Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Silvia Vaquero: "Els temes que tracten les obres de Guimerà estan vigents als nostres dies"

La regidora de Cultura del Vendrell explica com la ciutat viu la celebració de l'Any Guimerà amb un programa d'actes pensat per a tots els públics

La regidora de Cultura del Vendrell, Silvia Vaquero, davant d'un dels plafons de l'exposicío 'Els telèfons de Guimerà', a la Casa Museu Àngel Guimerà La regidora de Cultura del Vendrell, Silvia Vaquero, davant d'un dels plafons de l'exposicío 'Els telèfons de Guimerà', a la Casa Museu Àngel Guimerà JOSEP CARTANYÀ
Cultura Josep Cartanyà
Divendres, 08 Març 2024 06:55

El passat 23 de febrer el Teatre Àngel Guimerà (TÀG) del Vendrell aixecava el taló per acollir l'acte d'obertura de l'Any Guimerà, amb motiu del centenari de la seva mort. La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, ens obre les portes de la Casa Museu Àngel Guimerà -un dels epicentres de la celebració- per endinsar-nos i conèixer millor la figura de Guimerà i per donar-nos detalls sobre els nombrosos actes organitzats al municipi “per a tothom”.

J.C.: Cent anys després de la seva mort, considera que l'obra d'Àngel Guimerà continua tenint vigència al segle XXI?

S.V.:Considero que els temes que tracten les obres de Guimerà estan vigents als nostres dies. Crec que hauríem de diferenciar entre el personatge –que és universal pel que va suposar a la seva època i perquè fins avui dia els teatres s’omplen amb obres de Guimerà- i les seves obres i la temàtica que tracten. Les obres de Guimerà enganxen, independentment del nom, i això és un fet que nosaltres hem corroborat. Ens hem apropat a molts tipus de públic i, a partir de les seves obres, hem conegut el personatge. En el cas dels joves, si comences per ‘La Teulada’, desconnecten, i en canvi, si els presentes un fragment d’una obra de teatre o un poema, s’hi enganxen.

Aquesta commemoració servirà per donar a conèixer tres eixos de l'escriptor: el dramaturg, el poeta i l'activista cultural. Creu que l'impacte que ha tingut la seva obra dramàtica ha eclipsat els seus poemes?

Per descomptat. Els gèneres condicionen molt la forma d'arribar d'un escriptor al públic perquè hi ha gèneres que són molt més populars. El teatre és més popular i Guimerà va voler, sobretot, que les seves obres fossin populars i aquest va ser el seu gran èxit, ja que va ser capaç d’arribar a totes les capes de la societat. I això ha fet que no coneguem tant tota aquesta part més discursiva, política, periodística i lírica. Però nosaltres hem tingut en compte aquestes vessants i gèneres que va cultivar Àngel Guimerà. Per exemple, ja fa uns anys que al Vendrell celebrem “La Balconada” per Sant Jordi, que és un recital de poetes en llengua catalana i aquest any hi aprofundirem molt més. Sense anar més lluny, en l’acte inaugural del 23 de febrer vam tenir en compte aquestes tres vessants i una jove poeta i compromesa com la Blanca Llum va donar veu a aquesta vessant poètica de Guimerà. La poesia tindrà un paper important en aquest any commemoratiu.

Nascut a Tenerife i crescut al Vendrell. Creu que aquest doble origen de les seves arrels familiars va fer que Guimerà aportés un discurs diferent al catalanisme del segle XIX?

Jo crec que els orígens de cadascú de nosaltres condicionen la nostra forma de veure el món. La llengua materna d’Àngel Guimerà era el castellà i ell aprèn el català quan arriba al Vendrell. Ens sentim molt orgulloses que Guimerà aprengués aquí a escriure la llengua. Això vol dir que al Vendrell hi havia un moviment intel·lectual important que també volem reivindicar. Penso que aquesta visió que ell tenia de dues cultures, a través de dues llengües, va enriquir la seva postura envers el catalanisme. Crec que ell creia que tothom hi tenia cabuda. I això és el que nosaltres volem reflectir, que tothom té cabuda a les manifestacions culturals.

Una mostra d'aquesta “doble pàtria” de l'escriptor es pot veure en les banderoles de l'Any Guimerà que hi ha distribuïdes pel Vendrell i que reprodueixen una frase que Guimerà va pronunciar durant l'homenatge que li van fer al Vendrell, l'any 1909....

Aquesta frase expressa el seu propi pensament. Des de l’Ajuntament també hem volgut reflectir aquesta visió de tolerància i de respecte, sobretot, als nostres orígens. Hem tingut en compte quin municipi som i com som. Per a nosaltres tots els esdeveniments culturals han de ser un element de cohesió social i Guimerà aquesta vessant la té. Quan hem explicat tot el que farem durant l’Any Guimerà, ho hem plantejat de manera que tothom s’hi sentí partícep. I què millor que aquesta frase –que forma part de les cinc que guarneixen tota la ciutat- per reflectir aquest esperit. Quan Guimerà diu en aquest discurs que “aquestes aurenetes són com tu, que tenen dues pàtries…”, jo sempre penso quanta gent del Vendrell passejarà, llegirà aquesta frase i s’hi sentirà identificat. Tenim moltes “pàtries” o orígens –com jo mateixa- i ens sentim que formem part d’aquesta comunitat, del Vendrell. Per tant, hem de reivindicar la figura d’Àngel Guimerà –com a dramaturg i poeta – , però també com vertebra la cultura la nostra societat. Per a nosaltres aquest element és cabdal. Guimerà no és un personatge que està fora de tu, sinó que és com tu.

L'Any Guimerà portarà arreu del país espectacles, exposicions, concerts, conferències i altres activitats. Com ja va passar l'any de la Capital de la Cultura Catalana, el Vendrell tornarà a esdevenir un pòl d'atracció cultural a Catalunya...

Jo em quedo parada perquè, com més conec el meu municipi, més m’agrada (somriu…) i el vull conèixer encara més. En l'àmbit cultural, el Vendrell és una ciutat molt potent i més del que molta gent es pensa. És cert que nosaltres vam ser Capital de la Cultura Catalana l’any 2020 i, malgrat que va caure enmig de la pandèmia, en vam aprendre molt i vam ser conscients de que la cultura és un bé essencial i de la necessitat que aquesta sigui un element de cohesió de la nostra societat. De cara a l’Any Guimerà, ens hem inspirat molt en la forma en què vam organitzar l’any de la Capitalitat. Al Vendrell dona la casualitat que han confluït personatges universals i no totes les poblacions ho poden dir. En aquest mateix carrer on som ara, el carrer Santa Anna, hi tenim dos grans personatges i candidats a Premis Nobel, Pau Casals i Àngel Guimerà.

Què n’hauríem d’aprendre d'aquests personatges universals com Casals o Guimerà?

Aquests personatges són universals no tan sols perquè encara estan vigents, sinó perquè representen els valors actuals -Casal, la Pau o Guimerà, la tolerància-, la sostenibilitat, el respecte als altres, els drets humans,… Guimerà ens ensenya que la cultura també serveix per aprendre i per aprendre uns valors i, alhora, saber discriminar determinades formes que tenim d’actuar els éssers humans. Per exemple, Àngel Guimerà tracta el tema de la violència de gènere. I això no ha canviat tant. Escenes que apareixen en obres de teatre de Guimerà són desgraciadament molt actuals. El teatre ens serveix per posar-nos en les sabates de l’altre. I això nosaltres ho utilitzem molt per treballar pedagògicament tots aquests aspectes que actualment encara són una sacra social en la nostra societat.

Silvia Vaquero balco

La regidora de Cultura, Silvia Vaquero, al balcó de la Casa Museu Àngel Guimerà (J.C.)

El 23 de febrer el Teatre Àngel Guimerà aixecava el teló per acollir l'acte d'obertura de l'Any Guimerà. El Vendrell programarà un primer paquet de 28 activitats commemoratives fins al mes de maig. Pel que fa als actes de gran format, quins destacaria?

Hem dividit els actes de l'Any Guimerà en dues meitats perquè la gent s'ho pugui planificar. Aquest és un any molt participatiu i estem obertes a les activitats que ens puguin proposar persones i entitats. Si parlem d'aquells grans actes que ens situen com a capital guimeraniana, destacaríem el concert especial de Sant Jordi 'Prop del mar' que l'orquestra Camerata XXI farà en homenatge a dos grans personatges -Guimerà i Salvat-Papasseit- en tres escenaris de Catalunya: Palau de la Música Catalana (Barcelona, 25 d'abril), Teatre Fortuny (Reus 26 d'abril) i el Teatre Àngel Guimerà (El Vendrell, 27 d'abril). Pel que fa a l'Acte Central de l'Any Guimerà, serà al carrer amb músics, artistes i gent de la cultura vendrellenca actual que són coneguts arreu de Catalunya.

Estem fent l'entrevista a la Casa Museu Àngel Guimerà, que acull la instal·lació 'Els telèfons de Guimerà', que es pot visitar fins al 24 de març. Una manera original de donar a conèixer els textos de l'obra de l'escriptor, oi?

En primer lloc, hem de tenir present que la Casa Museu Àngel Guimerà està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), que explica la vida d'un literat i és un dels millors museus d'aquesta temàtica que tenim a Catalunya. Formem part del circuit d'espais museístics on s'explica la vida i l'obra d'un escriptor. En aquest aspecte estem molt ben posicionats. Aquí el que hem fet és començar l'Any Guimerà amb una exposició on l'espectador és part activa del discurs expositiu d'aquesta mostra coproduïda amb el festival En Veu Alta (EVA). I qui millor que Guimerà per subratllar la importància de “la veu alta” perquè les obres de teatre i la poesia necessiten ser recitades o ser interpretades. Aquesta exposició itinerant, que comença al Vendrell, reprodueix textos de Guimerà recitats per poetes, actors i dramaturgs. El visitant decideix quan ho vol escoltar i quin és el seu ritme d'escolta. I per nosaltres també és interessant perquè, amb aquesta exposició, el nom del Vendrell marxa cap a altres llocs

Des de la Regidoria de Cultura heu programat propostes per a diferents públics i amb molt de pes de la producció cultural “Km0”. Activitats al voltant del Dia de la Dona, la gastronomia, l'art urbà o la pròpia programació del TÀG. Una programació molt variada, no?

La visió que la cultura vertebra, transforma i ens ajuda a construir i a “deconstruir” una narrativa social, com en el cas de la violència de gènere -amb la visibilitat que tenen les dones en les obres de Guimerà-, fa que treballem d'una forma molt transversal l'Any Guimerà. Necessitem de totes les visions per tal de poder arribar a tota la ciutadania. Ho hem vinculat amb la Xatonada recuperant la recepta del xató o recuperant el vi i l'etiqueta de l'any 1909 que Jané Ventura ha reinventat. Estem fent d'arqueòlogues per veure com podem arribar a diferents tipus de públic. Jo estic segura que, a la Xatonada, molta gent va descobrir Guimerà.

I pel 8M?

I ara ens ve el 8M, Dia Internacional de les Dones, i la importància de la dona guimeraniana. A mi sempre m'ha impactat molt com són les dones que apareixen en l'obra d'Àngel Guimerà. No són tant diferents de nosaltres mateixes i ens veiem reflectides amb elles en moltes escenes. Com és la dona de Guimerà? En realitat som totes nosaltres. També és molt important que l'art, la literatura i el personatge surti al carrer i ho hem adaptat al llenguatge més urbà. El 8 de març, a les 12h, es llegirà el manifest del 8M amb la inauguració d'un mural d'art urbà, que homenatja a totes les dones i on hi surten representades quatre personatges femenines de les obres de Guimerà. Crec que moltes de nosaltres ens hi sentirem identificades -aquestes ànsies de llibertat, de sortir dels cànons establerts,..- I tot plegat amb un missatge d'esperança. La lectura del manifest la farà l'actriu local Marina Vilardell i el mural estarà elaborat pel Jordi Romeu i la Selena, que també són artistes KM0. I a les 20 h, es representarà al TÀG el monòleg de Maria Ten 'La dona que va cridar tant que es va buidar', que dona veu a quatre dones personatges de Guimerà.

Al llarg de l'any també portarem l'art urbà de la mà de l'Ignasi Blanch, que farà un mural a la Casa Àngel Guimerà; les corals; els grups de teatre amateur; el públic més infantil, etc... L'Any Guimerà arribarà a tot tipus de public i de registres i això només s'aconsegueix implicant a tothom. Vull agrair a totes a les persones, a les entitats, al batxillerat artístic, els Inestables del Vendrell, a la Cumprativa de Llorenç..., que s'ocuparan de la vessant més teatral de l'escriptor.

L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat més d'una vegada que cal portar al carrer l'obra dels artistes de la ciutat (Pau Casals, Apel·les Fenosa, ...). L'obra de Guimerà també es pot portar al carrer?

Tota la cultura es pot portar al carrer. Nosaltres vam tenir molt clar aquest element vertebrador, de cohesió social i de coneixement de nosaltres mateixos que té la cultura. Sempre hem apostat perquè la gent se la trobi. Volem que els esdeveniments culturals formin part del dia a dia de la ciutadania i creiem que és molt important aquesta accessibilitat perquè no tothom té la necessitat de consumir cultura o no tothom s'ho pot permetre. Guimerà està al carrer. Abans d'inaugurar-se l'any ja estava al carrer, amb totes les banderoles i amb aquesta comunicació que hem treballat molt curosament perquè teníem molt clar que la difusió havia d'arribar a tothom, amb la imatge gràfica del Joaquim Sicart i les frases. A més d'activitats per a tota la població, des del Pla Educatiu d'Entorn també treballarem l'Any Guimerà amb una lectura de contes al carrer. És al carrer on passen les coses i no hi pot haver una desconnexió. El Vendrell respira Guimerà.

Per acabar, volem posar l'accent en la vinculació d'Àngel Guimerà amb la vila del Vendrell. Quins lligams familiars hi tenia?

La vinculació familiar que té Guimerà amb el Vendrell és aquesta casa on ens trobem. La seva família paterna era del Vendrell. Ell arriba aquí als nou anys amb la seva família per temes relacionats amb el negoci dels seus pares, que es dedicaven a la venda de vi i aiguardent. També estiuejava a Sant Salvador. I és aquí, al Vendrell, on va aprendre el català, gràcies a Ramon Ramon i Vidales, que va introduir Guimerà a la llengua catalana. Ell formava part de la vida cultural del Vendrell fins que va marxar a Barcelona. Però sempre mantindrà contacte amb la gent del Vendrell.

La seva relació amb el Vendrell es va mantenir durant la resta de la seva vida?

La prova de la seva vinculació estreta amb el Vendrell està en què avui celebrem el centenari de la seva mort. I no és el primer cop que ho fem. L'any 1909 ja se li va fer un homenatge en vida. En aquell moment es va constituir com a símbol, com a persona il·lustre i se'l va anomenar Fill Predilecte de la vila del Vendrell. Poques persones aconsegueixen el que Guimerà va aconseguir en el seu moment. I aquest esperit és el que nosaltres hem recuperat perquè tenim molt present la gran estima que se li tenia a Guimerà.

Nosaltres aquest vincle el tenim present amb el museu i amb tots els espais que recorden a Guimerà. Per això no hem deixat de fer les rutes literàries i tenim espais com l'escola Àngel Guimerà, el Teatre Àngel Guimerà, el carrer Àngel Guimerà, la Casa Museu Àngel Guimerà i inclús a la placeta pintada del carrer de Mar, on apareix al balcó al costat dels personatges dels germans Ramon i Vidales.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: