Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls projectarà pel·lícules del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

L'activitat serà gratuïta i se celebrarà els dies 6, 7 i 8 d'octubre a les places de la Zeta, de Sant Francesc i de les Garrofes

El regidor d’Acció Comunitària, Jordi Cartanyà, la responsable de FICAC, Núria Francolí, i les responsables tècniques de la regidoria, han presentat el Festival Itinerant de Cinemes Africans (FICAC) El regidor d’Acció Comunitària, Jordi Cartanyà, la responsable de FICAC, Núria Francolí, i les responsables tècniques de la regidoria, han presentat el Festival Itinerant de Cinemes Africans (FICAC) AJUNTAMENT DE VALLS
Cultura Redacció Infocamp
Dimarts, 27 Setembre 2022 23:52

La regidoria d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat de l'Ajuntament, per mitjà del servei de mediació i dinamització comunitària, portarà a Valls el Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC). Del 6 al 8 d'octubre, s'han programat quatre projeccions gratuïtes en tres espais del Centre Històric: les places de la Zeta, de Sant Francesc i de les Garrofes. Amb el lema 'Àfrica a la pantalla', el FICAC és un certamen que vol contribuir a la construcció d'una societat catalana antiracista, intercultural i cohesionada utilitzant el cinema i la cultura com una eina de transformació social i apropant a l'audiència les cinematografies africanes per trencar prejudicis.

El cinema de ficció i documental, com a producte cultural, és una eina ideal per a la difusió de valors i de coneixement en les societats contemporànies. Des de l'any 2017, un grup d'entitats africanistes (Wiriko, Africaye, Cehda i el Centre d'Estudis Africans i Interculturals de Barcelona) varen forjar el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona (FICAB) que s'ha anat celebrant entre 2018 i 2021. Després de diverses edicions a Barcelona, s'ha plantejat esdevenir un festival de país amb projeccions a diversos municipis catalans, amb la col·laboració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i Valls s'hi ha sumat en l'inici d'aquesta nova etapa itinerant.

En un context europeu on afloren i es refermen els relats xenòfobs i racistes i els discursos polítics que contribueixen a exacerbar les diferències socials, culturals i econòmiques, el FICAC vol posicionar-se com una eina per reforçar la cohesió social i crear ponts d'entesa i reflexió, també com per generar sinergies, a través de la cultura i del cinema, amb el continent africà i també amb la seva diàspora.

Les pel·lícules

A Valls, la primera projecció es farà el dijous 6 d'octubre, a les 20:00h, a la plaça de la Zeta. Es tracta del film del 2019 'We exist', del director Lucien Segura, que relata la vida als camps de refugiats de la Mediterrània. El divendres 7 d'octubre, a les 20:00h, a la plaça de Sant Francesc, es podrà veure la pel·lícula també del 2019 'Manoliño Nguema', sobre la vida a Guinea Equatorial, del director Antonio Grunfeld. Finalment, l'endemà dissabte 8 d'octubre, a les 20:00h, a la plaça de les Garrofes, s'hi projectaran dues pel·lícules més: 'Astel' (2021), del senegalès Ramata-Toulaye Sy, i 'La petite vendeuse du soleil' (1998), del també senegalès Djibril Diop Mambèty.

El servei municipal de mediació i dinamització comunitària als barris, impulsat pel Pla Local d'Acció Comunitària Inclusiva de Valls (PLACI) i coordinat per l'entitat Vincle, impulsa activitats de lleure i de promoció del Centre Històric, com és el cas del festival FICAC, amb l'objectiu de promoure-hi la convivència, la cohesió social, la participació activa, la interculturalitat i el treball en xarxa. En aquesta línia, els dissabtes d'11:00 a 14:00 h a la pista esportiva del carrer Sant Francesc, es porta a terme l'acció de dinamització esportiva per a joves 'El barri es mou'.

Així mateix, el servei de mediació i dinamització també posarà en marxa properament el nou projecte 'Històries de vida', que neix per promoure el barri i la seva gent. Es volen plasmar, en formats audiovisuals de pocs minuts de durada, les històries i vivències que hi ha darrere del Centre Històric, donar veu a aquelles persones que hi viuen o hi han viscut i així poder mostrar a tota la ciutat i el seu entorn territorial la cara amable i històrica del barri. La primera càpsula audiovisual es preveu difondre-la abans que acabi l'any.

Servei de mediació i dinamització comunitària

La creació del servei de mediació i dinamització comunitària s'emmarca en les accions del Pla Estratègic del Barri Antic aprovat el 2019, amb l'objectiu d'impulsar un projecte comunitari que contribueixi a la millora de la convivència i la cohesió social al territori. El projecte s'inicia el novembre de 2021 i contempla dues línies de treball complementàries: el servei de mediació comunitària i el servei de dinamització comunitària als barris.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: