Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Port de Tarragona consolida el seu tràfic durant el 2018 després d’un 2017 “excepcional”

S’ha registrat un petit descens respecte al 2017 motivat per la baixada en el tràfic d’hidrocarburs o els contenidors i animals vius / També hi ha sectors amb bones quotes de creixement, com el tràfic de cereals i pinsos

Cruset ha presentat el balanç del 2018 en la seva primera compereixença oficial davant els mitjans de comunicació Cruset ha presentat el balanç del 2018 en la seva primera compereixença oficial davant els mitjans de comunicació ROGER SEGURA / ACN
Economia i negocis Alba Sancha
Dijous, 14 Febrer 2019 13:28

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat els resultats del balanç de l’activitat portuària durant el 2018, aquest dijous, 14 de febrer, en la que ha estat la seva primera compareixença oficial davant els mitjans de comunicació. En termes generals, el tràfic del Port de Tarragona, fent un còmput general de tots els seus sectors, s’ha vist lleugerament reduït respecte als resultats del 2017, tot i que Cruset ha volgut destacar que el creixement extraordinari que es va registrar durant el 2017 s’ha pogut consolidar aquest 2018. Els tràfics on més s’ha notat aquest decreixement han estat al fuel-oil, el gas-oil i la benzina, en el cas dels líquids, com també en els contenidors i animals vius, pel que fa a la càrrega general. Tot i això també hi ha hagut sectors on s’ha experimentat un creixement. Els més notables han estat els cereals i pinsos, l’asfalt, la sal potàssica, i la pasta de paper. Pel que fa als resultats econòmics, el comportament és semblant al del tràfic, amb un petit descens en xifres generals.

El tràfic total del 2018 al Port de Tarragona ha estat de 32,4 milions de tones, respecte els 34 milions de tones del 2017. En aquest cas s’ha experimentat un descens del 4,8%, tot i que comparant la xifra amb la del 2016 (31,5 milions de tones), aquesta s’ha incrementat en un 2,9%. Traduït en xifres, el Port ha registrat durant el 2018 uns ingressos de 56,5 milions d’euros, respecte als 57,4 milions d’euros de l’any anterior, és a dir, gairebé un milió d’euros menys. Tot i aquesta tendència global a la baixa, Cruset ha assegurat que l’activitat del 2018 demostra “una consolidació” dels tràfics i els mercats tenint en compte que el 2017 va ser un any “excepcional” i el descens que s’ha registrat no és alarmant.

                                                          Càrregues al Port de Tarragona: 

Port Tarragona càrregues

Els sectors amb més descens

Pel que fa als líquids, els hidrocarburs –fuel-oil, gas-oil i benzina– són els que experimenten un descens més important respecte el 2018, amb gairebé dues tones menys de tràfic. En aquest cas, el president del Port ha manifestat que aquesta davallada “no està correlacionada amb l’activitat portuària”, ja que es podria atribuir a altres qüestions com la producció.

Respecte als elements sòlids, el tràfic de contenidors presenta una disminució progressiva des del 2015, quan es va arribar a registrar un moviment de més de 900.000 tones, mentre que aquest 2018 el tràfic amb prou feines supera les 58.000 tones. Tot i això, Cruset ha destacat que la reducció de xifres del 2017 al 2018 ha estat menor respecte a la d’altres anys, la qual cosa és resultat de “l’esforç comú entre l’operador i el Port per crear sinergies”. També en el sector d’elements sòlids, el tràfic d’animals s’ha vist considerablement reduït en més de 118.000 tones, passant de les 344.438 tones del 2017 a les 226.777 tones del 2018. En aquest cas, cal diferenciar entre el boví i l’oví. Segons el president del Port, el tràfic boví ha caigut per “la pèrdua del mercat turc” i en el cas de l’oví es deu a “la reducció pròpia del sector operant”.

El tràfic de cereals i pinsos registra les seves millors dades

Tot i la tendència a la baixa, també hi ha sectors que han experimentat un creixement important. Un dels més destacables ha estat el sector agroalimentari, amb el tràfic de cereals i pinsos. Aquest ha mogut prop d’un milió de tones més respecte el 2017, “la millor dada de la sèrie històrica del Port”, en paraules de Cruset, que ha valorat el 2018 com un any “excepcional” pel que fa a l’activitat d’aquest sector al Port. En el mateix àmbit d’elements sòlids, un altre producte que ha experimentat quotes de creixement notables ha estat la sal potàssica, amb un “avantatge molt positiu respecte al 2017”, com ha dit el president. En aquest cas, la sal potàssica ha passat d’un moviment de 454.687 tones el 2017 a un tràfic de 679.871 tones el 2018.

Respecte als líquids, l’asfalt destaca com a producte amb un major creixement en el seu tràfic, passant de 882.930 tones el 2017 a 962.965 tones el 2018. En aquesta línia, Cruset ha assegurat sentir-se molt orgullós perquè “l’asfalt que surt de Tarragona és el que marca el preu a nivell mundial”, ja que la major part del tràfic es dirigeix als Estats Units.

Un altre dels sectors on s'experimenta un creixement més gran són els creuers. En aquest cas, el nombre de creueristes que han arribat al Port de Tarragona gairebé s'ha doblat, passant dels 51.393 creueristes del 2017 als més de 98.000 creueristes del 2018. Segons Cruset, “el Port de Tarragona es consolida com a port de creuers”, on aquest 2018 han arribat un total de 57 creuers, 20 més respecte al 2017.

La resta de sectors, tant de productes líquids com sòlids, s’han mogut entorn les mateixes dades que el 2017, sense registrar grans creixements o davallades. Són un exemple el sector de l’automòbil, que ha crescut en unes 20.000 tones respecte al 2017, o el del petroli.

Els ingressos i la capacitat d’inversió es mantenen amb un lleuger descens

Totes aquestes dades sobre el tràfic que mou anualment el Port de Tarragona tenen una traducció en xifres. Durant el 2018, l’activitat portuària ha generat uns ingressos de 56,5 milions d’euros, gairebé un milió d’euros menys que el 2017, quan es va registrar una xifra total de 57,4 milions d’euros. Pel que fa als resultats d’explotació, aquest 2018 s’han situat en els 8,7 milions d’euros, mentre que el 2017 van arribar als 10,5 milions d’euros. Els beneficis del Port abans d’aplicar els interessos, impostos, la depreciació i l’amortització, el que es coneix com EBITDA, se situen en 31,4 milions d’euros el 2018, enfront dels 32,2 milions d’euros del 2017. Quan es realitzen les estimacions pertinents de totes aquestes xifres, s’arriba al ‘Cash Flow’, que és la xifra que “permet saber si tenim capacitat per invertir”, com ha explicat Cruset. Aquest 2018, el Cash Flow ha estat de 29,9 milions d’euros, mentre que el 2017 va arribar als 31’1 milions d’euros.

En aquest sentit, el president del Port ha volgut detallar quines han estat les inversions més importants que s’han realitzat des de la institució. Per una banda, amb una inversió de 3,4 milions d’euros, el 2018 es va realitzar la urbanització del Moll de la Química, com també es va adequar la campa de vehicles de la Zona d’Activitat Logística (ZAL), amb una dotació d’1,9 milions d’euros. Un dels projectes que Cruset ha estat la inversió realitzada en la terminal intermodal de Puerto Centro, que permet connectar el port tarragoní amb el centre de la península Ibèrica, i per la qual s’ha realitzat una inversió de 3,5 milions d’euros. Així mateix, durant el 2018 també es va adequar el Moll de Cantàbria i els equipaments dels Serveis de Mar, amb una inversió de 2 milions d’euros. Per últim, el president ha destacat també les dues inversions que s’han realitzat de cara a la ciutadania tarragonina: la passarel•la que connecta la ciutat amb el mar i que ja està en ús, per la qual es van destinar 1,9 milions d’euros, com també la inversió que s’està realitzant en l’adequació del passeig marítim, amb 900.000 euros, que tot i que encara no s’ha finalitzat, Cruset ha avançat que hauria d’estar enllestit cap al mes de maig, ja que el 15 de març es preveu fer la inauguració oficial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: