Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Camí de les Terres del Gaià serà transitable en tot el seu recorregut

La Diputació renova el protocol de col·laboració amb els municipis per consolidar un itinerari natural i patrimonial paral·lel al traçat del riu

Imatge d'arxiu del riu Gaià, al seu pas pel Molí de Seguer, a Pontils (Conca de Barberà) Imatge d'arxiu del riu Gaià, al seu pas pel Molí de Seguer, a Pontils (Conca de Barberà) ARXIU / LA SÍNIA
Medi Ambient Redacció Infocamp
Dijous, 10 Novembre 2022 13:14

"Protegir i impulsar la protecció del riu Gaià des d'una mirada sostenible, des del seu naixement a Santa Coloma de Queralt fins a la seva desembocadura, a la platja de Tamarit". Amb aquestes paraules la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, expressava la finalitat del protocol de col·laboració que ha renovat la Taula del Gaià, organisme en què hi participen la Diputació, els 22 municipis per on transcorre el riu i els consells comarcals de l'Alt Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà i el Baix Penedès. Llauradó ha destacat que l'objectiu de la Taula és "impulsar el riu Gaià com a recurs de natura, lleure, identitat i història mitjançant un itinerari transitable a peu al llarg dels seus 64 km".

Durant la presentació pública de l'acord que ha tingut lloc aquest dijous, al Palau de la Diputació de Tarragona, la presidenta de l'ens ha explicat que "es tracta d'un projecte molt engrescador basat en un dels eixos del nostre Pla de Mandat, com és la sostenibilitat, des de tres discursos: mediamibental, econòmic i social·. En aquest sentit, Llauradó ha subratllat que la millora del riu i del seu entorn "reverteix al territori també pel que fa al turisme i l'economia dels 22 municipis, refermant-se alhora com a actiu antropològic i d'indentitat col·lectiva".

Per la seva part, el diputat Josep Forasté ha remarcat el caire sostenible del projecte, que a més d'impulsar la conservació del riu "el posarà a l'abast de la ciutadania, tot aprofitant els seus actius natuals i patrimonials, que són evidents i molt destacables". 

Del protocol que s'ha presentat avui se'n derivarà la redacció d'un projecte que permetrà fer el camí practicable en tot el seu traçat i hamonitzar-ne la senyalística. Noemí Llauradó també ha volgut posar en valor "tota la feina que s'ha fet amb l'avantprojecte (2021-22), fruit del diàleg amb els municipis i entitats del territori, i que servirà per tenir una visió de conjunt en totes les actuacions que es duguin a terme en el futur". Entre aquestes destaquen la senyalització, l'adequació de petites zones de regulació d'ús públic o la millora de passos o cruïlles del riu.

Noemí Llauradó i Josep Forasté Camí Terres Gaià

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i el diputat, Josep Forasté, han presentat l'acord (Dipta)

L'Albereda de Santes Creus, cruïlla d'espais de referència

El Camí de les Terres del Gaià inclou com a punt de l'itinerari l'Albereda de Santes Creus, propietat de la Diputació, que hi treballa per la renaturalització de l'indret per tal de consolidar-lo com a espai natural i pedagògic de referència. A més, tal com ha descrit Forasté, "l'Albereda és una cruïlla a mig camí, que també ens connecta cap a la Ruta del Cister, un altra referència". 

L'acte d'avui també ha comptat amb la intervenció dels alcaldes del Catllar, Joan Morlà, i de Querol, Jordi Pijoan, municipis on ja s'han dut a terme actuacions emmarcades en el Camí de les Terres del Gaià. Els batlles han destacat accions realitzades com ara el Centre d'Interpretació del Riu Gaià, l'acord de custòdia amb l'associació mediambiental La Sínia o el projecte d'alliberament de la tortuga autòctona, al Catllar, o la protecció d'espais naturals i la creació del "Racó de les salamandres", a Querol.

Taula de Gaià foto de grup 2022

Foto de grup dels representants de les institucions i entitats que formen la Taula del Gaià, al Palau de la Diputació (Dipta)

Els municipis del Gaià

Els 22 municipis de l'àmbit d'influència del riu són: Santa Coloma de Queralt, les Piles, Pontils, Querol, el Pont d’Armentera, Aiguamúrcia, Vila-rodona, Bràfim, Montferri, Vilabella, Salomó, Renau, el Catllar, la Riera de Gaià, la Secuita, la Nou de Gaià, Vespella de Gaià, Rodonyà, Tarragona, Altafulla, Masllorenç i el Montmell) i els quatre consells comarcals d’aquest territori (Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Penedès i Tarragonès).

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: