat faran diverses actuacions en la mateixa sala de l’exposició.

La ballarina Roseta Mauri tenia una actitud tenaç que va tenir molt a veure en el seu èxit professional, tal com ha explicat la comissària de l’exposició, Anna Figueres. El seu èxit, a més, no només va consistir en ser una ballarina molt reconeguda i sol·licitada en la seva època, sinó que va aconseguir configurar la dansa com una “disciplina independent”per si mateixa, i no com un suport d’acompanyament per altre tipus d’espectacles, com l’òpera o el teatre, com havia estat fins a aquell moment. Mauri va debutar per primera vegada als jardins de l’Euterpe a Reus. A partir d’aquell moment, la seva trajectòria es va resumir en “èxit, èxit i més èxit”, com ha detallat la comissària. De Reus i Mallorca al Teatre Principal de Barcelona, durant els primers anys, i de Barcelona a Milà, on va aconseguir un contracte per actuar a l’Scala. Aquests van ser els primers passos de la ballarina, uns passos que es van anar accelerant amb un període d’intensa activitat actuant a Berlín, Triestre, Viena, Roma, Torí i retornant al Teatre Circ Barcelonès, fins que l’any 1877 va ser contractada pel Teatre de l’Òpera de París, on cada vegada aconseguia més repercussió fins arribar a ser primera ballarina de l’Òpera de París, el mèrit més destacat de la seva carrera professional. Com ha explicat Figueres, aquesta projecció va permetre que, fins i tot, molts espectacles de l’època es creessin especialment pensats perquè fos Roseta Mauri qui els ballés. Mauri, a més, gairebé no va patir cap aturada durant la seva carrera, fins que va decidir abandonar els escenaris, amb l’obra ‘L’Etoile’, el 1897, per convertir-se més tard en professora professional de dansa. Anys després, la ballarina es va retirar i va morir el desembre de 1923.

Textos, retrats, història i imatges en moviment

Tota aquesta trajectòria a través d’imatges, textos i contextualitzada amb totes les puntualitzacions històriques de l’època, es poden veure, del 21 de març al 8 de juny, al Museu de Reus Salvador Vilaseca, on s’ha recreat una sala d’assaig de dansa per introduir al visitant en l’ambient que envoltava a la ballarina. En aquest sala, a més, també s’inclou un petit racó ambientat que representa el camerino de Roseta Mauri, on es poden veure “elements més personals”, segons Figueras, com retrats de la ballarina i poemes. L’exposició també incorpora, en un altre espai, la projecció de les úniques imatges en moviment que es conserven de la ballarina, on, durant dos minuts, es pot veure a Mauri ballant. En les imatges, cedides per l’Arxiu Gaumont Pathé, es pot veure el fidel reflex de l’essència de la personalitat de la ballarina, riallera i simpàtica.

A través d'imatges i textos contextualitzats, en un espai que simula una sala d'assig de dansa, s'explica la trajectòria de la ballarina. ALBA SANCHA

expo roseta mauri museu reus

Les escoles de dansa de la ciutat actuaran en aquesta sala d’assajos improvisada

A més, en el marc de l’exposició i de la programació de l’any Roseta Mauri, durant quatre dissabtes, les escoles de dansa de Reus faran diverses actuacions a la sala de l’exposició en homenatge a la ballarina. La primera actuació tindrà lloc el 13 d’abril, a les 19 h, i anirà a càrrec de l’Escola de Dansa del Centre de Lectura. El 4 de maig, també a les 19 h, serà el torn de l’Escola de Dansa i Art Escèniques Artis, i, l’11 de maig, a la mateixa hora, actuaran els alumnes de l’Escola de Dansa Núria Díez. Per últim, el 18 de maig, amb motiu del Dia Internacional dels museus i del Patrimoni, totes les escoles participaran en l’activitat.

Un acte central de l'Any Roset Mauri

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha explicat que aquesta exposició es configura com “un dels actes principals de l’any roseta Mauri”, tot i que també ha recordat que, durant l’any, ja s’han anat realitzant altres activitats en el marc d’aquest any commemoratiu. La inauguració de l’exposició, a més, coincideix amb la celebració del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, com ha puntualitzat Calles, ja que aquest dimecres, 20 de març, donava el tret de sortida amb l’arribada dels concursants i les primeres classes. Finalment, la regidora ha volgut destacar la importància d’aquesta exposició que “posa en valor la trajectòria de la ballarina” i a través de la qual “el visitant podrà conèixer de primera mà com era Roseta Mauri”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: