Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Any Rector de Vallfogona commemora els 400 anys de la mort del poeta

Una edició comentada de l’obra completa, un homenatge popular i tres exposicions centraran els actes commemoratius

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, i el comissari de l’Any, el poeta Josep Pedrals. han presentat a Barcelona els actes de l'Any Rector de Vallfogona La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe, i el comissari de l’Any, el poeta Josep Pedrals. han presentat a Barcelona els actes de l'Any Rector de Vallfogona ILC
Cultura ACN
Dijous, 26 Gener 2023 19:11

L’Any Rector de Vallfogona, impulsat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), commemorarà els 400 anys de la mort del poeta amb l'objectiu de “tornar-lo al pedestal que li correspon”. Francesc Vicent Garcia va esdevenir el principal model poètic en català durant quasi tres segles però una part de la historiografia el va bandejar per motius extraliteraris. Per fer-ho possible, Barcino publicarà una edició comentada de l’obra completa del Rector de Vallfogona en tres volums, ja que actualment, és impossible trobar cap edició de l’obra de Garcia. També se li farà un homenatge popular a Vallfogona de Riucorb, a la Baixa Segarra (Conca de Barberà), i se li dedicaran tres exposicions. La celebració de l'efemèride la comissaria el també poeta Josep Pedrals.

Tot i ser recomanació habitual a batxillerat i lectura imprescindible en els estudis de Filologia Catalana, ara mateix no es pot trobar cap edició de l’obra de Garcia. Per això, a banda de la publicació de diferents treballs de l’autor, es publicarà per primera vegada l' edició comentada de l’obra completa en tres volums a càrrec de l’editorial Barcino, amb edició d’Albert Rossich.

Els volums apareixeran amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor. Es tracta d‘una edició anotada i comentada que permetrà descobrir, entendre i gaudir l’obra del Rector de Vallfogona. Per això, Rossich ha revisat a fons les versions dels manuscrits per oferir el text més depurat possible.

En aquesta línia, la directora de la ILC, Izaskun Arretxe, considera indispensable posar a l'abast dels lectors l'obra del poeta més rellevant del Barroc, que "va pujar al carro d'una nova tendència en llengua catalana" oferint una obra satírica, d'amor, erotisme, cultura popular i actualitat social i política. Per la directora de la ILC, tenia una qualitat "excepcional" que va ser reconeguda a l'època, però amb la Renaixença va caure en el desprestigi. "És el poeta més important en llengua catalana entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer", ha asseverat durant la roda de premsa de presentació dels actes aquest dijous.

Pel comissari de l’Any, Josep Pedrals, amb l'efemèride no només es vol posar a l'abast del lector l'obra del Rector de Vallfogona, sinó que es pretén acotar "millor" la seva figura històrica i separar-la del mite. "Es tractarà de posar el Rector dins del seu context real, però reivindicant també el mite, que és molt divertit", ha precisat. Segons Pedrals, l'autor va servir de "contenidor d'un tipus d'humor amb molta gràcia" que va ajudar a crear un "imaginari al país". "El remitificarem encara més, per popularitzar-lo", ha conclòs.

Homenatge popular a Vallfogona de Riucorb

L’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb, amb el suport del Departament de Cultura, prepara un homenatge popular que tindrà lloc el 2 de setembre. L’acte, que serà un espectacle nocturn, es proposa com una activitat participativa en què es retrà homenatge a l’autor més emblemàtic del poble però també als seus habitants, atès que al llarg de quinze generacions han mantingut viva la memòria i el llegat cultural de Francesc Vicent Garcia.

Els moments més destacats de la jornada seran, d’una banda, a la plaça que duu el nom de l’autor, la recreació de les carrosses commemoratives que un jove Antoni Gaudí va dissenyar per al primer homenatge popular que es va fer a Francesc Vicent Garcia, l’any 1879. D’altra banda, i per tancar l’homenatge, a la plaça de l'església s’hi faran un seguit d'accions sorpresa.

Tres exposicions

La primera de les exposicions és una mostra divulgativa de petit format, dissenyada pel comissari i creada amb la voluntat de despertar l’interès cap a la figura de l’autor i la seva obra. La ILC i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya en faran diverses còpies que itineraran perquè es pugui veure arreu del territori.

Per la seva banda, tant la Biblioteca de Catalunya com el Museu d’Història de Catalunya acolliran exposicions sobre el Rector. En el primer cas, es tracta d’una exposició de manuscrits i impresos de l’autor que es complementarà amb una activitat conjunta amb la ILC. Pel que fa el Museu d’Història, la mostra serà de mitjà format i podrà visitar-se a Barcelona entre el febrer i l’abril del 2024. També itinerarà per la Xarxa de Museus de la Generalitat de Catalunya: Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa, Vic i Santes Creus.

L’acte institucional d’obertura se celebrarà durant el mes de febrer al Palau de la Generalitat amb un programa especialment dissenyat pel comissari. A més, està previst un acte de cloenda a Tortosa, dirigit per Albert Roig i Josep Pedrals, que posarà en diàleg el caràcter local amb el caràcter nacional, propi d’una commemoració oficial de país.

L’efemèride s’escamparà arreu del territori amb actes diversos organitzats per la ILC i per diferents entitats i institucions. Entre aquestes iniciatives, destaquen el Dia Mundial de la Poesia, pel qual ha estat triat un poema de Francesc Vicent Garcia que s'anunciarà properament. El Rector també serà present a Lletres al Parlament o Lletres als Ferrocarrils, amb el bateig d’una unitat de tren amb el nom de l’autor.

Clubs de lectura i presència internacional

Durant l’Any s’oferiran jornades pedagògiques i material per a docents, congressos universitaris i actes acadèmics arreu del Principat i la Catalunya Nord. Per la seva banda, en l’àmbit internacional, l’Institut Ramon Llull ha dissenyat diferents accions com ara una antologia traduïda, accions performatives o iniciatives poètiques, entre d’altres iniciatives.

La Universitat Catalana d’Estiu també reservarà un espai al Rector de Vallfogona, així com la Universitat de Girona amb el Congrés universitari 'Francesc Vicent Garcia (1579-1623) en el context barroc: edició, interpretació i recepció de la seva obra literària'.

Sobre l'autor

Francesc Vicent Garcia va néixer a Saragossa el 22 de gener de l’any 1579 però es va criar a Tortosa, una de les ciutats més importants de la Catalunya de l’època. Posteriorment, va estudiar i rebre els ordes menors a Barcelona i fou ordenat sacerdot a Vic, on va ser un dels homes de confiança del bisbe Robuster, figura important de la facció bandolera dels Cadells.

Lo Rector de Vallfogona croquis

El 9 de gener de 1607, amb quasi 28 anys, va prendre possessió del càrrec de Rector de Vallfogona, des d’on va escriure la majoria de la seva obra, tot i que no va parar d’anar amunt i avall del país complint encàrrecs i comissions per a les altes esferes: a Girona, Lleida, Tarragona, València o, fins i tot, a Madrid. Va morir el 2 de setembre de 1623, a 44 anys, a causa d’una malaltia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: