Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’aplicació que dona a conèixer la qualitat de l’aire de Tarragona inclourà els nivells continuats de benzè

Tots els elements analitzats en les tretze unitats de mesura es troben dins dels paràmetres marcats per llei

La Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona s'ha reunit avui al Castell de Masricart de la Canonja La Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona s'ha reunit avui al Castell de Masricart de la Canonja TOMÀS CAROT
Medi Ambient ACN
Divendres, 19 Octubre 2018 13:54

L’aplicació que dona a conèixer quina és la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, Aire.cat, incorporarà a partir de l’any vinent els nivells continuats de benzè, un element que en determinades concentracions té efectes cancerígens. La Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, celebrada aquest divendres, ha constatat que cap dels elements analitzats en les tretze unitats de mesura que hi ha a les comarques tarragonines es troben per damunt dels índex determinats per la legislació. El conseller de Territori, Damià Calvet, ha presidit la trobada i ha apuntat que les millores en l’aplicació han de permetre “informar i actuar millor”. El Govern no preveu sumar nous punts de mesura, després que s’hagin sumat els darrers a la Canonja i a la Pineda, a Vila-seca, l’any passat.

La incorporació a l'aplicació del benzè ve dos anys després que hi hagués un episodi en què es va superar el límit màxim d'emissions de benzè al polígon industrial químic. En aquell moment, la caseta de recollida de dades de Constantí va registrar un índex del compost químic C6H6 Benzè de 29,3 micrograms per metre cúbic a la una de la matinada, per damunt dels objectius marcats.
Calvet ha expressat que el Govern fa “més feina de la que li toca fer legalment” a través de la xarxa de vigilància de l’atmosfera i l’índex de qualitat de l’aire, ja que examina més indicadors dels que li toquen per llei. En tot cas, segons el conseller, no hi ha cap element que quedi per sobre dels nivells marcats, i els que poden tenir una afectació o incidència directa en la salut “són inexistents”.

A més d’estudiar la qualitat de l’aire que es respira a les comarques tarragonines, amb una potent indústria química, a la reunió s’ha treballat per millorar la capacitat d’informació sobre la societat. En aquesta línia, Calvet ha anunciat que la Generalitat millorarà l’aplicació existent per controlar la qualitat de l’aire, Aire.cat, en el primer trimestre del 2019. Inclourà, a partir d’ara, la mesura del benzè, un element que podria tenir efectes cancerígens si està massa concentrat. “Afegir aquesta informació servirà perquè hi hagi més capacitat d’entendre quin és l’aire que es respira a Tarragona”, ha afegit.

La Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona s’ha reunit per primer cop aquest any a la Canonja, on es va instal·lar el darrer punt de mesurament a la deixalleria municipal l’abril del 2017. Segons el conseller, l’aplicació del 155 també va pausar la periodicitat d’aquestes reunions, que ara confia que es puguin reprendre i celebrar-ne dues cada any, a més de sessions amb tècnics entre les dues taules.

Concretament, al Camp de Tarragona, els nivells de qualitat de l’aire mesurats pel diòxid de nitrogen, el sulfur d’hidrogen, el monòxid de carboni, el diòxid de sofre, les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, les partícules en suspensió de diàmetre inferiors a 2.5 micres, el benzè i el plom són inferiors als valors límit legislats per la normativa vigent. Pel que fa als nivells mesurats d'arsènic, cadmi, níquel i benzo(a)pirè, no s'han superat els valors objectiu establerts a la legislació. Respecte al clorur d’hidrogen, no s’ha enregistrat cap superació dels objectius de qualitat de l’aire semihorari i diari.

En relació a les mesures d’ozó troposfèric no s’ha detectat cap superació del llindar d’informació horari, ni del llindar d’alerta, ni del valor objectiu per a la protecció de la salut humana en aquesta zona. Només s’ha superat a Alcover el valor objectiu per a la protecció de la vegetació. Per reduir els nivells d’ozó troposfèric en cas de superació d’algun llindar, ha estat operatiu el protocol d’actuació de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT).

En les campanyes de vigilància de qualitat de l’aire del 2017 s’han fet la determinació de compostos orgànics volàtils (COV) a Constantí, al Morell, a Perafort i a Vila-seca. En aquestes estacions s’han determinat un total de 71 compostos orgànics volàtils. A la Canonja, a Vila-seca i al Morell s’han determinat un total de 99 compostos orgànics volàtils. Pel que fa als punts de mesurament d’hidrocarburs aromàtics policíclics en fase de gas i particulada, a la deixalleria municipal de la Canonja, Vila-seca la Pineda, Constantí, Perafort i el Morell s’han determinat un total de 19 hidrocarburs orgànics policíclics.

A més a més, la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica disposa al Camp de Tarragona de quatre estacions més en les que es determinen benzè, toluè i o,m,p-xilè (BTX). Finalment, des de l’any 2009, Territori determina els hidrocarburs aromàtics policíclics (en concret 10 compostos a l’estació de Constantí.

Per ara, el Govern no contempla ampliar la xarxa de mesura, que consta de tretze punts i que considera que és una xarxa “completa i complexa”, ja que cada estació mesura substàncies diferents.

Calvet insisteix que no hi haurà més bonificacions per als transportistes obligats a circular per l’autopista

Preguntat pels mitjans de comunicació i davant de possibles noves convocatòries de protesta per part dels transportistes, Calvet ha descartat que hi hagi més bonificacions per l’obligació de desviar-se a l’autopista. “Són les que es van acordar al seu moment i no s’incrementaran”, ha apuntat el conseller, que ha reivindicat que a l’N-340 es va poder “arrencar” bonificacions per als veïns.

A més, ha explicat que es treballa perquè també tinguin aquestes condicions els veïns de l’N-240. De nou, ha mostrat el compromís de buscar una alternativa per evitar que els camioners hagin de fer desplaçaments innecessaris per circular per l’autopista i ha reiterat que la solució definitiva és el model de vinyeta.

El Govern preveu que hi hagi nou president al Port de Tarragona abans d’acabar l’any

El conseller de Territori ha explicat aquest divendres que es preveu que hi hagi un nou president al Port de Tarragona per substituir Josep Andreu abans de finals d’any. Per ara, Calvet apunta que està estudiant diferents perfils, i no ha volgut avançar cap nom dels possibles candidats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: