Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La DOP Siurana registra la segona millor campanya de l’oli de l’última dècada

Durant la temporada 2017-2018, es va arribar als 6,5 milions de quilograms de producció d’oli, dels quals es va envasar fins a un 60%

El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha presentat les dades de la campanya 2017-2018 El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha presentat les dades de la campanya 2017-2018 ALBA SANCHA
Gastronomia Alba Sancha
Divendres, 12 abril 2019 09:55

Amb un total de 6,5 milions de quilograms d’oli produïts, superant la mitjana que normalment se situa en 5,2 quilograms, la campanya 2017-2018 de la DOP Siurana ha estat la segona millor de la darrera dècada, amb un rendiment del 19%. Del total de la producció, es va arribar a envasar i comercialitzar el 60% i es va exportar un 11% a tots els continents, menys Àfrica. Així mateix, la DOP Siurana també ha reforçat les seves estratègies de promoció i comunicació, entre les quals destaquen les fires de Tarragona i Reus, durant les quals es va enregistrar un nou rècord de venda d’oli.

“Ha estat una campanya molt important”, ha assegurat el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, que ha detallat que, de fet, “ha estat la segona més important des de fa 10 anys”. L’últim rècord de producció es va situar en els 7,3 milions de quilograms d’oli, mentre que en la campanya 2017-2018, les xifres s’han apropat, tot i no arribar, amb un total de 6,5 milions de quilograms d’oli produïts. Galceran ha explicat que, durant aquesta campanya, el clima ha acompanyat, ja que les produccions van molt relacionades amb el temps. També ha indicat que el comportament normal de les collites s’alterna entre en un any de bons resultats i un altre de dolent. En aquest sentit, de fet, el president de la DOP ha puntualitzat que “veníem d’un any dolent”, ja que en la campanya anterior la producció es va situar en els 4,7 milions de quilograms d’oli.

Pel que fa a aquests bons resultats, el rendiment de la producció també ha estat òptim, situant-se en el 19%. A més, s’ha pogut comercialitzar fins a un 60% de la producció. Segons ha detallat Galceran, aquest darrer percentatge s’ha vist reduït respecte la campanya anterior, ja que la producció ha estat més gran, però “en valors absoluts ha pujat”. D’altra banda, un 11% s’ha exportat a tots els continents, menys Àfrica. El principal destí de les exportacions són els Estats Units, tal com ha apuntat el president de la DOP, seguit per la Unió Europea –amb Alemanya, Noruega i Bèlgica com a principals consumidors–, Àsia –principalment a Taiwan i el Japó– i Oceania –sobretot a Austràlia–.

La DOP Siurana potencia la seva promoció

Però, perquè la comercialització de l’oli d’oliva verge extra de la DOP sigui cada vegada més òptima, les accions de promoció i les campanyes de comunicació tenen un paper importat. Galceran també ha explicat, en aquest sentit, que aquestes s’han potenciat i ampliat, realitzant cada vegada més accions de promoció. En aquest sentit, el president de la DOP ha destacat la Festa de l’Oli Nou, que celebren cada any amb “l’esclat de l’oli nou”, per presentar la collita, i que en la darrera campanya va tenir com a padrí el periodista Xavier Grasset. Una altra de les accions que ha destacat Galceran són les Fires de l’Oli de Reus i Tarragona. De fet, durant la darrera campanya també s’ha batut un nou rècord de vendes en aquestes fires. En el cas de Tarragona, l’increment de vendes va ascendir en un 18,6%, mentre que a Reus es va incrementar en un 7,7%. En total, entre tots dos esdeveniments, es van vendre al voltant de 70.000 litres d’oli. Segons el president, aquest creixement es deu, precisament, a aquest impuls de les campanyes de promoció i a al fet que els preus s’han mantingut, situant-se actualment entre els 25 i 26 euros, la garrafa de cinc litres.

Tot i això, Galceran ha puntualitzat que els consumidors cada vegada valoren més la qualitat. Un exemple d’això és que en les darreres campanyes s’està experimentat un repunt en la venda dels envasos més petits, com els de quart i mig litre. El president de la DOP ha assegurat que aquesta és una dada molt positiva perquè “en aquests envasos és on hi ha més valor afegit pels consumidors”.

Per últim, Galceran també ha destacat altres iniciatives més enfocades a la formació i als escolars que també ajuden a promocionar la DOP. Per una banda, es realitza el Concurs de Dibuix Escolar ‘L’oli i l’olivera’, del qual precisament ahir, dijous 11 d’abril, es va realitzar el lliurament de premis a l’Estació Enològica de Reus. També se celebra el Concurs de Receptes amb oli de la DOP Siurana, o bé es realitzen tallers amb escolars durant el curs. En el darrer curs, van participar 4.000 alumnes en aquests tallers, amb la novetat que, aquesta vegada, no s’ha realitzat només a escoles de la demarcació de Tarragona, sinó que també s’ha inclòs algun centre de la demarcació de Barcelona. Per últim, també es realitza el concurs d’Instagram, amb les millors fotos de les fires de l’oli, i s’impulsen dues beques per a dos projectes d’estudiants d’escoles d’hostaleria que tinguin l’oli d’oliva com a protagonista.

Imatge dels dibuixos i receptes dels infants. ALBA SANCHA 

DOP Siurana concurs dibuix

7.000 productors en 123 municipis

Actualment, la DOP Siurana compta amb més de 7.000 productors repartits en 123 municipis i amb gairebé 9.000 hectàrees oleícoles. En total, 35 entitats estan adherides a la DOP. Totes aquestes dades es poden consultar al renovat web de la DOP Siurana.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: