Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls s'emociona amb la celebració de la Mare de Déu de la Candela

Les colles castelleres locals enlairen pilars dins l'església de Sant Joan Baptista

Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Colla Vella i la Colla Joves, aixequen un pilar de cinc a l'interior de l'església durant l'ofici per la Mare de Déu de la Candela de Sant Joan Baptista en les Festes Decennals Les dues colles dels Xiquets de Valls, la Colla Vella i la Colla Joves, aixequen un pilar de cinc a l'interior de l'església durant l'ofici per la Mare de Déu de la Candela de Sant Joan Baptista en les Festes Decennals ARIADNA ESCODA / ACN
Cultura ACN
Dimecres, 02 Febrer 2022 14:33

La ciutat de Valls viu aquest dimecres el dia gran de les festes Decennals, en honor a la Mare de Déu de la Candela. Des de primera hora del matí els elements del seguici festiu han sortit al carrer per commemorar la festivitat, que se celebra cada deu anys. Petits i grans no han fallat a la cita i han omplert el centre històric de la capital de l'Alt Camp enmig d'un ambient festiu. El context de pandèmia ha condicionat l'ofici a l'església de Sant Joan Baptista, que ha programat tres misses per esponjar l'assistència. Tot i així, el temple ha quedat petit a les onze del matí coincidint amb un dels moments més emocionants de la jornada: l'enlairament dels pilars de les dues colles castelleres locals.

La cultura popular, més enllà de la devoció per la patrona vallenca, ha estat la gran protagonista de la jornada. Des de primera hora del matí, els grallers han despertat la població, als quals s'hi ha sumat el seguici cerimonial al complet, que ha recorregut els carrers del centre històric fins a l'església de Sant Joan Baptista. Allí, l'arquebisbe de Tarragona Joan Planellas ha oficiat la missa de les onze, on s'han beneït les candeles dels assistents. El ritual ha estat presidit per primer cop per la bandera cerimonial de la ciutat, un element que s'ha estrenat enguany. L'instant més fotografiat però, ha estat els pilars de cinc de la Colla Joves Xiquets de Valls i Vella Xiquets de Valls, unes construccions que es fan dins el temple un cop cada dècada.

No ha estat l'únic moment en què les colles locals han reivindicat ser al bressol casteller; l'actuació posterior a l'acte litúrgic ha deixat la plaça del Blat plena de gom gom. Les rondes s'han iniciat puntualment a la una del migdia, després que s'entonés el Cant dels Segadors. La jornada castellera encara ha estat condicionada per la pandèmia. Així, els castellers participants han hagut de dur mascareta a l'hora de fer les pinyes o pujar als castells. Tot i que les rondes no han estat simultànies, tal com va passar diumenge a la Trobada Castellera, la diada s'ha desenvolupat amb molta agilitat i en poc més d'una hora, les colles la donaven per finalitzada.

Castells de set i vuit pisos

Mentre que la Joves ha optat per castells de set, la Vella ha preferit combinar castells de set i de vuit pisos. La Joves ha estat l'encarregada d'obrir plaça amb un 3d7, mentre que la Vella ha optat per encetar l'actuació amb un 3d8 després de desmuntar un peu abans que sonessin gralles. A la segona ronda, els de la camisa vermella han pujat un pis amb el 4d7 i els de la camisa rosada han descarregat un 4d8. A la tercera ronda s'ha pogut veure un 4d7a de la Joves i un 2d7 de la Vella. L'actuació s'ha donat per tancada amb una ronda de pilars que han acabat amb dues enxanetes –una de la Joves i l'altra de la Vella- que han pujat al balcó de l'ajuntament vallenc.

L'emoció a flor de pell ha estat una tònica en les dues colles castelleres locals. Per al cap de colla de la Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez, actuar per la Candela ha estat "impressionant i emotiu" per al conjunt de castellers i castelleres. Una sensació compartida per Jaume Martí, cap de colla de la Joves Xiquets de Valls, qui ha assenyalat que tant la diada com l'enlairament dels pilars a l'església de Sant Joan Baptista ha estat "un moment molt esperat per tots els vallencs".

La dificultat per assajar en els últims mesos ha condicionat els castells que s'han vist a plaça aquest dimecres, segons ha assenyalat Martí. Per la seva part, Martínez ha justificat dos peus desmuntats per la diferència d'altura entre castellers i la pendent de la plaça del Blat. Els dos caps de colla han marxat de plaça "contents" i confien que la pròxima temporada castellera que s'engegarà a partir de la primavera recuperi la normalitat.

Processó solemne votiva

D'altra banda, aquest dimecres a la tarda està prevista la processó solemne votiva, que de forma extraordinària se celebra un cop cada deu anys. Es tracta de la primera processó que sortirà al carrer des de l'inici de la pandèmia amb 1.500 persones i on està previst que hi assisteixi el President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: