Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'ocupació es recupera a la demarcació a costa de la contractació temporal

L'informe del 1r trimestre de 2018 de les cambres revela un augment interanual de l'ocupació del 9,71%, tot i que el 90% dels contractes són temporals / La manca d'habitatge nou i el descens d'exportacions són les dades més preocupants

La Cambra de Comerç de Valls ha acollit la presentació de l'informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre La Cambra de Comerç de Valls ha acollit la presentació de l'informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre JOSEP CARTANYÀ
Economia i negocis Josep Cartanyà
Dilluns, 28 Mai 2018 16:11

L'informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre encarregat per les quatre cambres tarragonines presentat avui a Valls indica que el 1r tirmestre del 2018 "continua la recuperació d'ocupació i disminució de l'atur a tota la demarcació", tal com ha explicat el professor de la URV i analista professional d'indústria i territori, Joaquim Margalef. La dada reveladora d'aquesta tendència positiva és que l'augment del nombre d'ocupats aquest trimestre -29.500 persones- en comparació amb el mateix trimestre de l'any passt, això significa un increment interanual del 9,71%. De fet, les afiliacions a la Seguretat Social també van augmentar un 6,23%, per sobre de la mitjana catalana. Totes les comarques a excepció del Priorat van tenir més afiliats que a principis del 2017. Malgrat aquest increment, l'informe alerta que la inmensa majoria de contractes nous a Tarragona, el 90%, han estat temporals.

En relació a la taxa d'atur tarragonina, disminueix i se situa al 15,85%, -que equival a 62.800 persones-,però  encara segueix estan més de 3 punts per sobre de la catalana. Amb tot, segons Margalef, el més preocupant és que els aturats de llarga durada encara representen un 46,18% del total.

Un altre indicador de l'informe és el de l'Índex de Preus al Consum (IPC), que al març és de l'1,1%, amb una forta incidència del transport que ha augmentat fins al 2,5%.

Fre al crèdit bancari i a l'habitatge nou

A la demarcació de Tarragona encara es noten alguns frens. Així s'observa un menor dinamisme inversor que provoca una menor capitalització de les societats creades i un descens del 3,96% de crèdit bancari respecte l'any anterior, que ha causat que el crèdit viu actual de la demarcació es trobi 4.000 milions d'euros per sota de la xifra de 2013.

El mercat immobiliari no acaba de refer-se, atesa la baixa incidència que el territori té en el total d'habitatges iniciats a Catalunya (13,27%) i d'hipoteques (10,14%). A Tarragona, els preus dels pisos són més barats i se'n fan pocs de nous. En canvi, el nombre d'habitatges acabats és molt superior, tal com ho demostren les dades d'ocupació en el sector de la construcció i que també indiquen que "l'estoc d'habitatge existent a la zona s'està regularitzant", assenyala Marfalef.

Les exportacions baixen

Sense dubte, una de les dades més "preocupants" en clau de territori, és el descens del comerç exterior tarragoní, si el comparem amb les tendències a l'alça tant del mercat català com espanyol. Així, a diferència del 2017, l'any 2018, segons l'acumulat fins al març, el comerç amb l'exterior ha experimentat una disminució interanual del 7,92% d'exportacions i del 2,63% d'importacions. En canvi, les exportacions augmenten un 4,4% en el conjunt de l'Estat espanyol i un 4,9% a Catalunya. Les importacions també augmenten un 4,6% a Espanya i un 9% a Catalunya. 

Aquest any, la Càtedra Innovacío i Empresa de la URV, que ha elaborat l'informe, ha introduït un nou indicador de competitivitat per observar l'evolució tecnològica de les exportacions al territori. Aquí sí que s'observa que les exportacions d'alta tecnologia d'empreses augmenten més a la demarcació que al conjunt català, concretament, s'han multiplicat per 8,56 a Tarragonai només per 1,07 al conunt de Catalunya.

La valoració de les cambres

El secretari de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francesc Minguell, ha tret ferro a l'elevat nombre de contractes temporals del territori: "El treball és cada cop més temporal i ens haurem d'anar acostumant". Minguell també ha destacat el paper important que tenen les cambres a favor de la internacionalització de les empreses. 

Per la seva banda, el vicepresident de la Cambra de Reus, Xavier Colom, ha deixat entreveure la "preocupació" pel fet que hi hagi pocs contractes indefinits. Colom atribueix l'alt percentatge de contractació temporal al sector serveis, molt present a tota la demarcació. No obstant, considera que "per a les empreses, a llarg termini, els contractes han de ser indefinits i de qualitat", per tal de garantir el seu èxit i ha citat com a exemple la indústria, "el suport econòmic del territori". El representant de la cambra de Reus també creu que l'estudi hauria de reflectir millor l'important nombre d'autònoms, donat que representen una bona part de noves afiliacions a la Seguretat Social.

La presidenta de la Cambra de Tarragona, Laura Roigé, ha posat l'accent en el descens de la taxa d'atur i en la recuperació de l'ocupació i ha destacat que cal que les empreses "continuïn sent molt competitives a l'exterior i amb innovació tecnològica". Roigé ha fet una crida a totes les empreses del territori a que participin de la Fira IMEX, que tindrà lloc els dies 14 i 15 de juny al Port de Tarragona, "una bona oportunitat per a totes les empreses", alhora que ha volgut reivindicar el paper i lideratge del Port en sectors com l'agroalimentari o amb iniciatives com l'arribada de nous creuers.

Finalment, l'amfitirió de la trobada, el president de la Cambra de Comerç de Valls, Marcel·lí Morera, s'ha mostrat una mica "sorprès" per la davallada del crèdit i dels dipòsits bancaris al territori. En aquest sentit, ha posat de manifest les darreres informacions que arriben sobre aquesta qüestió: "La banca espanyola ha perdut més d'11.000 milions en dipòsits que han marxat a bancs estrangers".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: