Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La Regió del Coneixement, un model clau en el desenvolupament socioeconòmic del territori

Aquesta és una de les principals conclusions extretes després de la primera valoració per part del Grup Impulsor Catalunya Sud Regió del Coneixement

El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, durant l'acte al Palau de Congressos deTarragona El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, durant l'acte al Palau de Congressos deTarragona ALBA SANCHA
Economia i negocis Alba Sancha
Dimarts, 12 Març 2019 19:41

El Grup Impulsor Catalunya Sud Regió del Coneixement ha extret les primeres conclusions a les quals s’ha arribat després de l’exercici de prospectiva Catalunya Sud 2040. Com a principal conclusió, tots els agents participants han coincidit en el fet que el futur del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès està en la transformació del seu model socioeconòmic a partir del coneixement. En aquesta línia i perquè el canvi pugui ser efectiu, el president de la Diputació, Josep Poblet, ha insistit en la necessitat que el Govern de la Generalitat delegui les competències necessàries en matèria d’innovació i competitivitat.

El futur és el coneixement. Aquesta és una de les principals conclusions extretes sobre el model de la Regió del Coneixement i els avenços fets fins a la data que s’han presentat aquest dimarts, 12 de març, al Palau de Congressos de Tarragona. Es tracta d’un model que centra el coneixement com a principal empenta socioeconòmica del territori. Altres dels principals punts assolits han estat la conscienciació sobre el canvi climàtic, l’aprenentatge al llarg de la vida i la transició educativa, l’economia circular, les migracions o la longevitat i l’envelliment.

Poblet insisteix en la delegació de competències del Govern

En aquesta línia, el president de la Diputació, Josep Poblet, ha tornat a insistir en la necessitat que el Govern de la Generalitat delegui competències en l’àmbit del desenvolupament regional en el camp de la innovació i de la competitivitat per tal que el territori pugui continuar avançant i consolidant la Regió cel Coneixement. “Es tracta d’assumir un major lideratge en el desenvolupament d’aquest model”, ha dit Poblet, que ha afegit que ara “entrem en una fase en què podríem rebre la confiança del Govern perquè ens delegués algunes tasques”, tot assegurant que aquesta hauria de ser la conjuntura en “un futur més immediat”. Tal com ha argumentat el president de la Diputació, “si l’avaluació sorgeix un efecte positiu, vol dir que ens hem guanyat aquesta feina”. “Si volem avançar de forma sòlida, haurem de fer-ho a través de processos legislatius”, ha conclòs Poblet, fent referència a aquesta necessitat de delegació de competències per poder seguir tirant endavant la Regió del Coneixement.

Una “visió conjunta”

Per la seva banda, el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, ha manifestat que aquesta primera valoració permet plantejar l’escenari de cara al futur i simbolitza aquesta “visió conjunta” del territori, a més de la consolidació del model de la Regió del Coneixement. Un model que, segons Grau, ha de servir també per plantejar la necessitat d’una “regionalització de les polítiques del coneixement” que des de la Generalitat s'estàimpulsant amb el Pacte Nacional de la Societat del Coneixement.

Aquest projecte inclou a tota la societat i entitats per tal de reflexionar i debatre, de forma innovadora, sobre el futur de la Catalunya Sud. De fet, durant el darrer any, més de 250 persones, entre representants del sector públic i dels diversos sectors privats, han participat en sessions a diverses ciutats de la regió. L’exercici de prospectiva acompanya d’altres actuacions que persegueixen el mateix objectiu, com l’acció de l’Oficina Regió del Coneixement o el grup de treball format per càrrecs electes anomenat Grup Impulsor Catalunya Sud 2040, on hi participen els alcaldes de les principals ciutats del territori i de les capitals de comarca, així com representants del Govern de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.

En l’acte d’aquest dimecres, 12 de març, al Palau de Congressos de Tarragona, també han assistit la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, M. José Figueras; els delegats del Govern al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, Òscar Peris i Xavier Pallarès; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i alcaldes membres del Grup Impulsor i d’altres municipis; diputats del Parlament de Catalunya i de la Diputació de Tarragona i d’altres autoritats i representants de la Catalunya Sud.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: