Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Govern crearà una oficina tècnica i atorgarà ajudes extraordinàries al sector de l’avellana

El conjunt de productors professionals i joves percebran prop de 400.000 euros i podran accedir a línies de crèdit

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en roda de premsa a Reus amb altres representants del Departament i del sindicat Unió de Pagesos per anunciar mesures per al sector de l'avellana La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, en roda de premsa a Reus amb altres representants del Departament i del sindicat Unió de Pagesos per anunciar mesures per al sector de l'avellana ROGER SEGURA / ACN
Economia i negocis ACN
Dilluns, 04 Març 2019 14:03

El Govern crearà una oficina tècnica per desplegar el pla de valorització de l’avellana i concedirà ajudes extraordinàries de gairebé 400.000 euros per al sector de l’avellana. Segons ha anunciat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, enguany s’habilitaran ajuts de 120 euros per hectàrea per als professionals i de 280 euros per hectàrea per als joves productors. A més, les noves incorporacions al sector també es podran beneficiar d’una línia de crèdits de l’ICF a interès zero durant cinc anys. El sindicat Unió de Pagesos ha celebrat que el Govern hagi atès les seves demandes, però ha advertit que seguirà insistint perquè el Ministeri habiliti l’ajut d’Estat per a la fruita seca de 120 euros per hectàrea.

La consellera i representants d’Unió de Pagesos han anunciat a Reus les mesures acordades per respondre a la situació d’excepcionalitat que viu el sector. Les adversitats climatològiques -vent, calor extrema o pluges en temps de collita- han fet que aquesta darrera campanya de l'avellana sigui la pitjor que es recorda, amb només un 30% de la producció mitjana habitual. A més, la devaluació de la moneda turca, gran país productor, ha fet davallar el preu internacional d'aquesta fruita seca i ha arrossegat també els pagesos catalans.

Tal com s’havia compromès amb el sector, Jordà ha confirmat un ajut de mínims durant un any de 280 euros per hectàrea per a joves professionals amb conreu d’avellaner i de 120 euros per hectàrea per a la resta de professionals. En conjunt, aquestes subvencions sumen 390.200 euros per a 472 beneficiaris -66 dels quals, joves- corresponents a unes 2.600 hectàrees. En conjunt, el sector ocupa unes 9.000 hectàrees al Camp de Tarragona i unes 1.000 a les comarques gironines.

Aquestes ajudes i l’establiment d’una línia de crèdit a través de l'Institut Català de Finances (ICF) als joves que s'han incorporat al sector els darrers cinc anys pretenen facilitar la liquiditat dels professionals, garantir el manteniment del sector i evitar l’abandonament imminent de cultius.

Tant la consellera com el sindicat han lamentat que el ministeri no habiliti l’ajut d’Estat de 120 euros per hectàrea. “Ha estat intransigent i ens ha tancat la porta als morros”, ha etzibat Jordà. Al seu torn, el responsable nacional de la fruita seca de la Unió de Pagesos, Rafel Español, ha dit que batallaran perquè l’executiu espanyol també “es mulli” i complementi les ajudes de la Generalitat. D’entrada, el 14 de març el sector podria convocar una nova tractorada fins a la subdelegació del govern espanyol.

La consellera s’ha mostrat més optimista amb la possibilitat que el govern espanyol accepti reduir els mòduls de l’IRPF als productors dels municipis més afectats per les inclemències meteorològiques, i disminuir i endarrerir les quotes de la Seguretat Social. A més, Govern i sindicat demanaran al Ministeri d’Agricultura la posada en marxa d'una assegurança experimental de rendiments per a l’avellaner que es pugui aplicar a la collita del 2020.

Davant de tot plegat, el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, s’ha mostrat satisfet amb el Govern per “haver entès que calia donar resposta a les demandes” i per haver habilitat un partida pressupostària en el context actual. “És un pla que, tot i donar solucions als problemes d’ara, ens permet tenir futur a mitjà i llarg termini”, ha manifestat.

Oficina tècnica de l’avellana

D’altra banda, el Govern ha anunciat la constitució d'una oficina tècnica per tirar endavant el pla estratègic de valorització de l’avellana, en col·laboració amb les diputacions de Tarragona i Girona. L’ens disposarà dels mitjans materials i tècnics necessaris per a impulsar aquest pla, que defineix 37 accions per millorar la producció, el consum i la promoció de l’avellana del territori.

El pla de valorització parteix de la base que hi ha una manca de reconeixement social de l’avellana i que no s’ha sabut donar prou valor al producte, atès que el 80% de la producció es destina a pasta d’avellana. Per aquest motiu, es plantegen actuacions per a la innovació, qualitat, valorització i diferenciació que estableix la priorització de les varietats locals, la creació d’un panell de tast, la publicació tècnica de varietats locals i la innovació per a la sostenibilitat del conreu de l’avellaner. També es suggereixen noves línies de productes i formats de tipus ‘snack’.

En l’àmbit territorial, es proposa potenciar els esdeveniments lúdics i populars, reforçar la presència simbòlica de l’avellana en el territori i, fins i tot, crear productes turístics vinculats a aquesta fruita seca. Per incrementar-ne el consum, es proposa impulsar campanyes i crear un club de prescriptors, reforçar el binomi avellana-gastronomia i donar-la a conèixer a nivell escolar.

Tot plegat, a més, es vol que s’acompanyi d’una estratègia de gestió que passa per promoure la millora de l’organització del sector -per exemple, amb una circumscripció econòmica-, impulsar el paper de la DOP Avellana de Reus i promoure patrocinis i associació de marques, entre d’altres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: