Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els estrangers descobreixen una festa d'amor a Tarragona

Un sondeig orientatiu indica que la majoria de visitants consultats desconeixien que les parelles s'intercanvien roses i llibres durant la Diada de Sant Jordi

Roses vermelles a la Diada de Sant Jordi de Tarragona Roses vermelles a la Diada de Sant Jordi de Tarragona ROSSI VAS
Cultura Rossi Vas
Dimarts, 23 abril 2019 10:25

Carrers plens de gent, i entre aquesta, molts estrangers que estan de vacances o de visita cultural a la ciutat. Coincidència o no, els turistes es troben a Tarragona per al Dia Internacional del Llibre, quan es rememora la gesta de Sant Jordi, patró dels catalans. Se sap que en aquest dia és costum que les parelles s'intercanviïn roses i llibres. Això no obstant, quants d'aquests estrangers ho saben? Un sondeig periodístic indica que ells no saben res o gairebé res sobre això, i tampoc els immigrants que porten anys a Catalunya...

"Som aquí per primera vegada", explica un grup de francesos de la província de Marsella. Tenen entre 30-40 anys, i estan aprofitant els dies de festa per a la Pasqua. Tampoc saben res sobre Sant Jordi altres francesos, uns estudiants de 15 anys de la ciutat de Perpinyà (Catalunya francesa) que estan d'excursió. Un altre turista, un jubilat australià d'origen italià, està de visita al seu fill que viu a Tarragona. S'estava prenent un cafè en un bar a la Part Alta gaudint de l'entorn natural pintoresc, però tampoc coneixia la festa. Una altra italiana de 35 anys, Alice, viu al país des de fa deu anys. Treballa de cambrera. "És el dia de la rosa i del llibre", exclama ella quan se li pregunta si sap alguna cosa sobre Sant Jordi. No obstant això, a un‘altre jove de 25 anys, l'indi Zehid qui porta cinc anys a Catalunya i afirma que li agrada molt la lectura, desconeix aquest dia. Manté una fruiteria a la Part Baixa, i quan se li recorden detalls sobre aquesta festa la cara se li anima. "Ah sí! Per Sant Jordi jo venc roses a la meva botiga", narra ell que sempre les ven totes, sobretot, les de color vermell.

També se li refresca la memòria a un negociant xinès de 20 anys de nom Tak que ha freqüentat un institut a la ciutat. Al principi no es va enrecordar d'aquest dia, però en dir-li que es regalen roses i llibres, va dir de seguida: "És el dia de l'amor". I no estava tan lluny de la veritat perquè, segons la llegenda, "fa molt de temps, a Montblanc un ferotge drac capaç d'enverinar l'aire i matar amb el seu alè, tenia atemorits els habitants de la vila. Espantats, ells van decidir calmar-lo donant-li de menjar a una persona al dia que es triaria per sorteig. La mala sort és que li va tocar a la princesa, però va ser salvada per un cavaller anomenat Sant Jordi. Ell va travessar al drac amb la seva espasa, alliberant a la princesa, i de la seva sang va brollar un roser amb roses vermelles. Sant Jordi va arrencar una rosa i se la va oferir a la princesa ..."

A l'explicar una mica aquesta bella història amorosa, la gent que desconeix o no se'n recorda, somriu misteriosament. "L'Església ortodoxa narra un‘altra versió", relata una parella d'origen búlgar. Tots dos porten molts anys a Tarragona i diuen que la història es desenvolupa a la ciutat bíblica Lida. Encara que hi hagi alguna que altra diferència, en el fons la llegenda és molt bonica perquè el jove del cavall blanc salva vides i triomfen la pau i l'amor.

"Russos, holandesos, anglesos..., vénen molts estrangers", diu amb un somriure Jennifer Borràs, de 33 anys. Treballa en un quiosc Roslena, i ha notat que els turistes, en veure tanta gent pel carrer, s'aturen per preguntar que què passa. "Els que ja han vingut alguna vegada, saben de la festa, els altres no", conclou ella.

"Avui és el dia de la culminació d'una idea plasmada en un paper", afirma Paco Vargas, el gerent de l'editorial tarragonina Gold Coast. Aquest any ell representa dos autors locals amb quatre títols. La seva parada és una de les 202 muntades de venda de llibres i roses, a la Rambla Nova a Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: