Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La cooperativa reusenca Icaria demostra que l’educació té cabuda en el model cooperatiu

El projecte està impulsat per quatre joves provinents del món educatiu i pedagògic que volien crear el seu negoci basat en els valors de l’economia social i solidària

Icaria està fundada per quatre joves provinents del món educatiu i pedagògic Icaria està fundada per quatre joves provinents del món educatiu i pedagògic COOPCAMP / CEDIDA
Economia i negocis Redacció Infocamp
Dimarts, 05 Març 2019 23:51

Icaria Acció Socio-Educativa és una cooperativa de Reus que neix amb l’objectiu de crear i gestionar projectes socials i educatius innovadors, el passat any 2017, de la mà de quatre joves provinents del món educatiu i pedagògic. Es tracta d’un cas d’èxit en la creació d’una cooperativa centrada en el sector educatiu que recull Coopcamp en un dels seus reportatges. Per a les fundadores de la iniciativa, l’ètica era una de les prioritats, un aspecte que no podien assegurar en les empreses on havien treballat amb anterioritat, com explica la presidenta de la coopeartiva, Olga San Felipe. Per això, i amb l’objectiu de poder treballar des de metodologies com la intel·ligència emocional i la participació activa, les joves van trobar la solució en la creació d’una cooperativa, la qual cosa els permet tirar endavant el seu projecte amb bases “més ètiques”.

Icaria podria esdevenir així una mostra que el cooperativisme és un sistema perfectament recurrible al qual s’adhereixen aquelles persones que volen desenvolupar els seus projectes des d’un vessant diferent al de l’economia que regeix la majoria d’empreses. Es tracta doncs d’un projecte fonamentat en els valors de l’economia social i solidària. “Volíem que fos una cooperativa ètica, on l’economia estigués al nostre servei i no a la inversa”, explica l’Olga. Tot i això, és cert que es tracta encara d’una alternativa de negoci menys coneguda que la resta. De fet, les fundadores d’Icaria reconeixen haver tingut poc coneixement sobre aquest model, el qual van descobrir quan es van proposar crear una empresa participativa en què les treballadores també formessin part de l’equip. Totes aquestes preferències les van trobar en el model cooperatiu.

El cooperativisme no es limita a sectors determinats

De la mateixa manera, Icaria també demostra que el cooperativisme no és un model tancat a uns àmbits en concret. En aquest cas, el sector educatiu i social també ha encaixat en aquest model de l’economia social i solidària. “Cal que la feina sigui una altra cosa més enllà de treballar, que hi hagi una implicació més gran al darrere i el sentiment de pertinença d’un grup”, manifesta l’Olga que, tot i que reconeix que “potser el cooperativisme mai serà majoritari en el sector” pensa que “sí que en sortiran més de cooperatives, perquè hi ha gent amb aquesta inquietud i amb ganes de canviar el sector”.

En el cas d’Icaria, la cooperativa està immersa actualment en diversos projectes socioeducatius que actuen en diferents àmbits de la població i amb la missió de millorar la realitat social i alhora “promoure el benestar i el creixement de les persones”. La cooperativa trasllada l’educació més enllà de les aules, en àmbits com el de la gent gran, el familiar i el de la infància. Promoure la participació i la igualtat en col·lectius com el de les dones i en espais com les biblioteques municipals també és una de les línies de treball d’Icaria. De fet, la cooperativa gestiona la biblioteca de Castellvell del Camp i també realitza activitats a les biblioteques de La Canonja, La Selva del Camp i Reus. Però, el sector de la joventut és l’eix principal que ha permès un major creixement a Icaria. Les joves ja han aconseguit posar en marxa fins a tres casals de joves com, per exemple, el de les Borges del Camp.

Sens dubte, es tracta d’un volum de feina important que, fins i tot, ha provocat la necessitat d’incorporar més treballadores, tot i no ser una tasca gens fàcil. “Han d'estar un temps treballant amb nosaltres abans que es valori passar a ser sòcia i cal compromís, emprenedoria i realitzar una aportació econòmica que no tothom està disposat a fer; ens està costant trobar persones amb l'energia i el compromís que busquem”, comenta l’Olga.

El paper de Coopcamp

L’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona (Coopcamp) va tenir molt a veure en el procés de formació d’aquesta cooperativa. Quan les noies d’Icaria van aprofundir en la fórmula cooperativa, van descobrir CoopCamp com un servei especialitzat que podria guiar-les en aquest desconegut sistema per elles. D’aquesta manera, Coopcamp va acompanyar les joves en el procés de creació d’Icaria, començant amb la redacció dels estatuts. Posteriorment, les fundadores de la cooperativa van realitzar diverses sessions de formació i assessorament. Actualment, la cooperativa ja camina sola, tot i que amb la certesa que poden acudir a Coopcamp quan ho necessitin. “Gràcies a Coopcamp som el que som”, assegura l’Olga.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: