Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Pèrdues del 50% en la collita d’avellana al Camp de Tarragona per les ventades del passat dissabte

El sindicat Unió de Pagesos estima que el perjudici econòmic per al sector podria assolir els 8,58 milions d’euros

Imatge d'un camp d'avellaners entre els municipis de Vilallonga del Camp i Alcover amb branquillons amb brotada i borrons escampats a terra arran de les ventades del 31 de març Imatge d'un camp d'avellaners entre els municipis de Vilallonga del Camp i Alcover amb branquillons amb brotada i borrons escampats a terra arran de les ventades del 31 de març UNIÓ DE PAGESOS
Economia i negocis ACN
Diumenge, 08 abril 2018 10:24

La forta ventada del passat dissabte va provocar danys greus als conreus de fruita seca, especialment als avellaners de l’Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès, segons el sindicat Unió de Pagesos, que estima unes pèrdues del 50% de la collita i un impacte econòmic de fins a 8,58 milions d’euros per al sector. En aquestes comarques els arbres més primerencs, de les varietats italianes i la varietat gironell, ja havien brotat. Les ratxes de vent, superiors als 100 km/h, van trencar moltes branques i van fer caure a terra branquillons amb brotada i borrons. Diverses finques van quedar molt afectades a municipis Alcover, el Milà, el Morell, la Selva del Camp, Valls i Mont-roig del Camp, entre d’altres. A més, en moltes finques van caure a terra ametllons i garrofes verdes.

Tot i que encara és aviat per estimar quina collita potencial hi havia als arbres i, per tant, quina pot ser la pèrdua de producció i econòmica per a la pagesia, el sindicat ha fet una estimació a partir de la mitjana de les darreres campanyes. Seguint aquests càlculs, la pèrdua de collita d’avellanes podria ser de 1.088 tones a l’Alt Camp, de 2.320 tones al Baix Camp i de 883 tones al Tarragonès. En total, unes 4.291 tones que es podrien valorar, amb un preu mitjà de 2 euros el quilo d’avellana amb closca, en 8,58 milions d’euros.

Segons el sindicat, també cal valorar els danys en plantacions i finques, atès que el vent va arrencar arbres i, fins i tot, va malmetre algunes basses. A més, aquestes comarques produeixen, de mitjana, unes 1.292 tones d’ametlles i 8.588 tones de garrofa que també poden haver patit danys, malgrat que aquestes afectacions són més difícils de valorar segons l’estat fenològic del conreu, varietats i zones.

L’assegurança només cobreix fortes ventades a partir de l’1 de juliol

La Unió de Pagesos recorda que l’assegurança d’explotació dels conreus de fruita seca vigent només cobreix els danys provocats per vent huracanat als avellaners a partir de l’1 de juliol, però no els danys provocats abans d’aquesta data. El sindicat ha demanat reiteradament l’avançament de la data a partir de la qual l’assegurança cobreix els danys, així com la millora d’altres aspectes d’aquesta assegurança perquè resulti atractiva per al productor de fruita seca.

El sindicat ha demanat al Departament d’Agricultura que valori els danys provocats pel vent en els cultius de fruita seca a les comarques del Camp de Tarragona per tal de poder disposar de dades més detallades amb les quals sol·licitar, posteriorment, mesures de compensació com ara l’adequació dels mòduls de l’IRPF.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: