Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una exposició mostra imatges inèdites sobre pràctiques mèdiques a la Tarragona de principis del segle XX

És fruit de la restauració del film 'Heroísmos' (1922), que va servir per ajudar els soldats ferits de la Guerra del Marroc i que va estar perdut durant dècades

Metratge recuperat del film 'Heroísmos' (Tarragona, 1922) Metratge recuperat del film 'Heroísmos' (Tarragona, 1922) CEDIDA
Cultura Abel Casanovas
Dijous, 01 Juny 2023 15:59

La Xarxa Santa Tecla i l’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han presentat avui l’exposició 'Heroísmos, història d’un nitrat (1922)' / La recuperació més excepcional del cinema tarragoní'. Aquesta exposició tracta sobre la restauració del film facturat a Tarragona 'Heroísmos', pioner en el cinema català i que va estar perdut durant dècades. La mostra inclou un metratge recuperat de la pel·lícula, documentació original i un audiovisual que contextualitza el film i l’època. L'exposició pemet exemplificar les pràctiques mèdiques emprades durant aquella època.

Una de les comissaries de l’exposició, Marina Roig Alsina, celebra “poder tornar a la ciutat una història que va quedar en l’oblit”. Joana Zapata, l’altra comissaria, explica que “aquests 12 minuts són un privilegi a més, gràcies a familiars i persones implicades podem produir nous materials”.

Roig destaca que “el 95% dels nitrats han desaparegut, per tant, tenir aquesta peça és molt important a nivell d’història i de recuperació de patrimoni”. Una alegria que també comparteix Joan Maria Adserà, director general de la Xarxa Santa Tecla, perquè “sabem que això està filmant aquí, podem veure personatges reals. Se’ns esborrona la pell, tenim la possibilitat de veure com s’atenia a les persones en aquella època”.

L'exposició inaugurada avui, que es podrà visitar a les antigues dependències d'Urgències de l'Hospital de Santa Tecla de l'1 a l'11 de juny, està oganitzada per l'Aula de Cinema de la URV i la Xarxa Santa Tecla.

Valor incalculable

Des de l’Aula de Cinema de la URV destaquen que “aquesta exposició té un valor incalculable a nivell de cultura de país, aquesta exposició és un punt d’inflexió”.

Així i tot, lamenten que dels “100 minuts de la pel·lícula pensàvem que podríem recuperar la meitat, però durant el projecte hem vist com s’anava reduint”.

cartell Heroísmos

Cartell de la pel·lícula 'Heroísmos' gravada i estrenada l'any 1922 a Tarragona (Cedida)

Context històric

El film, estrenat el 7 d'abril de 1922 al Saló Modern de Tarragona, va rodar-se per recaptar fons en benefici d'un hospital de la Creu Roja per atendre els soldats ferits procedents de la Guerra del Marroc. És de les poques pel·lícules que es conserven del primer quart del segle XX que, a més, resulta singular pel seu caràcter amateur i benèfic, i és única per exemplificar com era la pràctica mèdica de l'època a Catalunya.

metratges Heroísimos

Alguns dels metratges recuperats del film 'Heroísmos' i exposats a les antigues Urgències de l'Hospital de Santa Tecla (ACN)

El projecte també ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Filmoteca de Catalunya, la Creu Roja, la Biblioteca i Hemeroteca de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: