Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La demanda de sòl impulsa els centres logístics de la demarcació de Tarragona

CIMALSA amplia el CIM el Camp i preveu que les obres del Logis Montblanc comencin enguany

El director general de CIMALSA, Enric Ticó; del president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset; i de Fina Jarque, directora econòmico-financera i d'organització de CIMALSA El director general de CIMALSA, Enric Ticó; del president del port de Tarragona, Josep Maria Cruset; i de Fina Jarque, directora econòmico-financera i d'organització de CIMALSA ROGER SEGURA / ACN
Economia i negocis ACN
Dijous, 17 Gener 2019 14:54

Catalunya no té prou oferta de sòl logístic per atendre la demanda. Aquest és l’avís que ha llençat aquest dijous el director general de CIMALSA, Enric Ticó, durant la presentació de l’Observatori de la Logística 2018 a Tarragona. Segons dades del 2017, el sector logístic ocupa més de 14.000 persones a la demarcació tarragonina i disposa d’una superfície útil de magatzems de més d’un milió de metres quadrats. Per donar resposta a les necessitats del sector, CIMALSA preveu fer ampliacions al CIM el Camp i engegar el Logis Montblanc, on enguany ja podrien començar les obres de la primera fase. A més, Ticó ha opinat que el Logis Penedès i l’alternativa plantejada per l’empresa Idiada són “compatibles”.

Les naus logístiques dels polígons catalans estan pràcticament plenes i això està encarint els lloguers -l’any 2017 van pujar al voltant d’un 15% al conjunt de Catalunya-. Aquell any els preus estaven en una mitjana de 2,9 euros per metre quadrat a la demarcació de Tarragona i de 6,3 euros a la de Barcelona.

El director general de CIMALSA, Enric Ticó, ha defensat que cal “una Catalunya logística” perquè aquest àmbit no “s’ensorra” davant les crisis i aporta “certa seguretat” de mantenir l’ocupació. A més, Ticó ha subratllat que la logística avança cap a una major qualificació laboral i que el seu futur passa per la intermodalitat i els projectes lligats al ferrocarril.

A les comarques tarragonines, CIMALSA gestiona 42 hectàrees de sòl al CIM el Camp, situat en un punt estratègic entre els municipis de Tarragona, Reus i la Canonja. Aquest polígon consolidat genera uns 550 llocs de treball i té una activitat “màxima”, segons Ticó. Recentment, l’empresa ha invertit mig milió d’euros per començar a adequar 40.000 metres quadrats de superfície logística entre la zona que ja està desenvolupada i el sector est, que correspon a una segona fase de 39 hectàrees del municipi de Tarragona. En el mateix àmbit, ha començat el procés per vendre o llogar 51.000 metres quadrats del conegut com a Parc d’Activitats Terciàries (PAT).

A Montblanc, l’empresa pública hi projecta un Logis intermodal amb connexió ferroviària. Les obres de la primera fase, que comprèn 43,5 hectàrees, podrien començar aquest any si s’acaben tancant acords amb les diverses empreses que volen instal·lar-se a la zona. Ticó ha admès que tenen “l’obligació de triar” perquè aposten per “instal·lacions netes, productives i generadores de llocs de treball de qualitat”. El Logis Montblanc també preveu una segona fase que situarà la superfície global del complex en poc més de 81 hectàrees.

Mentrestant, CIMALSA també treballa en el desenvolupament del Logis Ebre i del Logis Penedès. El director general de l’empresa pública, Enric Ticó, ha defensat la necessitat del projecte penedesenc i ha opinat que podria conviure amb el projecte alternatiu presentat per Applus Idiada. “El Govern haurà d’encaixar altres possibles desenvolupaments, però crec que són compatibles ajustant el que faci falta per una banda i una altra. El més important és tenir una important àrea logística en aquest punt neuràlgic”, ha defensat.

D’altra banda, CIMALSA ha assumit la gestió de l’àrea d’estacionament de vehicles pesants del polígon Riu Clar, a Tarragona. L’empresa ha tret a licitació obres de millora del recinte per un import d’1,5 MEUR, principalment en matèria de seguretat.

Un sector a l’alça

CIMALSA ha presentat aquest dijous al port de Tarragona els indicadors de competitivitat de l’Observatori de la Logística 2018, que ja porta tretze edicions i està elaborat per l’Institut Cerdà. Enguany, com a novetat, entre els seus 45 indicadors ha recollit per primera vegada l’observatori de les startups en el sector logístic a Catalunya, el qual assenyala que, de les 88 empreses emergents que hi ha a Catalunya, només tres estan a la demarcació tarragonina.

L’informe destaca que la logística representa al voltant del 14% del PIB català i que l’any 2017 ocupava unes 162.000 persones a Catalunya. D’aquestes, el 9% treballaven a la demarcació de Tarragona, un 5% més que l’any anterior. Vuit de cada deu empreses logístiques es dediquen al transport de mercaderies per carretera, que encara és el mitjà de transport majoritari.

Dels 401,1 milions de tones mogudes el 2017 a Catalunya -un 9% més que l’any anterior-, el 73% es van transportar per carretera. El vaixell se situa com el segon mitjà més utilitzat amb un 23,8% del total el 2017, per davant del ferrocarril i de l’avió. El port de Tarragona gestiona el 36% de les tones que el sistema logístic català mou per via marítima.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: