Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els ‘Ranxets’, la cuina tradicional de Torredembarra

Un dels plats típics de la cuina torrenca és el ‘Bull’. Popularment era l’estómac de la tonyina, salada i seca / Fins al 9 de desembre, diversos restaurants ofereixen menús tancats 

"El Bull", un dels plats més representatius de la cuina torrenca "El Bull", un dels plats més representatius de la cuina torrenca ARXIU / RODRIGO SICILIA
Gastronomia Redacció Infocamp
Diumenge, 18 Novembre 2018 10:53

La gastronomia local sempre s’ha caracteritzat per posseir una gran varietat de tècniques i costums culinaris propis que s’han anat traspassant de generacions en generacions, per això es diu que la cuina dels 'Ranxets' no canvia.

Tradicionalment a Torredembarra es coneix com a “ranxo” l’àpat degustat per un grup de persones més o menys nombrós. N’era un acte típic, per exemple, dels pescadors a la barcassa o dels pagesos al tros. Els ingredients per poder elaborar les diferents receptes de ‘Ranxets’ eren productes bàsics del mar i del camp, els quals tothom els podia tindre a l’abast: alls, tomaca, fruits secs, oli i vi, verdures i peixos de temporada. La diversitat de plats que es confeccionen a partir d’aquests ingredients és amplia: escabetxos, musclos marinats, asmarris, romescos variats, xirles amb all i ceba, o el bull a l’all i pebre, un dels plats insígnia de Torredembarra.

El 1985 es publicava la primera edició escrita on recollia antigues i modestes receptes, “amb la intenció de deixar constància escrita del respecte que tenien de la saviesa reunida al voltant del fogó”, tal com apareix en la actual edició de ‘Ranxets, la cuina a Torredembarra’. Alguns d’aquests plats no s’han volgut eliminar del receptari malgrat que resultin impossibles de posar a la pràctica. L’única problemàtica existent és alhora de disposar d’alguns ingredients, per exemple en tractar el guisat de tortuga, actualment sota prohibició de pesca degut a ser una espècie amenaçada d’extinció al Mediterrani.

La campanya ‘Ranxets, la cuina a Torredembarra’ arriba al seu punt àlgid

Dins de la campanya anual “Ranxets, la cuina de Torredembarra”, les regidories de Turisme i de Comerç, Indústria i Activitats han organitzat unes jornades gastronòmiques del 16 de novembre al 9 de desembre, amb la participació de 13 restaurants Blau Marí, Cal Silver, Can Lluís, Di Napoli, El Capitán, El Marítim, El Vaixell, Hostal Coca, La Cuina d’en Basili, La Quilla d’en Xavier, Las Palmeras, La Tour Danbare, Òxid i Picnic Port. Els preus dels menús oscil•len entre els 14,50 i els 35 euros.

Una altra de les activitats programades és el taller de cuina ‘All cremat, Asmarris i Allpebre’, a càrrec del xef del Castell de Tamarit, Joan Tomás, el dilluns 19 de novembre, de 20 a 23h, a NoCuino Espai de Cuina, situat al carrer dels Filadors, 15 (prèvia inscripció a l’adreça: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i per WhatsApp (620 702 594). El preu per persona és de 35 euros, sopar inclòs.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: