Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La DOP Siurana preveu un 45% menys de producció amb una collita de 3 milions de quilos d'oli

Els productors apujaran un 10% el preu de la garrafa per l'encariment del cost de producció

La cuinera Ada Parellada subjectant un grapat d'olives en l'acte del tret de sortida de la collita de la DOP Siurana d'aquest any, avui a Valls La cuinera Ada Parellada subjectant un grapat d'olives en l'acte del tret de sortida de la collita de la DOP Siurana d'aquest any, avui a Valls MAR ROVIRA / ACN
Economia i negocis ACN
Divendres, 04 Novembre 2022 16:25

La DOP Siurana preveu collir 3 milions de quilos d'oli en la campanya d'aquest any. Això suposa un 45% menys de producció respecte a l'any passat quan van produir més de 5 milions. La sequera, les grans calorades i les gelades de la primavera passada són les principals causes d'aquesta davallada. Els productors asseguren que la qualitat de l'oli d'oliva serà bona, però destaquen que feia anys que no hi havia una collita tan baixa. Davant l'increment dels costos de producció, per l'encariment del gasoil i dels adobs, els pagesos han afirmat que apujaran en un 10% el preu de la garrafa. L'entitat ha presentat la nova collita aquest divendres en l'acte d'apadrinament de la cuinera Ada Parellada, que ha reivindicat els productes de proximitat.

Fa uns anys, era habitual començar a collir olives a principis o mitjans d'octubre. Ara, la collita s'ha avançat un parell de setmanes arran de l'emergència climàtica. El president del consell regulador de la denominació d'origen protegida Siurana, Antoni Galceran, ha explicat que l'augment general de la temperatura ha fet avançar la floració de l'olivera, i de retruc, la seva maduració, que n'ha avançat l'inici de la collita. En concret, ha assenyalat les altes temperatures del mes de maig i les gelades de l'abril a les zones d'interior com a causants que la producció d'aquest any es redueixi gairebé a la meitat, en comparació amb la campanya anterior.

"La baixada és en part per l'alternança perquè venim d'una collita bona i l'olivera és un arbre que no produeix cada any el mateix, però també s'han ajuntat la sequera que patim i les grans calorades", ha afegit Galceran. Per això, estimen que enguany colliran 3 milions de quilos d'oli d'oliva. L'any passat, la collita es va xifrar en més de 5 milions.

En paral·lel, els productors han lamentat l'encariment dels costos de producció, des de la pujada de la llum a la dels combustibles, adobs o productes com el cartó i el vidre per l'embotellament i etiquetatge dels productes. Per aquest motiu, apujaran el preu de la garrafa d'oli un 10%, un increment que consideren "inevitable". "L'augment dels costos ha sigut brutal, s'ha de dir que aquesta pujada no arribarà a compensar aquest increment", ha indicat el president de la DOP Siurana. L'any passat, el preu mitjà de la garrafa era d'uns 26 euros.

Ada Parellada, sisena padrina de la DOP Siurana

En l'acte de presentació de la nova collita de l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana, s'ha apadrinat a la cuinera Ada Parellada, que s'ha convertit en la sisena padrina de l'entitat. La xef ha reivindicat els productes de proximitat "ben fets" i ha defensat tots els valors de l'alimentació sostenible. "Com a restauradors tenim l'oportunitat de transmetre amb els nostres plats, sabors i les nostres paraules tot aquest esforç que hi ha darrere de cada producte local, i com a consumidors tenim la responsabilitat i la necessitat de militar amb el producte de proximitat, omplint el cistell d'entorn", ha dit. "Tenim l'oportunitat de salvar el món tres vegades al dia i amb l'oli m'atreviria a dir cinc perquè el podem incloure en l'esmorzar i berenar", ha tancat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: