Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Personalitats de la commemoració de l’Any Rector de Vallfogona reclamen que l'obra de l’autor torni a les llibreries

L’editorial Barcino publicarà el 31 de maig el primer volum de l’obra completa de Francesc Vicent Garcia

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, durant l'acte institucional de l'Any Rector de Vallfogona al Palau Moja de Barcelona La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, durant l'acte institucional de l'Any Rector de Vallfogona al Palau Moja de Barcelona ACN
Cultura ACN
Dijous, 25 Mai 2023 13:43

L’acte institucional de l’Any Rector de Vallfogona ha reivindicat la figura del principal model poètic en català durant gairebé tres segles. Personalitats de la commemoració han constatat que va ser un autor “complex” i han reclamat que la seva obra torni a les llibreries. Precisament, Barcino publicarà el 31 de maig el primer volum de l’obra completa de Garcia amb textos “oblidats”. Sota el títol ‘Poesia completa. Volum 1. Sonets i dècimes’ i curada per Albert Rossich, al primer llibre reuneix l’obra amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor. Com si es tractés d’una introducció, el volum comentat permet endinsar-se en la poesia del Rector.

L’acte institucional de l’Any Rector de Vallfogona, que commemora els 400 anys de la mort de l’autor, ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

En la seva intervenció, Garriga ha afirmat que el Rector és un “autor complex, i novel·lesc de per si, perquè és alhora una figura històrica i una figura llegendària; un mite de la nostra cultura”. Per això, ha reclamat que l’efemèride ha de servir per tornar a trobar obra de l’autor a les llibreries.

Garriga ha aplaudit la feina feta pels ciutadans de Vallfogona de Riucorb, en creure que conjuntament amb els estudiosos han creat una “xarxa de complicitats” que fa possible valorar la vida, l’obra i la llegenda del Rector. “Hem d’aprofitar l’impuls de l’Any per transmetre el llegat de generació en generació i tornar-lo al pedestal que li correspon”, ha plantejat Garriga.

Per la seva banda, l’alcalde en funcions de Vallfogona de Riucorb, Francesc Xavier Llobet, ha assegurat que la commemoració és una “oportunitat històrica” per posar el Rector al lloc que mereix “com a gran autor català de l’època del barroc”. També ha assenyalat que gràcies a la tasca del Rector es va preservar la llengua catalana i la cultura en una societat que no sabia ni llegir ni escriure. “La seva fama, amb els versos i acudits es van transmetre oralment de generació en generació”, ha recordat.

A banda d’aplaudir la publicació de la primera part de les obres completes i la biografia publicada fa un mes per Enric Carol, el comissari de l'Any Rector de Vallfogona, Josep Pedrals, ha explicat que amb aquest reconeixement s’ha de “vallfogonitzar” la mentalitat dels catalans.

Una edició amb obra “oblidada”

L’obra que publicarà la setmana que ve Barcino ha estat possible després d’una tasca d’investigació de Rossich, que l’ha abordat com si fos una edició crítica, s’han incorporat al llibre obres que havien estat censurades o simplement havien quedat oblidades i s’han revisat a fons les versions dels manuscrits per oferir el text “el més depurat possible”. També s’han descartat alguns poemes que popularment s’havien atribuït a Garcia, però que s’ha demostrat que eren “apòcrifs”.

Segons l’editorial, fins ara no existia una edició comentada de les poesies del primer dels autors barrocs, i només se’n trobaven les obres en antologies o edicions que reproduïen l’edició prínceps, de 1703.

Garcia va escriure uns cent seixanta poemes, una obra de teatre (‘Comèdia de Santa Bàrbara’) i un sermó en prosa. “La major part d‘aquests poemes són de caràcter satíric i burlesc i segueixen el corrent poètic del conceptisme hispànic. El seu estil busca, sobretot, sorprendre amb associacions d’idees inesperades o conceptes que obliguen el lector a esmolar l’enginy”, han destacat des de l’editorial.

Recreació i projecció audiovisual

En el marc de l’acte de presentació de l’Any al Palau Moja de Barcelona, i en forma d'aproximació a la figura polifacètica del Rector, s'ha representat una recreació d'un moment històric del Rector de Vallfogona i el bandoler Perot Rocaguinarda. També s'ha visionat una peça audiovisual amb la intervenció de personalitats literàries, com Josep Vallverdú, Oriol Vergés i Albert Rossich. L’acte ha comptat amb la música de la banda d’Arbúcies, Remei de Ca la Fresca.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: